Cuccozó nyugdíjasok

Közel egy évtizede bukkant fel a „betépett nagypapa jelenség” Németország leggazdagabb régiójában. Észak-Rajna-Vesztfáliában, az elmúlt években a kábítószerügyekbe keveredett nyugdíjasok száma kis híján megkétszereződött, és jelenleg évi 117 esetnél tart. A delikvensek között találni a 60-as éveikben LSD-ző hölgyeket, 70 éves, ópiumot és marihuánát terítő dílerbácsit és hajlott korú szmókereket is.

Egy extrém esetben, összehangolt solingeni rendőrségi akció során egy kiterjedt drogkereskedői körben elfogtak egy 85 éves nénit, aki keménydrogokkal üzletelt. Lakásában 3 kg heroint, némi kokaint és két fegyvert találtak. De került már a német rendőrség látókörébe olyan klasszikus, parkban üldögélő 71 éves bácsi is, aki fiatalok körében értékesített „gyanús növényi törmelékeket”. Egy másik alkalommal egy 73 éves nagymama került a figyelem középpontjába, aki egészségügyi állapota miatt fogyasztott kannabiszt, és egy ízben túl sokat nassolt a hasissal töltött süteményekből.

Egy német szociológus szerint sok időskorú próbálja lemásolni a 60-as évek virággyermekeinek, talán egykor általa is képviselt életmódját. Példaként kiemelte a 77 éves Willie Nelson countryénekes esetét, akit pár éve 170 gramm gandzsával kapcsoltak le az amerikai rendőrök. A kutatók azért aggódnak, mert a drogokkal kapcsolatban már minden generáció megjelenik a színtéren, így akár a nyugdíjasok is találhatnak maguknak új ikonokat. Németország Központi Addiktológiai Intézetének statisztikáiból kiderül, hogy a betegellátásba kerülő 40 év fölötti kábítószer-fogyasztók száma történelmi magasságokba emelkedett, és jelenleg is növekszik. Az időskorúak körében terjedő droghasználat jelenségére a szakma már a német kormányzat figyelmét is felhívta. A kormány drogügyi és függőségekkel foglalkozó tanácsadója ezzel kapcsolatban közölte, hogy a hagyományos időskori ellátórendszeren keresztül nem tudják biztosítani a szükséges terápiákat a kóros függőségek kezelésére, ezért elindítottak néhány kísérleti közösségi programot, de még túlságosan az elején járnak ahhoz, hogy konkrét eredményekről tudjanak beszámolni. Kiemelte, hogy a ellátásban részesülő nyugdíjasok 14%-a kábítószer- vagy alkoholfüggőség miatt részesül kezelésben, és ez a szám a társadalom elöregedésével valószínűleg emelkedni fog.

Megosztom...