Tájékozott fűhasználat

A Fundación CANNA és a gyógyászati kannabisz mozgalom

Ahogy Spanyolországban sikerült ellenőrizhető, legális mederbe terelni a marihuána használatát, kisvártatva megjelent az igény, hogy a fogyasztók és nem utolsósorban az engedéllyel rendelkező előállítók pontosabb képet kapjanak a forgalomba kerülő fajtákról. A Fundación CANNA hiánypótló szolgáltatást nyújt számukra. A cég vezetője, Susan von Brunschot mesélt nekünk a szervezet filozófiájáról és tevékenységéről.

CK Magazin: Mikor indultatok, és melyek a fő tevékenységeitek?

Susan von Brunschot: A Fundación CANNA-t 2011-ben alapítottuk. Alapötletünk az volt, hogy a fogyasztók számára oktatási és tájékoztatási célból elemezzük a kannabisznövényben előforduló hatóanyagokat. Együttműködések keretében tanulmányozzuk, kutatjuk a kannabiszmozgalom különböző fajtáit és aspektusait. Magas minőségű elemzéseket végzünk megrendelők számára és a saját tanulmányainkhoz. Nemzetközi együttműködésben állunk szerzőkkel, hogy a kannabiszhasználók közérthető formában juthassanak hozzá a lehető legpontosabb tudományos információkhoz. Támogatunk kezdeményezéseket, és szponzorálunk konferenciákat, hogy világszerte erősítsük a gyógyászati kannabisz mozgalmat.

CK: Van különösebb oka, hogy a cég otthonának Spanyolországot választottátok?

SvB: Azzal, hogy egyre több egyesület és klub nyílik az országban, kézzelfoghatóan megnőtt az igény a minőségi elemzésre és az ismeretek nyújtására. És minthogy a Fundación CANNA felelős vezetői Spanyolországban élnek, így a döntés egyszerű volt.

CK: A laboratóriumi tesztek esetén elsősorban a kannabinoid és terpén profilra összpontosítotok, vagy külön figyelmet fordítotok a szennyeződések és más nem kívánt elemek jelenlétére?

SvB: A kliens kívánságai mentén végezzük a vizsgálatokat. Kannabinoid, terpén és mikrobiológiai tesztelést kínálunk, valamint növényvédőszer-szűrést, és egy ideje az oldószermaradványok jelenlétét is ki tudjuk már mutatni. Mindezt azért tesszük, hogy a klienseinket tájékoztassuk, és csökkentsük a kockázatokat.

CK: Együttműködtök magbankokkal és kannabiszklubokkal, hogy tesztelés alá kerüljenek a piacon elérhető kannabiszminták?

SvB: Ilyen típusú együttműködéseink nincsenek, ugyanis fontos számunkra, hogy pártatlanok maradhassunk. A területhez kapcsolódó vizsgálatokat anonim módon, előzetes értesítések nélkül végezzük, máskülönben nem tudnánk objektív eredményekkel szolgálni.

CK: Ha egy termesztő kíváncsi a saját kannabiszának minőségére, vihet be hozzátok tesztmintát?

SvB: Csupán hivatalosan regisztrált szervezetekkel dolgozunk, ezért azt javasoljuk azoknak a fogyasztóknak, akik kíváncsiak az általuk használt kannabisz minőségére, hogy ezzel kapcsolatban egyeztessenek a klubjukkal.

CK: Az elemzések során különbséget tesztek a rekreációs és a gyógyászati célra termesztett kannabiszminták között?

SvB: A tesztelést a klienseink elvárásai mentén végezzük, így nem teszünk ilyen megkülönböztetést. Emellett úgy gondoljuk, hogy minden gyógyászati kannabisznak mentesnek kell lennie a szennyeződésektől, a maradékanyagoktól, a penésztől és más hasonló elemektől, hiszen a legyengült immunrendszernek – amennyiben súlyos állapotú betegekről beszélünk – még nehezebb megküzdenie a toxikus anyagokkal.

CK: Milyennek ítélitek a kannabisszal kapcsolatos spanyol törvényeket, és hogyan látjátok a kannabiszklubok helyzetét? Gondoljátok, hogy egy olyan sikeres modellről van szó, amit más európai országok is adaptálhatnának?

SvB: A Fundación CANNA távol tartja magát a politikai párbeszédtől. Úgy gondoljuk, hogy mindnyájunknak joga van tudni, hogy mit fogyasztunk, éljünk akár Spanyolországban, az USA-ban vagy bárhol máshol.

CK: Producerként jegyzitek az utóbbi években a kannabisztudomány területén készült egyik legnagyszerűbb filmet, amely dr. Raphael Mechoulam életét és munkásságát mutatja be. Tudnál nekünk mesélni a The Scientist című mozitok készítésének körülményeiről, és hogy milyen volt a legendás professzorral dolgozni, akit a világ a kannabisz két legfontosabb összetevője, a THC és a CBD felfedezőjeként ismer?

SvB: Filmünk koprodukcióban készült a tel-avivi Y. Klinik Productions munkatársával, Zach Kleinnel.  Zach már évek óta dolgozott Mechoulam professzorral készített dokumentumfilmjén. Izgalmas volt Raphael élettörténetét hallani, és a legfőbb ok, ami miatt az együttműködés mellett döntöttünk, az volt, hogy előmozdítsuk a további kutatásokat. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy találkozhattunk Zach csapatával Jeruzsálemben, és bekapcsolódhattunk az évek óta tartó fantasztikus munkájukba. Őszintén reméljük, hogy az elkövetkező években a film egyre több emberhez el fog jutni.


CK: Kik a legfőbb partnereitek a kannabisszal foglalkozó tudomány területén, és milyen kapcsolatban álltok velük?

SvB: Együttműködésben állunk nemzetközi egyetemekkel, professzorokkal és írókkal világszerte, valamint olyan kezdeményezésekkel, mint a madridi OECM (Observatory on Medical Cannabis), az ICEERS (International Center for Ethnobotanical Education, Research and Service) vagy az olyan kongresszusokkal, mint az ICRS (International Cannabinoid Research Society) és az IACM (International Association for Cannabinoid Medicines).

CK: Mi tulajdonképpen a kapcsolat a CANNA és a Fundación CANNA között?

SvB: A CANNA a gyorsan növekvő növények számára előállított magas minőségű tápanyagairól híres. A CANNA-cég számára fontos az őszinte és minőségi információk biztosítása, ezért döntött egy nonprofit alapítvány, a Fundación CANNA megalapítása mellett.

CK: Milyen jövőbeli terveitek vannak?

SvB: Szeretnénk több kutatást végezni magunk és harmadik felek számára, szeretnénk kiterjeszteni a nemzetközi tevékenységeinket, bővíteni a laboratóriumi aktivitásainkat és mindenekfelett tájékoztatni és oktatni a használókat a lehető legjobb módszerekkel. Az adományokból és a laboratóriumunk kereskedelmi szolgáltatásaiból befolyt összeget a gyógyászati kannabiszra irányuló kezdeményezésekbe fektetjük, valamint új tanulmányokat és kutatásokat támogatunk belőle világszerte. Akik érdeklődnek a Fundación CANNA tevékenységei iránt, új tanulmányokat szeretnének ajánlani, szeretnék, hogy felülvizsgáljuk a tanulmányi előterjesztésüket, vagy támogatást keresnek hozzá, esetleg nagylelkű támogatást nyújtanának a céljaink elérésében, látogassák meg a weboldalunkat, vagy írjanak az info@fundacion-canna.es címre.

 
 
Megosztom...