Az Európai Parlament a gyógyászati kannabisz mellé állt

Lehetővé kell tenni, hogy az orvosok kannabisz-alapú gyógyszereket írhassanak fel

Az Európai Parlament zöld frakciójának tagjai február közepén terjesztették be azt az indítványukat, melyben a kannabisz orvosi célú használatával kapcsolatos kutatások támogatására szólították fel az uniós országokat. A képviselők szerint ugyanis számos betegség esetében egyre több érv szól a kannabisz alkalmazása mellett.

Éppen ezért arra kérték a Bizottságot és az egyes tagországok illetékes szerveit, hogy tegyenek különbséget a kannabisz gyógyászati és egyéb célú felhasználása között, számolják fel a vonatkozó tudományos kutatást nehezítő pénzügyi és kulturális szabályozási akadályokat, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket a kutatások megfelelő finanszírozása, illetve az orvostársadalom minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.

A képviselők felszólították a tagállamokat, hogy tegyék lehetővé az orvosoknak, hogy bizonyos kórképek esetén szakmai belátásuk szerint kannabisz-alapú gyógyszereket írhassanak fel betegeiknek. Amennyiben ezek a gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak, az egészségbiztosítási rendszereknek ugyanolyan módon kell támogatniuk őket, mint más típusú gyógyszereket – áll a közleményben. Az állásfoglalás szerint, a kannabisz alapú gyógyszerek tagállamonként eltérő szabályozásának egységesítése és engedélyezése további bevételt jelentene, felszámolná a feketepiacon való terjesztésüket, biztosítaná a kívánt minőséget és az Unióban megkövetelt pontos címkézést, emellett pedig korlátozná a kannibiszhoz való illegális hozzáférést.

A képviselők szerint bizonyított, hogy az orvosi kannabiszban lévő kannabinoid vegyületek hatékonyan csökkentik az AIDS-hez, illetve a HIV-fertőzéshez köthető nagymértékű fogyást, segítenek a mentális zavarok – például a pszichózis. Tourette-szindróma és az epilepszia – tüneteinek enyhítésében, de adott esetben az Alzheimer-kór, a reumatoid artritisz, az asztma, a rák, a Crohn-betegség és a zöldhályog kezelésében, az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, de a menstruációs fájdalom mérséklésében is szerephez juthatnak.

Habár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2017 decemberében javasolta, hogy a kannabidiolt (CBD) – a kannabisz egyik nem-pszichoaktív hatóanyagát – vegyék le a tiltott szerek listájáról, az Unió tagországai azóta sem viszonyulnak egységesen a kannabisz gyógyászati célú használatának kérdéséhez.

Egyelőre csak Németországban és Hollandiában megengedett a kender termős virágainak gyógyászati alkalmazása, és egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy ezek bármilyen káros hatást gyakoroltak volna a gyógykezeltekre. A kannabisz-alapú gyógyszerek azonban már régóta jelen vannak az Európai Unióban. Orvosi rendelvényre történő felírásuk pillanatnyilag 20 tagországban lehetséges.

A kannabisz a múlt század elején még világszerte az egyik legközönségesebb gyógyszer volt, ám az 1961-ben életbe lépett Egységes Kábítószer Egyezmény véget vetett orvosi célú alkalmazásának. Ezzel a kannabisz-kutatások is több évtizedre megtorpantak, mígnem az 1990-es években az USA-ban és más országokban újraindították őket. A legfontosabb felfedezés is erre az időszakra datálódik: egy izraeli kutató, Raphael Mechoulam bebizonyította, hogy mint minden emlős, az ember is rendelkezik endokannabinoid rendszerrel, vagyis olyan neuromodulátoros receptorokkal, amelyeken keresztül érvényre juthatnak a kannabinoidok pozitív élettani hatásai.

Megosztom...