Koppenhága fontolgatja a legalizálást

Legális marihuánáról szóló vita bontakozott ki idén nyáron egy kellemetlen bandaháború miatt Dániában, ahol amúgy már a hetvenes évek óta elég liberálisan viszonyulnak a kannabiszhoz. A hasis és a fű nyílt kereskedelmét már régóta tolerálták a híres „pusher streeten” Christianiában, a Koppenhága középpontjában élő hippik és anarchisták menedékében.

Christiania korai éveiben konfliktusban álltak a kemény és könnyűdrogok fogyasztói és forgalmazói, melynek következtében a kemény drogokat kitiltották a faluból. Csak a könnyűdrogokat tolerálták, ami jól működött hosszú éveken át.
Miután a konzervatív kormány véget vetett a nyílt kereskedelemnek 2004-ben, a kannabiszpiac kiterjedt egész Koppenhágára. A szer még inkább elérhetőbbé vált, mint korábban, és illegális coffeeshopok, úgynevezett „hasisklubok” nyíltak mindenfelé. A dán rendőrség 150 ilyen klubot számolt fel a fővárosban, mégis Dánia harmadik legnagyobb városában, Odensében a mai napig nyíltan reklámozzák ilyen jellegű szolgáltatásaikat a kávézók.
A szigorításokkal együtt járt a növekvő erőszak, motorosbandák kerültek összeütközésbe nagyrészt bevándorlókból álló más bandákkal, számos megtorlás és tűzharc követte egymást. Az emberek féltek kereszttűzbe kerülni, a dán rendőrség pedig megkérte őket, hogy ne vásároljanak hasist.
Ekkor több dán politikus állt elő egy sokkal jobb ötlettel: legalizálás. De ne úgy hajtsák végre, mint a hollandok, hogy kizárólag kiskereskedelmi egységeket alakítsanak ki, hanem hozzanak létre egy teljes és ellenőrzött értékesítési láncot, a feketepiac teljes megsemmisítése érdekében. A fővárosi közgyűlés nem szavazta meg a legális hasisterjesztést coffeeshopokban, hanem konkrét javaslatcsomag összeállítását kérte az ötlet megvalósítására, majd azt követően javasolta a vita folytatását.
A jelentés május 25-ére elkészült, és röviden arra jutott, hogy nem létezik példa államilag szabályozott és irányított kannabiszpiacra, ettől függetlenül egy lehetséges alternatívát felvázolt a jelenlegi illegális helyzetre. Elismeri, hogy a tiltás nem befolyásolta sem a kannabisz fogyasztását, sem az azt körülvevő bűnözést. A jelentés javaslatot tesz továbbá a tizennyolc éves korhatár életbe léptetésére, ha sikerül legalizálni, és a káros hatásokról szóló információk, fogyasztók körében történő terjesztésére. A reklámozás illegális lenne, és a helyzet közeli megfigyelése szükséges – fogalmaz a dokumentum.
A közvélemény-kutatások alapján Dánia lakosságának 59%-a legalizálna. Ezt a politikai pártok ifjúsági szárnyainak többsége szintén támogatná, mindazonáltal a jelenlegi indítvány megszavazására nem nagyok az esélyek, mivel azt az igazságügyi minisztériumnak kell jóváhagynia, mely a közelmúltban már világossá tette, hogy Koppenhága nem kapja meg a a szükséges engedélyt. A koppenhágai politikusok többsége azonban komolyan veszi a vitát, és az elképzelést tovább finomítják. A diskurzus tehát folytatódik, főleg ha a drogháború zaja nem csendesedik Koppenhágában.

Megosztom...