Jönnek az oaklandi fűgyárak

A gyógyászati marihuánára irányuló megengedő szabályozás miatt gyakran csak Oaksterdamként emlegetett kaliforniai város tanácsa már lejátszottnak véli a fű legalizálására kiírt őszi szavazást és ipari méretű kannabisz termesztésben gondolkodik.

Oakland városi tanácsának részéről Rebecca Kaplan részletezte az elképzelést egy helyi rádió műsorában és kiemelte, hogy a nagyüzemi, szabályozott keretek között történő termesztés érdekében létrehozandó négy gyár számos új munkahelyet teremtene, ugyanakkor a marihuána feketepiacának ellehetetlenítésével javítaná a közbiztonságot is.
A tervek egyelőre csupán gyógyászati célú marihuána előállítására vonatkoznak, ami gandzsa, sütemény és testápoló formájában kerülne forgalmazásra, de sejthető, hogy a városvezetés előre gondolkodik és a legalizációval megnyíló új piac jelentős hányadát szeretné magáénak tudni. A tervek megvalósulásával egy csapásra megváltozna a spanglizási kultúra, hiszen jelenleg a legtöbb medikál marihuána központban a betegek egymás számára termesztik a gyógyszert (lásd a TASZ filmjét a Harborside Gyógyászati Marihuána Központról).

Az ötletnek természetesen akadnak ellenzői is, de nem a drogellenes, ördöggel riogató kereszténydemokraták, hanem a kistermelők, akik érthető módon nem szeretnének Wal-Martméretű fűgyár láncolatokat látni, amelyek tönkreteszik a vállalkozásaikat.
Kalifornia számára jelenleg tehát már nem a legalizáció szükségessége a kérdés, hanem a mikéntje.

Megosztom...