Tudománytalan besorolás

Nagy-Britanniában és Hollandiában már több próbálkozás is történt a pszichoaktív szerek ártalmainak felmérésére a szakértők részéről. Most egy friss nemzetközi felmérés a rekreációs fogyasztók véleménye szerint helyezte el egy listán a legális és illegális drogokat a használatuk során tapasztalt pozitív és negatív élmények alapján.

A kérdőívet online felületeken osztották meg, három nyelven és több mint 40 országból közel hatezren töltötték ki. A kérdések 15 drogra, illetve szercsoportra irányultak, melyek rendszeres használói tíz kategóriában pontozták az előnyöket és az ártalmakat. A listán szereplő drogok közül a kannabisz volt az, amelyhez következetesen pozitív vélemények kapcsolódtak, míg az alkohol és a dohány számos illegális szernél rosszabbul teljesített. Ezek tükrében nem meglepő, hogy nem sikerült összefüggést találni az illegális szerek angol, illetve amerikai veszélyességi csoportokba sorolása és a használók által tapasztalt veszélyek között.

A három legártalmasabb szer közé kerültek a vényköteles fájdalomcsillapítók, az alkohol és a dohány is. Mindez azt jelenti, hogy sem a brit, sem az USA osztályozási rendszere nem nyújt érdemi információt az egyes szerek használatával járó ártalmakról. A felmérést végző kutatók reményüket fejezték ki, hogy az eredmények alapján az egészségügyi szakértők és oktatók reálisabb képet alkotnak arról, hogy a használók pontosan milyen előnyöket és ártalmakat látnak egyes szerek fogyasztása során, függetlenül azok jogi státusától.

Megosztom...