Gombamód

A pszilocibin- vagy varázsgombáknak világszerte több tucat faja él. Elsősorban a psilocybe gombák – például a Psilocybe cubensis, a Psilocybe mexicana és a Psilocybe semilanceata –, a panaeolus és a copelandia nemzetségek tagjai, de a pszichoaktív amanita fajokkal, például a légyölő galócával nem állnak rokonságban.

Majd minden pszilocibin tartalmú gomba kisméretű; kalapjuk barna vagy sárgásbarna színű. Könnyen összetéveszthetők sok nem pszichoaktív, ehetetlen vagy mérgező gombával. A pszilocibin tartalmú gomba legfőbb megkülönböztető jellemzője, hogy ahol megfogjuk vagy megsértjük, felszíne kékes színűre változik. Általában szárított formában találkozhatunk vele, az ilyen gomba felszínén különösen jól megfigyelhető a kékes elszíneződés. A pszilocibint tartalmazó gombák spirituális hatása akár egy évig is tarthat, így segíthet például azoknak, akik gyógyíthatatlan betegséggel vagy addikcióval küzdenek – közölték amerikai kutatók a Journal of Psychopharmacology című orvosi szaklapban nemrég megjelent tanulmányukban. Az eddig elvégzett kísérletek egyértelműen igazolják, hogy ellenőrzött körülmények között, önkénteseken biztonságosan tesztelhetők pszichoaktív szerek.
Roland Griffiths, a baltimore-i John Hopkins Egyetem munkatársa és kutatócsoportja 36 önkéntesnek adott pszilocibint, ezt követően kikérdezték őket élményeikről. Legtöbben misztikus, spirituális tapasztalatokról számoltak be, pozitívan értékelve az élményt. Több mint egy év elteltével többségük azt állítja, az élmény növelte életükkel való elégedettségüket. Míg a pszilocibin (4-foszforiloxi-N, N-dimetil-triptamin, egy pszichoaktív alkaloid, ami a triptamin családba tartozik) széles körben tiltott világszerte, az USA több állama és egyes országok szemet hunynak az esetleges használat felett, mely leginkább az őslakosok vallási szertartásain gyakori. A 36 önkéntesből az egynapos teszt után 22-en meséltek misztikus tapasztalatokról a kitöltött kérdőíven. Több mint egy év elteltével 21-en még mindig pozitívan értékelték az élményt, sőt a résztvevők 58%-a élete öt legfontosabb tapasztalata közé sorolta az átélteket.

Megosztom...