Bécsi kendermenet

Ausztria jobban teljesít!

A nemzetközi kendernapot ezúttal is Bécsben ünnepeltük, ahova idén meglepően kevés kenderbarát látogatott el, főleg a hanyag szervezésnek és az elégtelen promóciónak köszönhetően. Mi is kicsit csalódottak voltunk, de még inkább azok lehettek, akik szerettek volna kiállni a jogaik, saját véleményük és a legalizáció ügye mellett, vagy csak szerették volna kifejezni szolidaritásukat a kannabiszpáciensekkel. A tavalyi és az idei létszámot összehasonlítva idén sajnos sokukhoz nem jutott el az esemény híre. 

Arról már nem is beszélve, hogy azoknak a pácienseknek, akik nap mint nap szembemennek a törvénnyel, szembenéznek a megbélyegzéssel és a szabadságukat teszik kockára, vagy épp annak a betegjogi aktivistának, aki idén azért nem lehetett ott velünk, mert jelenleg is fogságban tartják, nekik és az ügyüknek egyáltalán nem mindegy, hogy 1000 vagy 10 ezer honfitársuk vonul fel az ő alapvető jogaiknak védelmében is! És nagyon nem mindegy, hogy a hatalom gyakorlói, a törvényalkotók milyen és mekkora tömeget látnak ilyenkor, és mekkora társadalmi nyomást éreznek ettől magukon. A Marijuana March egy jó szórakozás, de közben egy olyan mozgalom is, aminek nagyon fontos üzenete van, amin emberek életminősége múlhat. Az aktivisták, akik megszervezik, szükséges, hogy érezzék ennek a felelősségét. Tisztelet és köszönet jár nekik a társadalmi munkáért, amit a közösségért végeztek, ám be kell látniuk azt is, amikor erre nem képesek az ügyünk súlyát és fontosságát megillető minőségben.

Tudni illik egészen más üzenete van annak, ha két zajos kamion mögött 800 részeg punk vonul végig a városon, és annak, ha 12 ízlésesen és kreatívan dekorált jármű mögött 10 000 ember követeli a legalizációt! Nyilván köztünk is ott lesz az a 800 részeg punk, csak akkor már nem ők fognak látszani! Hanem az a tízezer normális, hétköznapi állampolgár, aki azt üzeni a hatalomnak, hogy héló, az én jogaimat ugyanúgy köteles vagy tiszteletben tartani, mint bármelyik másik adófizetőét! És azt üzeni a menetet látó többi polgártársának, hogy attól még, hogy kannabiszt fogyasztok, ugyanolyan normális, hétköznapi ember vagyok, mint te magad. És amikor a saját jogaimért vagy a kannabiszpáciensek jogaiért kiállok, a te jogaidat is képviselem! Mert lehet, hogy holnap neked mondja az orvos, hogy ez a daganat sajnos rosszindulatú. Ha pedig a túlélésed érdekében elkezded a kannabiszt terápiás céllal használni, abban a pillanatban te is bűnözővé válsz majd a törvény szemében, és akkor rögtön megérted, hogy én miért vonulok fel minden évben ezzel a táblával.

Persze ha mindazt, ami Bécsben történt az idei marchon onnan nézzük, hogy Budapesten 2010-ben, tehát hét éve volt az utolsó hasonló rendezvény, vagy onnan, hogy igazi march (tehát vonulás) valójában még soha nem is volt, akkor azt hiszem, Ausztria még így is jobban teljesít. Sokkal jobban.

Megosztom...