Kannabisz és allergia

A csalánkiütéstől az asztma kezeléséig

Még az elrettentőnek szánt leírások is elismerik, hogy a marihuána halálos dózisban elfogyaszthatatlan, így a THC-t gyakorlatilag nem lehet túladagolni. De mi a helyzet azokkal, akik – akár tudtukon kívül – allergiásak a növény valamely összetevőjére, és mégis fogyasztanak belőle? Cikkünkben összefoglaljuk, amit a kannabisz és az allergia kapcsolatáról tudni érdemes.

Túladagolhatatlansága ellenére sok ember számára nem ajánlott a marihuána használata. Egyesekből a THC paranoid vagy pszichotikus reakciókat válthat ki – rájuk mondják a jamaicaiak, hogy „nincs fejük a marihuánához”. Egy másik csoport azonban nem kellemetlen pszichés tünetek, hanem allergiás reakciók miatt kénytelen kerülni a kannabiszt. A kender okozta allergiás tünetekre már a 70-es években felfigyeltek, ám részben csekély számuknak, részben a tilalomnak köszönhetően zömében most még anekdotikus beszámolókra kell hagyatkoznunk. Nem teljesen tisztázott, hogy az esetek többségében a kannabisz mely összetevője felelős az allergiás reakciókért, ahogyan az sem, hogy egyesek miért érzékenyebbek ezekre az alkotóelemekre. A beszámolók szerint mindenesetre megkülönböztethetjük a füstöléssel vagy szájon át fogyasztással, a pollen belégzésével, illetve a növény érintésekor jelentkező allergiás reakciókat.

Pollenség a kapuknál

Leggyakrabban nem a kannabisz pszichoaktív összetevői, hanem a hím növény virágpora felelős az allergiás reakciókért, amely a kender nemesített és vadon növő fajtáiban is megtalálható. A képet bonyolítja, hogy a közbeszédben a vadkender és az annál sokkal erőteljesebb allergén hatású parlagfű gyakran összemosódik, így az esetleírások sokszor félrevezetőek. A kender pollenére érzékenyek legtöbbször viszketésről, csalánkiütésről, allergiás nátháról és allergiás kötőhártya-gyulladásról számolnak be, amely sokaknál érintés hatására is bekövetkezik. Egy 1980-as arizonai vizsgálat azt találta, hogy az atópiás dermatitiszben szenvedő személyek 70%-a mutatott pozitív bőrtesztet a kannabiszpollenre. Emellett több olyan eset vált ismertté, melyekben csak hosszú évek fogyasztása vagy kannabiszpalántákkal való rendszeres foglalkozás után alakult ki allergia. Több ízben váltak allergiássá a kannabisznövényeket termesztő kutatóközpontok munkatársai, akik korábban éveken keresztül ápolták a növényeket tünetmentesen. A kender termesztéséről számos könyvet is jegyző Ed Rosenthal is beszámol egy történetről, melyben egy gyakorlott termesztő egyik napról a másikra allergiás bőrreakciókat észlelt magán a kannabisznövények és a szárított virágzat közelében, míg a fogyasztás során nem tapasztalt hasonlókat. Nála a gyógyszertárakban kapható allergia elleni készítmények elmulasztották a tüneteket. Minthogy néhány eset csak nőnemű növényeket tartalmazó kertészeteket érintett, valószínű, hogy a pollen mellett egyéb összetevők is kiválthatják az irritációt. Az allergiát kiváltó anyag egyértelmű azonosítása jelenleg komoly kihívás, de az allergológusok számára rendelkezésre állnak eszközök a pollen okozta allergiatípus felismerésére, amit egyéb, hasonló természetű allergiákhoz hasonlóan tudnak kezelni.

