Csöbörből vödörbe

A CK hasábjain sokat foglalkoztunk az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Iroda (UNODC) fejével, Antonio Maria Costával, többnyire negatív hangnemben. A mostani lépés után viszont még az sem kizárt, hogy vissza fogjuk sírni Costa dicsőségesnek éppen nem nevezhető drogcárkodásának nyolc évét.

Costa akkor vált a drogpolitikára érzékenyek céltáblájává, amikor a 2008-as évi ENSZ Kábítószerügyi Bizottsági (CND) ülésen megtagadta a választ Fredrik Polaktól, aki arról érdeklődött, hogy mivel magyarázza a drogcár úr azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a coffeshopjairól híres Hollandiában kevesebben fogyasztanak kannabiszt, mint a legtöbb tiltó drogpolitikájú európai országban. A drogcár regnálása végéig sem heverte ki az önbecsülésén ejtett sebeket, de idén már a felelős drogpolitika meghozatalában az emberi jogok szem előtt tartásának fontosságát hangsúlyozta. Bár a progresszívnak is nevezhető 2010-es CND ülés alapján, a tilalmon és elnyomáson alapuló drogpolitika végét vizionáltuk, az ENSZ főtitkára gondoskodott róla, hogy az álom egyhamar ne valósuljon meg. Ban Ki Moon ugyanis Nagy-Britannia orosz nagykövetét Yuri V. Fedotovot nevezte ki Costa utódjának. Miért baj ez?

Oroszország évek óta semmibe veszi a HIV-prevencióval és az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatos nemzetközi konszenzusokat. Az idei CND ülésen kiderült, hogy Oroszország narkológusai és a kábítószerek területének más „szakértői” továbbra is ellenzik a WHO által létfontosságúnak tartott metadont, az egyéb fenntartó kezeléseket és a tűcserét mindamellett, hogy az orosz lakosság több mint 1 százaléka HIV pozitív és 65%-uk intravénás szerhasználat útján fertőződött meg. Márpedig ugyanezen az ülésen már Costa is elismerte, hogy a metadon-programok egyáltalán nem hatástalanok és regionális szinten akár Oroszországban is lehetőség lenne a bevezetésükre. Félő, hogy Fedotov országának narkológusaival egyetértésben továbbra sem lesz hajlandó elismerni a HIV fertőzések megelőzésére, valamint a problémás drogfogyasztók társadalom peremére szorításának veszélyeire vonatkozó tudományos evidenciákat és középkori eszméit immár az ENSZ drogcárja ként fogja hangoztatni. Nem akarunk orosz drogcárt!

Megosztom...