Ausztráliában szívnak a legtöbben

Nagy fába vágta a fejszéjét a neves brit orvosi szakfolyóirat, a The Lancet. Háromrészes tanulmánysorozatában nem kevesebbet vállal, mint hogy a tudomány szemszögéből mutassa be a világ drogpolitikáinak és kábítószerügyi egyezményeinek hatását a közegészségügyi állapotokra. Január elején jelent meg a sorozat első része, mely a fogyasztás elterjedtségét és a fogyasztással járó ártalmakat veszi sorra.

A listából kiderül többek között, hogy körülbelül 200 millió ember fogyasztott kábítószert valaha az élete során szerte a világon, és hogy a leggyakrabban használt illegális drog – ki hitte volna – a kannabisz, amivel a becslések szerint 125-200 millióan éltek legalább egyszer.

A legnagyobb kannabiszfogyasztási kedv az ausztrálokat és az új-zélandiakat jellemzi. Említésre méltó és beszédes adat, hogy míg 2004-ben bármilyen kábítószer használata 250 ezer személynek okozta a halálát, addig ugyanebben az évben az alkohol 2,25 millió, a dohányzás pedig 5,1 millió halálhoz vezetett. A számadatokat nézve felmerülhet a kérdés: lehetséges-e, hogy épp a legveszélyesebb drogok használata engedélyezett? És ha igen, miért? Minden bizonnyal többet megtudunk a tanulmánysorozat következő részeiből.

Megosztom...