Német Kender Egyesület

„A kender legkárosabb mellékhatása a büntetőjogi felelősségre vonás”

A Német Kender Egyesület (DHV) feladatául tűzte ki, hogy politikai lobbytevékenységet folytat a széleskörűen felhasználható kenderért. Georg Wurthtal, a magánadományokból működő DHV vezetőjével beszélgettünk, akit szakértőként már többször is meghívtak a német parlamentbe.

Cannabis Kultusz: Kérlek, meséld el röviden, hogyan jött létre a Német Kender Egyesület.

Georg Wurth: A kenderegyesület alapításának ötlete az akkoriban a Hanf Journalnál dolgozó kollégáktól származik. Név szerint Dirk Rehan, Werner Graf és Emanuel Kotzian voltak azok, akik 2002-ben megalapították a DHV-t. Az alapítás után kb. két hónappal jöttem a képbe mint szakmai vezető, aki életet vitt az egészbe. Végül 2004-ben átvettem a DHV-t, tehát mondhatni, hogy azóta magánvállalkozásként működik.

CK: Mi vezetett személyesen erre az útra, hogy kiállj a kenderügy mellett?

GW: Akkoriban már régóta foglalkoztam drogpolitikával. 1996-ban kezdődött, amikor is 4 gramm marihuána birtoklásáért feljelentettem saját magamat – politikai akciónak szántam, akkoriban közösségi zöldpolitikusként voltam aktív. Az akció a médiában nagy vihart kavart, és ahogy azt vártam, nem a csekély mennyiségű kábítószer birtoklásáért folytatták le az eljárást ellenem, hanem évekig elhúzódó ügy lett belőle a legfelsőbb bíróságon. Azt lehet mondani, hogy szükségszerűen foglalkoztam a témával, és amikor alkalom adódott, hogy csatlakozzak a DHV-hoz, egyszerűen csak éltem a lehetőséggel.

CK: Hogyan végződött az ügyed a bíróságon?

GW: Az eredeti ítélet maradt érvényben: 200 német márka pénzbüntetést kaptam, felfüggesztve. El kell mondanom, hogy ezt a büntetést én soha nem fizettem be, az ügyemben eljáró bíró nem is akart elítélni. Először elutasította, hogy eljárást indítson ellenem, de az államügyészség panasszal élt a tartományi bíróságon, így mégiscsak ítéletet kellett hoznia az ügyemben. A lehető legkisebb büntetést szabta ki rám, egyfajta bírói figyelmeztetésként.

CK: Melyek a főbb tevékenységi területei a DHV-nak?

GW: Minden utat kipróbálunk, mely által azt reméljük, hogy elérhető a kannabiszszármazékok legalizálása. Vagy ha ez nem is, de a fogyasztók bűnüldözésének megszüntetése – ezeket a dolgokat valószínűleg nem egy csapásra fogjuk tudni megoldani. Konkrétan ez azt jelenti, hogy közvetlen politikai lobbytevékenységet folytatunk: egyesületünkkel szóba állnak a politikusok, és mi gondoskodunk arról, hogy a téma napirenden maradjon. Ez csak intenzív felvilágosító tevékenységgel együtt működhet, hiszen a népesség tömeges támogatása nélkül a politikai lobbytevékenység nem sokat ér. Sok és sokoldalú információs anyagot állítottunk össze, melyet önköltségi áron beszerezhetnek az érdeklődők, akik aztán továbbosztogatják őket. Ezenkívül van egy gyakran frissülő honlapunk, és a Facebookon is jelen vagyunk, jelenleg több mint 50 ezer követőnk van. Természetesen megpróbálunk a tömegmédiában is szerepelni, legyen szó sajtóközleményekről, vagy ha éppen a témában kutató újságírókat látunk el tanácsadással.

CK: Hurráoptimizmus nélkül: tényleg hiszel abban, hogy az elkövetkező pár évben valóban megvalósulhat a legalizáció, vagy akár a kriminalizáció megszüntetése?

GW: A teljes legalizációig vezető út valóban hosszú lehet, szerintem nem fog a következő öt évben megvalósulni. De abban biztos vagyok, hogy mi már megérjük. Kezdetnek elismerik majd a kannabiszt mint hatásos gyógyszert, ezen a területen belátható időn belül pozitív változásokat várok. Hogy a többi célkitűzés milyen gyorsan fog megvalósulni, az attól is függ, hogy nemzetközi szinten milyen gyors a fejlődés, mely mostanában érzékelhető, leginkább, hogy hány ember csatlakozik és aktivizálja magát.

Megosztom...