Füstbement szívás

Elszívott marihuánavirágzattól is ismertek náthás, asztmás, csalánkiütéses, bőr- és nyálkahártya-duzzadással járó reakciók, valamint légúti irritációk. Az elfüstölt kannabisz esetében az allergiát a pollen és a fő pszichoaktív hatóanyag, a THC is kiválthatja. 2012-ben egy 17 személlyel készített vizsgálatot publikáltak. A tesztalanyok füstölés során jelentkező allergiás tünetekről számoltak be, melyeket egy kannabisztinktúrával végzett bőrteszt mindegyiknél kimutatott. A kutatás azonban megállt a detektálás tényénél, és nem részletezte, hogy milyen módszerrel lehet kezelni a megfigyelt tüneteket. Bár egyes elképzelések szerint az allergén immunoterápia hatékony lehet a kannabiszvirágzat elszívásakor jelentkező allergiára, a tudomány a lehetőséget még nem vizsgálta behatóan. A füstöléssel járó allergia további kiváltó oka lehet a szennyeződés, tipikusan penész vagy valamely gomba jelenléte. A penésztől a beszámolók szerint ABPA nevű légúti irritációt, tüdőgyulladást, allergiás náthát és asztmát kaphatunk. A gombával fertőzött virágzat elszívása hörgőgörcsöt, illetve a Histoplasma capsulatum gombával fertőzött növénynek való állandó kitettség tuberkulózisszerű tüneteket okozhat.

Ételben fogyasztva

A Tengerentúlon a kannabisz ételben történő fogyasztása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, többen úgy tartják, hogy az elfüstöléssel járó egészségügyi kockázatok elkerülése és a hosszabb élmény miatt a cigarettában vagy pipában történő fogyasztás idővel a múlté lesz. A süteményekben és egyéb ételekben fogyasztott marihuána az irritációk tekintetében is kedvezőbb használati módnak tűnik, hiszen az allergiás reakciók még kevésbé jellemzőek – a beszámolók alapján esetenként csalánkiütés és ödéma jelentkezik. Ugyanakkor, mint más pollen-gyümölcs kombinációk, az arra hajlamosakban a space cake más ételekkel – például őszibarackkal vagy paradicsommal – együtt történő fogyasztása keresztreakciókat produkálhat. Az ilyen esetek kezelési módja megegyezik az egyéb ételallergiák kezelésével, és a kritikus kombinációk beazonosítása után a hasonló esetek könnyen elkerülhetőek. Külön kategória az itthon is kapható kenderfehérje használata, mely hányást idézhet elő. Az érintettek számára a legbiztosabb módszer a kenderfehérjét tartalmazó termékek kerülése.

Bőrirritáció és ekcéma ellen

Érdemes még egyszer hangsúlyozni, hogy a kenderallergia messze nem olyan elterjedt, mint például a parlagfű- vagy a mogyoróallergia, általában enyhe tünetekkel jár, amelyek hagyományos terápiákkal jól kezelhetők. Sőt a kutatók egyre több esetet tárnak fel, melyekben a kannabisz megfelelő eszköz lehet az allergia kezelésében. 2007-ben a Bonni Egyetem munkatársai megfigyelték, hogy az alacsony endokannabinoid-szinttel rendelkező egerek csoportja allergiás bőrreakciókat mutatott a fülébe illesztett nikkel azonosítókra. A kutatást vezető Andreas Zimmer 30µg szintetikus THC-vel kezelte az érintett bőrfelületeket, minek következtében az irritált területek a felükre csökkentek. A vizsgálat felvetette annak lehetőségét, hogy az alacsony endokannabinoid-szint mellett kialakuló asztma és az ekcéma ellen a THC hatékony gyógymódot jelenthet. Az asztma kannabisszal való kezelése nem nevezhető újdonságnak, hiszen dr. Donald Tashkin már 1974-ben kimutatta, hogy az elszívott marihuána vagy szájon át fogyasztott THC legalább két órán keresztül jelentősen csökkenti az asztmatikus tüneteket. Természetesen asztma esetén fokozottan igaz, hogy a dohánnyal kevert füves cigaretta elszívásánál a vaporizálás vagy a THC-aeroszol használata egyaránt sokkal biztonságosabb fogyasztási mód. A kannabisz gyógyászati használatának terjedésével és a legalizáció nyomán kedvezőbbé váló kutatási feltételeknek köszönhetően jó eséllyel további allergiás tünetcsoportok megszüntetésében bizonyosodhat be a kannabisz gyógyító hatása.

Megosztom...