Kendertextil – Gyógyír a divatipar számára

Mindannyian olvashattunk már arról, hogy a divatipar hatalmas mennyiségű hulladékért felelős, vegyszerek és mikroműanyagok formájában károsítja a folyók és óceánok élővilágát, illetve a hulladékégetés sem tesz éppen jót a légkörnek. Becslések szerint, egy teherautónyi ruházati hulladékot égetnek el minden második másodpercben.

Amiről kevésbé hallunk, hogy a környezetünkön kívül sajnos a bőrünk is károsodást szenvedhet a nem megfelelő ruházat viselése során. Folyamatosan nő a bőrallergiások száma, ami a legtöbb esetben a textilekben fellelhető vegyi anyagok miatt alakul ki.

A pamut ugyan egy természetes alapanyag, mégis, ha nem az organikus pamutot választjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az általunk viselt póló vagy fehérnemű azokról a gyapotültetvényekről származik, ahol a világon felhasznált összes permetezőszer 25%-át kiszórták a növényekre.

És a vegyszerezéstől függetlenül is akad gond a pamuttal, ugyanis egy darab pamut póló előállításához 2700 liter víz felhasználásra van szükség. Ez a mennyiségű víz 2,5 évre elegendő egy ember számára.

A pamut mellett a másik legelterjedtebb alapanyag a műszál, azon belül is a poliészter. Sajnos amellett, hogy minden műszálas termék kimosásával mikroműanyagok százezreit engedjük a lefolyóba, aztán a folyókban, mindenféle szűrés nélkül, mivel ezeket a miniatűr részecskéket mechanikusan nem lehet kiszűrni. A különféle műszálak jelentős mértékben tartalmazhatnak rákkeltő anyagokat is például formaldehidet. Elméletben ezeknek a vegyianyagoknak van határértéke, amit európai gyártás során a termékminősítés kiadásakor valóban ellenőriznek is, viszont a világ más részéről, például Bangladesből vagy Kínából származó termékek esetében már más a helyzet. A ruházati termékek több mint 99%-a teljesen ellenőrizetlenül áramlik be Európába, köztük a legnevesebb márkák termékeivel. A ruhák szállítása során emellett még különböző gombaölő, penész és rothadás gátló, valamint rovarölő szereket is használnak, melyek szintén nem túl bőrbarát anyagok.

Természetesen nincs minden veszve. Vannak olyan természetes alapú textilek, melyek előállítása fenntartható módon, környezetszennyezés nélkül történik. Az egyik ilyen gyógyír lehet a divatipar számára a kender.

Az ipari kender rostjainak hihetetlen tulajdonságai vannak:

  • porózus, így jól megtartja a színeket,
  • rendkívül jól lélegző (légáteresztő) anyag,
  • jó a nedvszívó, nedvességelvezető képessége,
  • kiváló a hőtartása,
  • ellenáll a penésznek,
  • blokkolja az ultraibolya sugarakat
  • természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik (Ez az anyag azon tulajdonságát jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat, beleértve a penészgombákat, és vírusokat.)

Felső és alsóruházat mellett, kiválóan alkalmas sportruházat készítésére is légáteresztésének és nedvességelvezető képességének köszönhetően. Sportolásnál nagy előny az antimikrobiális tulajdonsága is, ugyanis akadályozza a baktériumok felszaporodását az izzadtságban. A sportolást így kellemetlen szagok nélkül, komfortosan végezhetjük.

Kifejezetten alkalmas még konyhai textíliák számára. Aki egyszer kipróbált egy kender konyharuhát, többet egészen biztosan nem akar mást használni.
Lényegében a mai kenderruházat, bármilyen pamutból készült terméket képes helyettesíteni. Minden mosásnál egyre puhább és puhább lesz.

Az előállításához negyedannyi vízre van szükség, mint a pamut esetében, és lényegében egyáltalán nem szükséges permetezni növekedés közben. A feldolgozása szinte teljesen mechanikusan történik, nem igényel vegyi anyagokat, csupán néhány baktériumot, ami a rostot teszi még finomabb tapintásúvá.

Manapság, amikor a globális felmelegedés hatására számos térségben (Észak-Afrika, Kalifornia, Dél-Spanyolország) felgyorsult a sivatagosodás, jelentős a vízhiány és globálisan egy komoly környezeti válság előtt állunk, újra fontossá válik a kender termesztése, ami egy fenntartható, karbon-negatív folyamat, mivel a kender több CO2-ot köt meg a levegőből, mint az azonos területen élő fák. Egy hosszú út kezdete bolygónk erőforrásainak megmentésében a kendertermékek használata, amiben fontos lépés lehet a kenderruházatra való áttérés. Nagyon sokáig tart majd, mire az emberiség ezt megérti és elfogadja, de felelősségteljes emberként és tudatos fogyasztóként ezt fontos meglépnünk. Erős ellenállásra is számíthatunk, hiszen számos ellenérdekelt fél van az ipartól kezdve, a nagy divatmárkákon és kereskedelmi láncokon át, a munkahelyeket féltő kormányzatokig. Ettől függetlenül mi megtehetjük a magunk részét. Fogyasszunk kevesebb ruházati terméket, és abból is preferáljuk a környezetre, a társadalomra kevésbé ártalmas technológiákat és alapanyagokat vagy válasszuk a kenderből készült ruházatot.

Megosztom...