Elég a szavakból!

A német kormány él a történelmi lehetőséggel

Eleget beszéltek már, a kannabisz közösség cselekvést szeretne látni! – fogalmaztak a felvonulók az idei berlini kenderparádén, és a látogatók Európa egyik legnagyobb kendervásárán a berlini Mary Jane-en. Talán ennek is köszönhető, hogy a szociáldemokrata-zöld-liberális német kormány a legalizálási folyamat újabb lépéseit jelentette be a „Kannabisz – első a biztonság” című tartalmas és elég hosszú konzultációs folyamat lezárását követően.

A meghallgatásokon pontosan azokat az értékes hozzászólásokat kap­tuk, amit reméltünk” – mondta összefoglalójában Burkhard Blienert (SPD) drogügyi biztos, hangsúlyozva: „Új bekezdést akarunk írni a német drog- és függőségpolitikában.” A Német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium öt szakértői meghallgatást tartott a kannabisz legalizáció folyamatáról, melynek során kétszáz különböző tudományág nemzetközi szakértője mondhatta el álláspontját. A kormány szándéka szerint a kannabisz ellenőrzött kereskedelmének középpontjában a fiatalok védelme és az egészségügyi kockázatok csökkentése áll majd. Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter (SPD) az „első a biztonság – elv” szerint kíván eljárni. Blienert kormánybiztos „emberibb megközelítést” szeretne a függőség kockázatával leginkább érintett csoportok esetében, mivel a tapasztalatok szerint a korábbi büntetőeljárások ellenére inkább növekedett az egészségügyi kockázat.

A szövetségi egészségügyi miniszter, Prof. Dr. Karl Lauterbach
az „első a biztonság-elv” alapján legalizálna

A kannabisz eladását, vásárlását és birtoklását egyértelmű keretek között kell engedélyezni. A kulcsfontosságú kérdésekről szóló dokumentumot 2022. őszén, a törvénytervezetet pedig az év végéig kell mutatnia a kormánynak. A szövetségi egészségügyi miniszter jövőre szeretné, ha elindulna a jogalkotási folyamat.

Nemzetközi tapasztalatok segítenek

Az amerikai Colorado államból érkezett Dominique Mendiola, a Colorado-i Költégvetési Minisztérium Marihuána-végrehajtási osztályának igazgatója szintén, az orvosi és rekreációs kannabisz forgalmazásával kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok sokaságát osztotta meg német kollégáival. Az üzleteket, ter­mesztőhelyeket, termelőket és vendéglátó létesítményeket az áltata vezetett állami ügynökség engedélyezi és felügyeli, és számtalan általuk megalkotott fogyasztóvédelmi előírás létezik. Például, hogy egy megrendelt csomag (mint kiszállítási egység) tartalma nem haladhatja meg a 10 mg hatóanyagot, ami például elsősorban a futárokat és szállítókat védi az esetleges támadásoktól. A legfontosabb tapasztalat azonban, hogy a büntetőeljárások erőltetése nem célszerű – mondta Dominique Mediola Berlinben.

Marielle Dimech, a Cannabis Authority elnöke az európai szigetállam Málta legalizálásának tapasztalatairól számolt be. Máltán például jelentős korlátozást alkalmaztak és a piacra csak nem kereskedelmi szolgáltatókat engedtek be. A piaci alapon működő cégeket tehát kizárták a folyamatból. Azok a magánszemélyek, akik 50 grammnál többet termesztenek, a felesleget eladhatják egy non-profit kormányzati szervezetnek, ami a kizárólagos tovább értékesítésre jogosult. Egy fogyasztó legfeljebb 7 gramm kannabisz virágzatot tarthat magánál Máltán. A kis szigetállamban emellett a Cannabis Social Club-ok (közösségi kannabisz klubok) számának bővítését tervezik.

Scholz: Bubatz jön!

„Elég volt már a szalmacséplés, hadd lássak végre tetteket; míg tart e cifra szó-fecsérlés, hasznost alig remélhetek” – hangsúlyozzák a kannabisz közösség egyes tagjai, Goethe Faust-ját idézve – a konzultációs folyamat hosszára utalva ezzel. Még a német kancellár, Olaf Scholz is vigyorogva jegyezte meg egy televíziós műsorban, hogy „Mikor lesz már Bubatz legális?” (A kifejezést a német szlengben a joint-ra használják – A Szerk.) Scholz szerint ezzel együtt az előkészületek folynak, és a legalizálás a jelenlegi törvényhozási időszakban fog megtörténni.

„A német kormány halad előre. Az út egy fontos részén együtt mentünk végig, most már nincs visszaút” – ezt már Wenzel Cerveny, a Cannabis Verband Bayern (Bajor Kannabisz Egyesület – A Szerk.) vezetője mondja. Hozzátette: a kormány által a piaci szereplőknek előírt garanciák 80 százaléka teljesíthető. De Cerveny szerint hiányzik egy fontos lépés, amelyet most azonnal meg kell tenni. Ez pedig az azonnali dekriminalizáció. Andreas Müller bíró a LEAP-től (Law Enforcement Against Prohibition – Jogalkalmazók a Drogtilalom Ellen) szintén azonnali dekriminalizálást sürget. Ates Gürpinar (Die Linke) ellenzéki képviselő röviddel a nyári parlamenti szünet előtt azonnali dekriminalizálási indítványt nyújtott be a német törvényhozáshoz.

Az évi több mint 200.000 kannabisszal összefüggő bűncselekmény több mint 80 százaléka fogyasztással függ össze. A jogi és társadalmi következmények az érintettekre nézve jelentősek. A vádemelés és a végrehajtás évente egymilliárd euróba kerül a német adófizetőknek. A baloldali képviselő Gürpinar azt javasolta, hogy a felnőttek legfeljebb 30 gramm kannabiszt vagy kannabiszgyantát már most a legalizációt megelőzően, legálisan vásárolhassanak és birtokolhassanak Németországban, továbbá legfeljebb három kannabisznövény személyes használatra történő termesztését is engedélyezni kell. A megengedett maximális mennyiségek túllépése esetén a törvénytervezet közigazgatási szabálysértést és pénzbírságot ír elő. A német Parlament zöld, kormánypárti képviselője, Kirsten Kappert-Gonther poulistának nevezte és elutasítja a baloldal indítványát. Megérti ugyan a türelmetlenséget, de szerinte a jelenlegi kormány él a történelmi lehetőséggel, hogy átfogóan szabályozza a kannabisz legalizálását. Már nem kérdés a „ha”, csakis a „hogyan”. Egy dekriminalizációs törvényjavaslat ebben a pillanatban szerinte éppen, hogy késleltetné a legalizálási folyamatot. A baloldal indítványát végül parlementi szakbizottság elé utalták.

Magyarországról nézve azért elég érdekes, amikor a kormányzópárt képviselője azzal utasítja el a dekriminalizációról szóló törvényjavaslatot, hogy az lelassítaná a legalizációs folyamatot!

Megosztom...