Franciaország dekriminalizál

Franciaország új belügyminisztere bejelentette, hogy szeptembertől nem fogják büntetni a kannabisz személyes felhasználásra történő tartását. Az intézkedéssel párhuzamosan várhatóan növekedni fognak a kereskedés miatt kiszabható szankciók. 

Gérard Collomb elmondta, hogy a törvény elfogadását követően a fűvel tetten ért személyeknek ezentúl pénzbírságot kell fizetniük, nem fenyegetik őket börtönbün-tetéssel, büntetőeljárást sem indítanak ellenük. Emmanuel Macron miniszterelnök már megválasztása előtt beszélt arról, hogy kannabisz tartása miatt maximum 100 eurós büntetést szabnának ki. Macron kampánya során kijelentette, hogy a kannabisz tartását elegendő lenne szabálysértésként kezelni, sőt a tilalmi rendszerrel járó problémák mellett a szabályozott rendszer előnyeiről is szólt.

Az intézkedés azért is kifejezetten indokolt, mert Franciaország a szigorú drogtörvényei ellenére Európa egyik legnagyobb fűfogyasztója, vagyis a kemény szabályozás egyáltalán nem hozta meg gyümölcsét, de bűnözőként kezel több millió franciát. Jelenleg akár 10 év börtönbüntetést is ki lehet szabni marihuána birtoklásáért, és extrém esetben 7,5 millió euro bírság is kinézhet. Ezeket a büntetési tételeket azonban gyakorlatilag sohasem alkalmazzák, jellemzőbbek a kisebb pénzbírságok és a figyelmeztetések, így ideje, hogy a gyakorlat a törvények szintjén is megjelenjen. A kritikusok üdvözlik, ám kevésnek találják a dekriminalizációt. Az ECHO nevű drogpolitikai szervezet szerint az új törvény semmit sem fog változtatni azon, hogy a drogtörvényeket a szegényebb régiók lakóival és a bevándorlókkal szemben fogják alkalmazni. Márpedig pont ők azok, akiknek a pénzbírság kifizetése súlyos problémákat okozhat, ekként az új szabályozás minden pozitív hatása mellett fenn fogja tartani a társadalmi igazságtalanságot.

Megosztom...