Ruanda legalizálja a medikál füvet

A ruandai egészségügyi miniszter, bizonyos Dr. Richard Sezibera törvényjavaslattal fordult a tisztelt házhoz, amely a marihuána és egyéb illegális drogok engedélyezését indítványozza, szigorúan gyógyászati alkalmazás céljára. A parlamenti képviselők ellenvetés nélkül fogadták el a javaslatot.

„A törvénymódosítás célja a népesség védelméhez való hozzájárulás, miközben biztosítaná a drogok és pszichotrop anyagok hozzáférhetőségét a tudomány és a gyógyászat számára” – mondta Sezibera a Parlamentnek.
A törvényjavaslat az ENSZ egyezmények követelményeire reflektál, melyek értelmében az illegális drogok elleni küzdelem hatékonysága érdekében minden országnak megfelelő törvényeket kell hoznia. Ezt pedig nem feltétlenül a büntetőjogi szigor növelésével lehet elérni (sőt, a tapasztalatok szerint azzal a legkevésbé).

A javaslat egyöntetű támogatása azért is kifejezetten előnyös, mert a túlmedikalizált Európával szemben a legtöbb fekete-afrikai országban a lakosság alig fér hozzá az alapvető fájdalomcsillapító gyógyszerekhez, nem is beszélve a pszichés problémákra alkalmazott szerekről. A marihuána fájdalomcsillapító, nyugtató, relaxáló és a gyógyíthatatlan betegek számára nyújtott kedvező hatásainak elismeréséhez pedig túl sok új bizonyítékot már nem kell felmutatni és egy megfelelően kialakított szabályozás mellett a betegek akár maguknak is megtermeszthetnék a természet adta gyógyszert, ahogyan azt Kaliforniában is teszik.
Naivitás lenne azt gondolni, hogy a szegényebb rétegeket sújtó egészségügyi problémák ezzel egy csapásra megoldódnak, de legalább az irány jó, és ha még az élelmes fajtavadászok is odalátogatnak egy mintavételezésre, akkor az elkényeztetett nyugat akár újabb egzotikus fajtákkal gyarapodhat.

Megosztom...