Ezt benéztétek

A droglátó médiahack és visszhangjai

„Az új szerkezet gyorsan és egyszerűen szűri ki a drogosokat a közterületekről és az egészséges csoportokból. A magyar találmány új távlatokat nyit a biztonságosabb közlekedés és a biztonságosabb szórakozás vagy szabadidő- eltöltés számára is. Ha sikerül megfelelő mennyiségű készüléket elhelyeznünk, akkor nem kell többet attól rettegni, hogy a gyermekünk drogosok közelébe kerül.” Ezzel a szöveggel hirdette találmányát az interneten Holló János exdrogos, feltaláló. Aztán, ahogy lenni szokott, ezúttal sem gondolkodott el senki…

Mi lehet ez a rejtélyes szerkezet, mely megóvhatja gyermekeinket a rájuk leselkedő kábítószerektől? Nem más, mint a Droglátó, amely az emberi test által kibocsátott rezgésmintázatból 97%-os valószínűséggel megmondja, hogy a gép által ismert 10 kábítószer közül (cannabis, amphetamin (speed), LSD, kokain, heroin, MDMA (extasy), varázsgomba, methamphetamine (ice), ketamin, GHB) fogyasztotta-e valamelyiket az illető…A találmány annyira egyszerű és nagyszerű, hogy az egy hónapos beetetés időszakában is számos hívet szerzett magának, a kampányidőszak alatt 11 500 egyedi látogatót és 34 000 oldalletöltést produkált. Elsősorban szülők, pedagógusok és cégvezetők körében volt kiemelt érdeklődés, akik a Droglátóval óhajtották bemérni gyereküket, tanulóikat és beosztottaikat. A jelentkezők között akadt szociálpolitikai szakember, luxusszálló biztonsági főnöke és önkormányzati képviselő is, sőt egy orvosi eszközöket gyártó cég viszonteladói ajánlatot is tett. A Droglátó béta verziójának önkéntes tesztelésére is lehetett jelentkezni, amely 3 hónapos ingyenes használatot ígért. 117-en regisztráltak tesztelésre, és ennél is többen fejezték ki rokonszenvüket a készülék iránt.

Szinte látom magam előtt a ravasz osztályfőnököt, ahogy kihívja felelni a gyanúsan viselkedő nebulót, és közben a tanári asztal alatt a Droglátóval babrál. Vagy az aggódó szülőt, aki az őszinte beszélgetés esélyéről végképp lemondva este belopózik kamasz gyerekének szobájába, hogy egy titkos biorezonancia-mérés keretében megbizonyosodjék az igazságról.

A kampány kezdete után egy hónappal, az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapján és a Droglátó hivatalos bemutatóján lehullt a lepel, és az egybegyűltek kénytelenek voltak szembesülni azzal, hogy Holló János, a szerkezet feltalálója csupán a képzelet szülötte. A lelkes követők és tesztelésre jelentkező önkéntesek a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány médiahackjének estek áldozatául (bővebben a Kék Pontról lapunk 40. oldalán). Az önleleplező sajtótájékoztatón a Kék Pont munkatársai bejelentették, hogy a Droglátó nem létezik, és figyelmeztettek arra, hogy a tudomány és a technológia nem nyújt gyógyírt a társadalmi problémára. Sokkal inkább a közösség megtartó ereje és a közös cselekvés az, ami valódi prevenciós utakat tud nyitni, ami képes valódi, hiteles információk mentén bevonni a fiatalokat, és valóban felnőttként kezelni őket egy olyan kérdésben, melyben igazán felnőttként kell viselkedniük – hangsúlyozták az ötletgazdák.


A Tilos Rádió július 1-jei Morális Vállalkozók című műsorában Kék Pontos és más drogügyi szakemberek járták körül a gerillamarketing eredményeit és visszhangját. A kevéssé meglepő tény mellett, hogy sokan bedőltek a kampánynak, furcsállták, hogy droghasználókkal foglalkozó szervezetek képviselői nem jelentek meg a sajtótájékoztatón. Eredményként könyvelték el viszont, hogy egy prevenciós szervezet sem támogatta Holló János találmányának alkalmazását. A sajtó részéről azt nehezményezték, hogy a puszta híradáson kevesen merészkedtek túl, így nem nagyon lehetett betekintést nyerni az emberek reakcióiba. A Droglátó oldalára érkezett reakciókból és regisztrációkból azonban nagyon is (lásd keretes írásunkat).

