Wir machen’s legal!…

…azaz „Legálissá tesszük!” egy szenzációs új vállalkozás mottója

Európa első Kender Nagykövetsége, a bécsi Hemp Embassy szeptember 18-án, pénteken 4 óra 20 perckor hatalmas érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A szokatlan intézmény rendkívül potens, dúsan virágzó kendernövényeket tesz közszemlére. Habár Ausztriában nem tilos kendert termeszteni, a termesztés célja nem lehet kábítószer előállítása, vagyis a virágzat begyűjtése. Ez a kiállításnak sem célja, amint azt a rendezők több hivatalos dokumentummal is alátámasztják. Egyszerre hét fajtát mutatnak be a biztonsági üvegből készült vitrinekben, a virágzat kialakulásától a termés beéréséig. A növények látványnak sem utolsók, de az illatuk egészen lehengerlő: az üvegbe fúrt lyukakon keresztül mindegyiket meg is szaglászhatjuk. Egy speciális mechanizmusnak köszönhetően a vitrinekben túlnyomás uralkodik, ezért az illatok még intenzívebben áramlanak ki a szabadba. Emellett valamennyi fajta THC- és CBD-tartalmáról, virágzási időtartamáról és eredetéről is kimerítő tájékoztatást kapunk. Sőt a növények virágzását filmen is megörökítik, és az a hempembassy.org honlapon keresztül akár otthonról is nyomon követhető. Idővel így egy olyan archívum keletkezik, amelyben az összes valaha kiállított példány fejlődése részletesen dokumentálva lesz. A Hemp Embassy Viennát a növényeket biztosító Verein Hanfmuseum (Kendermúzeum Egyesület) és a Bushplanet grow-shop hozta létre, szponzorai és támogatói pedig nemzetközi kendermagbankok – a holland Sensi Seeds, White Label Seeds és Paradise Seeds, a baszkföldi Dinafem, valamint a kaliforniai Humboldt Seed Organisation.

A Hemp Embassy Vienna céljai

„Eljött az ideje, hogy véget vessünk a jó (a rostjáért termesztett) és a rossz (a virágáért termesztett) kendernövények megkülönbözte-tésének. A virágzás minden nőivarú egyed életének szerves része, és a magok, gyógyszerek és élvezeti szerek kinyerésének alapja. Azt szeretnénk, ha a nagyközönség tisztába kerülne azzal, hogy miről is folyik a vita: a kender megtermékenyítetlen virágzatáról. A Kender Nagykövetségen mindenki a saját szemével láthatja ezt a virágzatot. A kábítószerek elleni harc és az ennek jogosságát igazolni akaró propaganda sok ember fejében teljesen összekuszálta a kultúrkörünkben közel 30 000 éve ismert gyógy-, haszon- és élvezeti növényről kialakult képet. A Kender Nagykövetség azt szeretné, ha mindenki tisztán látna, és valamennyi aspektust alaposan megismerné” – mondja Stivi Wolyniec, a Bushplanet tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Majd hozzáteszi: „Egy, a természetben is előforduló növénynek képtelenség megtiltani, hogy létezzen. De egy tájékozott és tudás alapú társadalmat könnyen rá lehet venni, hogy racionálisan viszonyuljon a kendernövényhez.”

Jogi háttér

Az osztrák törvények szerint az még nem minősül kábítószer-előállításnak, ha valaki hagyja, hogy az általa birtokolt kendernövény virágot és termést hozzon, csak a nem ipari haszonnövényként termesztett kender virágzatának és termésének begyűjtését szankcionálják.

A Kender Nagykövetségen minden növény virágzását gondosan dokumentálják. A szüretidő elérésekor a növényeket közjegyző jelenlétében egy lezárt tartályban helyezik el, és bizonyos időszakonként – ugyancsak közjegyző jelenlétében – a Wien Energie GmbH energiaszolgáltató simmeringer haidei telepén megsemmisítik.

A bécsi Machac ügyvédi irodától is jogi segítséget kapnak. Arthur Machac az alábbi állásfoglalást tette közzé: „Jimmy Carter egykori amerikai elnök már 1977-ben úgy vélte, hogy a droghasználatért kiszabott büntetés nem okozhat nagyobb károkat, mint maga a drog. Ahol ez a helyzet, ott változtatni kell. Sehol sem annyira egyértelmű ez, mint a kender esetében.”

A Hemp Embassy Vienna

A Hemp Embassy Vienna nonprofit intézmény, kizárólag szponzori adományokból és múzeumshopjának bevételéből fedezi kiadásait. Az intézmény látogatása díjtalan. Bécs központjában, a VI. kerületben, a Mariahilferstrasse sarkán, az Esterhazygasse 34. szám alatt található. Hétfőtől szombatig, naponta 12 és 20 óra között tart nyitva.

Aki támogatni szeretné a Hemp Embassy Vienna működését, látogasson el oda, vásároljon néhány apróságot (pl. kendercsokoládét, pólót) a múzeumi boltban, vagy egyszerűen csak lájkolja a Facebook-oldalát.

www.hempembassy.org
facebook.com/hempembassy.org

Megosztom...