„Időhúzásra játszanak”

Günter Weiglein harca a termesztésért

A CK Magazin olvasóinak sem hangzik idegenül Günter Weiglein neve. Az egész német nyelvterületen ismert kannabiszpáciens igazi harcos, ha igazságosságról és szabadságról van szó. Most más kannabiszpáciensekkel együtt azért küzd, hogy legálisan termeszthessék saját orvosságukat. Azért tartják ezt szükségesnek, mert a gyógyszertárban kapható kannabisznövények irreálisan sokba kerülnek, és mindössze négy fajtát árusítanak.

A Kölni Közigazgatási Bíróság júliusban döntött úgy, hogy a Kábítószerügyi Hivatal, mely a Gyógyszerek és Gyógyászati Segédeszközök Szövetségi Intézete (BFARM) alá tartozik, nem utasíthat el automatikusan minden kérelmet, hanem figyelembe kell venniük az egyes ügyek sajátosságait. A BFARM fellebbezett az ítélet ellen, erről beszélgettünk Günter Weigleinnel.

CK: A BFARM valóban élt fellebbezési jogával a Kölni Közigazgatási Bíróság döntése ellenében, hogyan indokolták ezt?

Günter Weiglein: A fellebbezést hivatalosan még nem indokolták. Ez várható is volt, hiszen a BFARM tudatosan az időhúzásra játszik, a fellebbezést is a négyhetes fellebbezési határidő utolsó napján nyújtották be. Most az indoklásra kell várni.

CK: Meddig tarthat ez a várakozás?

GW: Az ügyvédem szerint néhány hónapig is húzhatják az időt. De sokkal tovább nem tarthat, egyszer körülöttük is elfogy a levegő. Mivel én már négy éve harcolok velük, ez a kis játék már teljesen hidegen hagy. Ha várni kell, akkor egyszerűen várok még pár hetet.

CK: Szerinted milyen ellenérvei lehetnek a BFARM-nak?

GW: Fogalmam sincs, mit terveznek, ezzel az üggyel egy külsős ügyvédet bíztak meg, aki a bíróságon kérvényezte a fellebbezés indoklási határidejének elhalasztását december elsejéig. Ezért mondom azt, hogy időhúzásra játszanak.

CK: Mit gondolsz, mi lesz a folytatás?

GW: Az ügyvédem optimista, én pedig abban bízom, hogy a BFARM másodfokon is veszíteni fog. Előbb vagy utóbb, de mi legálisan fogunk egyszer még termeszteni!…

Megosztom...