Chronic – Talán a leggyorsabb gandzsa a földön

Minden kannabisz-fajtanemesítő igyekszik a minőség, a mennyiség és a potencia optimális kombinációját megvalósítani. Egy olyan fajtát, ami tömör és gazdag virágzatot hajt, finom illattal és ízletes aromákkal, ami csöpög a THC-ban gazdag gyantás mirigyektől. Nos, a Serious Seeds az egyike azoknak a magbankoknak, melyek meg tudták valósítani ezt a célt híres fajtájukkal, a Chronickal. 

A variáns 1994-es bemutatásával új sztenderdet teremtett a hatalmas termény, az íz és a potencia tökéletességében egyetlen növényen belül. Ha a termesztés és az aratás aktív része lenne a High Times Cannabis Cup ceremóniájának, akkor a Chronic minden bizonnyal jobb helyet érdemelt volna a harmadiknál hidro kategóriában 1994-ben, amikor először és utoljára részt vett a kupán. Minden kertész, aki megfelelően termeszti ezt a fajtát, tátott szájjal állt a növény előtt szüretkor, elképedve a Chronic hihetetlen bugáin és figyelemre méltó virágzatán. A bugák nemcsak nagyok, de majdnem teljesen levélnélküliek, gyönyörű virágfürtök közé komponálva, melyek téglaméretűk vagy még annál is nagyobbak.

A növény családfája klasszikusnak mondható, Northern Lights/Skunk és Northern Lights/AK-47 szülőktől. Ez a mai Chronic képlete. Az eredeti, 90-es évekből származó változat nélkülözte az AK-t. A 90-es évek végén azonban Simon, a Serious Seeds nemesítője „elavultnak” ítélte a Chronicot, amit komplexebb nemesítéssel tervezett frissíteni némi új, első osztályú genetika bevonásával. A feladathoz az AK-47-et választotta, mely már bizonyított. Elsőrendű szempont volt, hogy a fajta semmit se veszítsen el csodálatos karakteréből, mely világszerte népszerűvé tette a termesztők körében. Simon így emlékezik: „Több Sativát kereszteztem az Indica-domináns Chronicba, amitől komplexebb, teljes spektrumú hight nyújt anélkül, hogy veszítene a nagy terményből és az ízéből. A ráncfelvarrás az erejét és a gyanta mennyiségét is növelte. A kevés fűszerrel vegyített enyhe édes ízek továbbra is jelen maradtak.” A termesztőnek óvatosnak is kell lennie a szárításkor, hogy ezek az édes, mézes ízek megmaradjanak. Simon ehhez a következő javaslatot nyújtja: „Szüret előtt a vadvirágaromák finoman jelen vannak, ám nem megfelelő szárítási módszerrel eltűnnek. Ha a termény a teljes kiszáradás előtt fóliába kerül, akkor az illatok visszavonhatatlanul elillannak, sokkal inkább, mint más fajták esetében, amikkel dolgoztam. Azonban alaposan kiszárítva az aroma felerősödik, édes illattá alakul, ami később sem halványul el. Az ízek kedvelői számára ez teszi a Chronicot mesés gandzsává a pusztán megfelelő minőségű helyett.”

Így hát az új évezred kezdetén a Chronic újjászületett, és erősebb, mint valaha, amiről magam is meggyőződhettem, amikor megtekinthettem a „Mr. Plower Planter” által termesztett Chronic néhány ragyogó példányát. Öt Chronic-magot ültetett, közülük háromból kelt ki nőivarú növény. Tizenöt literes cserepekben, földben nevelkedtek, locsolásuk és táplálásuk csepegtetőrendszerrel történt. Harminchárom nappal a csírázás után Mr. Plower Planter 12-12 órásra váltotta a fényciklust, amivel a növények a virágzás fázisába léptek. Mindez olyan gyorsan történt, hogy öt-hét napon belül felismerhetővé vált a növények neme. A három nőstény közül az egyiket klónozási célból megmetszették, mely emiatt erős oldalágakat növesztett. Bár Simon azt javasolja, hogy „ne vágd le a növény csúcsát a több buga növesztése érdekében, mert ez a növény nem reagál rá jól”, ez a metszett Chronic-példány egy igazi, 102 cm magas bombázóvá alakult, és öt hatalmas csúcsbugát növesztett, az alsóbb részein pedig további négyet. Úgyhogy, legalábbis ezen az egy növényen, Simon szabálya nem érvényesült, de talán egy kivételes példánnyal volt dolgunk, melyet kiváló hibridadottságok jellemeztek. Mr. Plower Planter természetesen nagyon boldog volt, hogy pont ezt a kivételes növényt választotta a klónozáshoz. A második növénynek látványos csúcsbugája nőtt, kiegészítve néhány szépen fejlett oldalsó bugával. Ez a példány a szüret időpontjára 94 cm-esre nőtt. A harmadik palánta 80 cm-es lett, nem fejlődött olyan látványosra, mint a két társa, de így is egy tökéletes beltéri növénnyé vált. A virágzási idő 66 nap volt a „hatalmas bokor” számára, 68 nap a második és 65 nap a harmadik növénynek. Minden buga extrémsűrűségűvé fejlődött, a magas levél-kehely aránynak köszönhetően szüret idején könnyű volt feldolgozni őket. Simon illatokkal kapcsolatos intelmét megfogadva szüret után gondos ápolás és szárítás következett. Amikor a kiszáradt termés mérlegre került, Mr. Plower Planter úgy érezte, egyszerre köszöntött rá a Karácsony és a Húsvét. A többszörös bugájú példány elképesztő, 85 grammot produkált, a második növényről 58 gramm, a harmadikról pedig 47 gramm került leszüretelésre. Az aromák és az ízek is felülmúltak minden várakozást. A sűrű rögök füstölése édes élményt nyújtott, és hosszú hight eredményezett, mely a Sativa- és az Indica-hatások spektrumát egyaránt felölelte. Nem is csoda, hogy Mr. Power Planter máris belekezdett a klónok termesztésébe. A Chronickal tett új felfedezése után még hosszú ideig fog vendégeskedni ez a fajta a kertjében – magyarázta széles mosollyal.

Simon szerint a Chronic természetes fény alatt is jól termeszthető, ám védett helyen kell nevelni, például elkerített teraszon vagy üvegházban. Az érés ideje október 15–31. között várható.

Megosztom...