Weed like to talk

Legális füvet egész Európában!

Egymillió aláírás és legalizálják a gandzsát egész Európában – terjedt futótűzként a hír a közösségi szájtokon egy polgári kezdeményezés nyomán. Bár az indítvány hatására aligha várható egy egységes, minden jelenlegi európai gyakorlatnál liberálisabb fűpolitikai iránymutatás, de már az is komoly eredmény lenne, ha az Európai Bizottsággal napirendre tűzetné a kérdés megvitatását.

A történet úgy kezdődött, hogy néhány francia politikatudomány-hallgató úgy gondolta, leteszteli az Európai Polgári Kezdeményezés (ECI) intézményét, mely lehetővé teszi, hogy egymillió uniós polgár közvetlenül az Európai Bizottsághoz terjesszen be az Európai Unió hatáskörébe tartozó jogszabály-módosításokat. Politológustanoncokként azt nyilván ők is tudták, hogy az EB nem adhat ki az összes uniós államra érvényes legalizációs direktívát, így talán ők lepődtek meg a legjobban, amikor az ECI befogadta a kezdeményezésüket, amely a kannabisz uniós szinten egységes szabályozását és a tilalmi megközelítés eltörlését tűzte ki céljául.

Az eredményen felbuzdulva a vállalkozó kedvű hallgatók arányosan felosztották, hogy melyik országnak hány aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy meglegyen az egymillió szignó, majd nyikorogva ugyan, de beindult az aláírásgyűjtő gépezet. Az nem lehet kérdés, hogy van egymillió uniós állampolgár, aki egyetért a legalizációval vagy legalább a felvetés széles körű megvitatásával, hiszen több tízmillió európai fogyaszt marihuánát rekreációs célzattal alkalmilag vagy rendszeresen. Mégis, a legtöbben ódzkodnak attól, hogy akár online módon is nevüket és igazolványszámukat adják a beadvány mellé, mert hiába titkosítottak az adatok az ECI-szervezők felé, az NSA-botrányok idején ebben már nehéz hinni. Éppen ezért talán érdemesebb a kérdést onnan megközelíteni, hogy mi történhet egymillió uniós állampolgárral, amennyiben hitet tesz a legalizáció megvitatásának indokoltsága mellett. Legrosszabb esetben is annyi, hogy a kérdést napirendre tűzik!

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjo-gokért jogvédő szervezet drogpolitikai vezetője a következő lelkesítő szavakat címezte lapunk olvasóinak: „Erről a kezdeményezésről sok jó dolgot el lehet mondani. Először is, ez egy grassroot, tehát alulról jövő kezdeményezés, diákok találták ki, akik mögött nem áll semmiféle ipari vagy politikai lobby. Másodszor, a kezdeményezés egy olyan problémára kínál ésszerű és igazságos megoldást, amit jelenleg az EU nem képes megfelelő hatékonysággal kezelni, ennek eredményeként rengeteg pénzt dobnak ki a tagállamok az ablakon, és eközben csak a bűnszervezetek válnak gazdagabbá. Harmadszor pedig ez egy rendkívül időszerű kezdeményezés, ugyanis jelenleg Amerikában megkezdődött a fűtilalom lebontása, Uruguay, Washington és Colorado elhúzott Európa előtt, 2016-ban pedig az ENSZ Közgyűlése a nemzetközi drogkontrollrendszer jövőjét fogja tárgyalni. Ha a kampány sikeres, annak nagy jelentősége lesz az egész fűtilalom jövőjére nézve.”

A számlálók tavasz közepén csak komótosan csúsznak felfelé, július közepén az aláírók összlétszáma alig haladja meg a százezret. Miközben Lengyelország azonban már 99%-on áll, addig Ausztria, Csehország, Hollandia és a mediterrán országok érthetetlen módon 10% alatt vánszorognak. Magyarország közel 40%-kal az erős középmezőnyben helyezkedik el. Még nincs semmi sem veszve, hiszen elegendő, ha november 20-ig befut a szükséges mennyiségű aláírás, de ehhez elengedhetetlen lenne, hogy minél többen elhiggyék: kizárólag az ő döntésükön múlik, hogy az EB soros vitája a kannabisz legalizációjának kérdésével foglalkozzon! Aki úgy gondolja, hogy a történelem befolyásolásához egy aláírás igazán nem nagy ár, az a következő linken csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Megosztom...