Spanyol mintára

Cannabis Social Clubokat Németországba!

Németországban az illegális drogok közül jelenleg a marihuána a legnépszerűbb, aminek virágzatát a nemzetközi tiltó egyezmények ellenére körülbelül 2,5 millióan fogyasztják rendszeresen. Többek közt ennek fényében gondolta a Die Linke nevű ellenzéki párt, hogy Németországban eljött a Cannabis Social Club rendszer bevezetésének ideje.

A párt a több millió honfitárs kriminalizálásának nemkívánatos helyzetét szeretné kezelni, és létrehozni valamiféle szabályozást e téren: jogi lehetőséget nyújtani úgynevezett Cannabis Social Clubok létrehozatalára és működtetésére – ez a modell ugyanis úgy tűnik, több más európai országban is működőképesnek bizonyul. A párt így 2013 áprilisában benyújtott az országgyűlés felé egy beadványt, amely a Cannabis Social Clubok engedélyezésére irányul.

Érvek és ellenérvek az engedélyezés körüli vitában

Németországban körülbelül 2,5 millió ember fogyaszt rendszeresen kannabiszt. Hozzávetőleg minden negyedik német kipróbálta már életében legalább egyszer. Az első marihuánás, avagy hasisos cigarettával átlagosan 15 éves koruk környékén kerülnek közelebbi kapcsolatba a fiatalok. Sok ember tartja veszélyesnek a kannabiszt, elsősorban azért, mert kapudrognak látja – mindeközben viszont például az alkoholt egyáltalán nem szokták drogként számon tartani. Pedig…
Csak összehasonlításképpen: alkoholfogyasztásból kifolyólag évente 42 000 ember hal meg az országban, míg kannabiszfogyasztással közvetlenül összefüggő halálesetről mind a mai napig nincs tudomásunk. De térjünk csak vissza a marihuánával kapcsolatos kapudrogelmélethez. Ez utóbbi hívei azt állítják, hogy a kannabisz fogyasztása jellemzően keményebb drogok kipróbálásához szokott vezetni. És hogy vajon hogyan jutnak el az emberek a fűtől ez utóbbiakig? Hát úgy, hogy a drogdílerek a marihuánán kívül rendszerint egyéb kábítószereket is árulnak; ebből kifolyólag pedig, mikor a fiatalok füvet mennek vásárolni dílerükhöz, óhatatlanul fennáll a lehetősége annak, hogy más, keményebb drogokkal is megismerkednek.

A Cannabis Social Clubok mellett állást foglalók pont ez utóbbi gondolatmeneten tovább haladva a következőképpen érvelnek: legalizáljuk, szabályozzuk hát állami szinten a kannabisz kereskedelmét és termesztését! Ha az emberek hozzáférhetnek a fűhöz (ráadásul ellenőrzött minőségűhöz!), törvényes úton is, úgy eszük ágában sem lesz potenciális viszontagságok árán holmi utcai dílerektől beszerezni a kétes eredetű szívnivalót. Hogyha pedig nem mennek el a szóban forgó dílerekhez, úgy nem kerülnek majd kapcsolatba a keményebb drogokkal sem. Pofonegyszerű a képlet. Ráadásul a szabályozásból kifolyólag csökkenni fog az illegális kannabiszkereskedelemmel járó szervezett bűnözés mértéke, arról nem is beszélve, hogy a marihuánákra kivethető adók miatt az állam még extrabevételhez is juthat!

Ha kíváncsi vagy, miként fogadta a német kormányfrakció a beadványt és hogy mit szólnak mindehhez a kannabisz klubok támogatói, akkor olvasd el a cikk további részét a CK Magazin 2013/4. augusztusi számban!

Megosztom...