Amennyire a drogfogyasztás jelensége komplex, úgy a megoldásokban is komplex és árnyalt módszereket kell keresnünk – írja honlapján az ártalomcsökkentő szervezet. Határozottan elutasítja és kerüli a beteg vagy bűnöző szemlélet népszerűsítését és a drogfogyasztás jelenségére végtelen leegyszerűsítéssel, könnyű gondolati lekerekítésekkel reagáló megoldásokat. A kampány elsődleges célja az volt hogy rámutassunk a drogprobléma tudományos alapokon nyugvó megközelítéseinek szükségességére, a jelenkori drogprobléma kezelésének hiányosságaira, valamint a hiteles információk elérhetőségének nehézségeire. „Mi úgy véljük, hogy a drogmentes társadalom utópia, a drogprobléma komplex megközelítése közös felelősségünk” – olvasható a Kék Pont honlapján. Mi pedig ezzel maximálisan egyetértünk.

Válogatás a Kék Pont Alapítvány Droglátó-kampányára érkezett reakciókból. Az itt olvasható levelek egy szövegdoboz kitöltésével (önkéntes tesztelésre jelentkezéshez), az info@droglato.com, valamint a hollo.janos@droglato.com e-mail címre érkeztek. A reakciókból a teljesség igénye nélkül válogattuk ki azokat, melyek tűrik a nyomdafestéket.
hol hallott rólunk?: matrica
hogyan használná a droglátót?: Ha adnak mellé drogot is letesztelem magamon.

hol hallott rólunk?: szórólap
hogyan használná a droglátót?: Gyermektáborban dolgozom, a drogosokat szeretném lebuktatni és a normális fiatalokat megmenteni. Nagyon örülök, hogy van ez a találmány, szívesen tesztelném a táborban.

hol hallott rólunk?: valaki mesélt róla
hogyan használná a droglátót?: Gimnáziumi tanár és kamasz gyerekek anyukájaként a tanítványaimra és a gyerekeimre vagyok kíváncsi. Elítélem a drogfogyasztás erőszakon és büntetésen alapuló tiltását

hol hallott rólunk?: google keresés/hírdetés
hogyan használná a droglátót?: Egy barátom elterelésen vesz részt, ennek a sikerét szeretném felmérni

hol hallott rólunk?: keresés/hirdetés
hogyan használná a droglátót?: Üdvözlöm. Egy luxus szállodában dolgozom biztonsági tisztként. A hotel dolgozóin lenne kipróbálva a készülék

hol hallott rólunk?: internetes híradás
hogyan használná a droglátót?: akinél szükségét látom

hol hallott rólunk?: internetes híradás
hogyan használná a droglátót?: A vajdasági magyar ifjúság körében, iskolákban, táborokban, különböző rendezvényeken. Később örömmel vállalnánk Szerbiában a készülék értékesítését

hogyan használná a droglátót?: Tisztelt Uram!
Mivel az Ön által kifejlesztett készülék energetikai tényezőket, rezonanciát, kisugárzást érzékel, véleményem szerint nem az anyagot, hanem a hatására jellemzően kiváltott állapotot észleli. Ez anomália. Nem egzakt, csak feltételez. Csúnya szóval: hiteltelen. Mert mi van a meditációval, az ópiumra jellemzőként észleli? A rajongással, örömködéssel az kokain lenne? A sporttevékenység netán amfetamin? Ugye érti az aggályom?

hol hallott rólunk?: internetes híradás
hogyan használná a droglátót?: szállítmányozó cégem sofőrjeit vizsgálnám meg

hol hallott rólunk?: Félelmetes, Önök azt sem tudják mit csinálnak, ez tényleg ugródeszka a gondolatrendőrség felé

hol hallott rólunk?: …ha egy kicsit is átlátnák a drog jelenségét, akkor bizonyára rájönnének, hogy „drogmentes világ” mint olyan nincs, nem is volt sohasem és nem is lesz, mindennemű deviáns viselkedés a társadalom velejeárója, és funkciója van… (lsd. pl. Durkheim) az amit ezzel a „nagyszerű” találmánnyal terveznek, egyszerűen vicc… miért nem éppen alkohol látót talált fel az Úr?! Ma Magyarországon az alkoholfogyasztás mérföldekkel nagyobb problémát jelent mint az illegális szerek használata, a másik dolog, hogy nem tudom mennyi pszichológiai ismeretttel bír a feltaláló, de józan paraszti ésszel is felfogható, hogy ha valakit drogosnak minősítek azért, mert mondjuk elszívott egy füves cigarettát, és a droglátóm ezt kimutatta, akkor nagyobb kárt okozok annak az egyénnek, és a társadalomnak, mint az az egy szál füves cigaretta…

hol hallott rólunk?: internetes híradás
hogyan használná a droglátót?: Anyádon

Megosztom...