A szkizofrének számára gyógyszer a fű

A marihuánára vonatkozó szankciók szigorítása mellett kardoskodók előszeretettel hangoztatják, hogy szoros kapcsolat mutatható ki a füvezés és a szkizofrénia kifejlődése között. Egy módszerében úttörőnek nevezhető kutatás megfordította a képletet és a pszichiáterek helyett a szkizofrénekhez fordult, akik egyöntetűen vallották, hogy betegségüknek semmi köze a füvezéshez.

Talán emlékszünk még a brit The Independentnapilap által felvert hullámokra: bő három éve a lap szerkesztői teátrális hangvételű vezércikkben kértek bocsánatot, amiért évekig támogatták a legalizációt, hiszen kiderült, hogy  napjaink erőteljes fajtái jóval nagyobb eséllyel vezetnek szkizofréniához. Sajnos kevésbé emlékezetes az a mondat, mely négy hónappal később, a riogatások visszavonásaként jelent meg a lapban: „bizonyítékok szerint a kannabisz használata még a legrosszabb esetben is 1%-kal növelheti a szkizofrénia kialakulásának kockázatát”. Azóta napvilágot látott egy 10 évre és 600 ezer páciensre (!) kiterjedő kutatás is, mely megállapította, hogy míg a fiatalok körében a füvezés aránya nőtt, addig a szkizofréniával kezeltek száma csökkent. Lehet, hogy épp ellenkezőleg, protektív hatást kéne tulajdonítanunk a marihuánának? Egy újabb kutatás erre enged következtetni…

Ha a számok terén nem is, metodológiában mindenképp újszerű annak a svájci kutatógárdának a napokban a Harm Reduction Journalban publikált kvalitatív vizsgálata, mely tíz, a Zürichi Egyetemi Kórház Pszichiátrián kezelt, marihuánafogyasztó szkizofrén beteggel készített mélyinterjún alapszik. Aki azt várná, hogy a pszichiátriai betegek lesznek a drogellenes kampány újabb arcai, annak csalódnia kell: a kutatásba bevont páciensek egyöntetűen vallották, hogy semmiféle oksági kapcsolat nem mutatható fel a spanglizás és a szkizofrénia kifejlődése között. Sőt, négy beteg a marihuánának terápiás hatást tulajdonított és elismerően szólt szorongáscsökkentő és nyugtató hatásáról! Márpedig úgy hírlik, hogy Svájcban elég magas oktánszámú gandzsák mozognak a piacon! A kutatók ezért azt javasolják a klinikai szakembereknek, hogy vizsgálják felül eddigi álláspontjukat, miszerint a füvezés szkizofréniához vezet az arra hajlamosak körében.

Megosztom...