Professzorok a legalizációért

Közeleg a szabályozott marihuánáért folyó küzdelem második fordulója az Egyesült Államokban, melyben a 2010-es kezdetek után már nemcsak Kalifornia, de Washington és Colorado is ringbe száll. A „Szabályozd úgy a Marihuánát, mint az Alkoholt” szervezet alább olvasható levelét több mint 100 egyetemi tanár írta alá.

Támogatói levél az egyetemi közösség tagjaitól a coloradói szavazók számára

Mint a jog, az egészségügy, a gazdaság, a büntetőjog és más területek oktatói, ezzel a nyílt levéllel szeretnénk elősegíteni a józan, tényeken alapuló marihuánapolitika megteremtését, és támogatni a 64-es számú módosítást az idei, coloradói szavazáson, mely kezdeményezés a marihuánát az alkoholhoz hasonlóan szabályozná.

Országunk évtizedek óta egy olyan hatástalan és pazarló marihuánapolitikát folytat, amelyhez csak az alkoholtilalom mérhető. Megvizsgáltuk a 64-es számú módosítást, és úgy véljük, hogy hatékony, felelős és nagyon is kívánatos megközelítést jelent Colorado polgárai számára.

A kamaszok védelmében a marihuánatilalom bizonyítottan a legrosszabb módszer, hiszen kiszorítja a kannabiszt a feketepiacra, ahol a vásárláshoz nem szükséges az életkor igazolása, és ahol más illegális szerek is hozzáférhetőek. Egy szabályozott rendszerben a marihuána értékesítése az utcáról a pultok mögé kerülne, ahol a forgalmazását szigorú korhatárhoz kötnék. Bizonyított, hogy a marihuána szabályozása működik. Az Egyesült Államok Járványkezelési és Megelőzési Központjának adatai szerint a marihuána használata a coloradói középiskolások körében meredeken visszaesett 2009 és 2011 között, abban az időszakban, amikor az állam szabályozni kezdte a gyógyászati marihuána kereskedelmét. Ugyanebben az időszakban emelkedett viszont országszerte mindenhol, ahol nem történt hasonló intézkedés.

A jelenlegi gazdasági helyzetben értékelés alá kell vetnünk a drága kormányzati programok hatékonyságát, és felelősségteljes döntéseket kell hoznunk az állami források felhasználásáról. A marihuánatilalom erőltetésével elvesztegetjük államunk véges büntetőjogi forrásait, és erodáljuk a törvényekbe vetett bizalmat. Közösségeinket jobban szolgálná, ha a forrásokat, melyeket jelenleg a marihuánafogyasztók elleni nyomozómunkára, letartóztatásra és vádemelésre fordítunk, az erőszakos, kegyetlen és valóban ártalmas tettek elleni fellépésre használnánk. Colorado Jogi és Politikai Központja szerint a 64-es számú módosítás azonnal évi 12 millió dollár megtakarítást hozna a helyi és az állami bűnüldözés számára évente, és öt éven belül évi 36 millió dollár megtakarítást eredményezne. Az állami és helyi bevételekkel együtt a kezdeményezés több mint 120 millió dollár megtakarítást hozhat Coloradónak.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a 64-es számú módosító nem változtatná meg a jelenleg hatályos törvényeket a marihuána hatása alatti autóvezetésről, és továbbra is lehetővé tenné a munkaadónak, hogy megtartsa a jelenlegi drogtesztelési gyakorlatát.

Colorado állam a múltban sikeresen átlépett a tilalom mezsgyéjéről a szabályozás útjára. Nyolcvan évvel ezelőtt a coloradói szavazók elsőként törölték el az alkoholtilalmat állami szinten, melyet később a szövetségi kormány is követett. Ebben az évben lehetőségünk nyílik, hogy ugyanezt tegyük a marihuánával, és az egész amerikai nemzetet ismét a józan, racionális és tudományosan is megalapozott törvénykezés irányába vezessük. 

Kérjük, csatlakozzon a 64-es számú módosító támogatásához, a kezdeményezéshez, hogy a marihuánát az alkoholhoz hasonlóan szabályozzuk!

Megosztom...