Új osztrák kenderintézet

A kannabisz újraosztályozását követelik

Az újonnan alapított kenderintézet az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapja alkalmából felszólalt a kannabisz újraosztályozásáért. A kannabiszt szerintük, kiváltképp annak gyógyászati vonatkozásait figyelembe véve, nem lehet kábítószernek tekinteni. „Már csak azért sem, mert egy embernek kb. 750 kg-ot kellene egyszerre elfogyasztania ahhoz, hogy a dózis halálos legyen” – mondta Toni Straka, az osztrák kenderintézet (a HI, azaz a Hanf-Institut) vezetője.

A természetes kannabisznak kb. 6000 évre visszamenőleg jól dokumentált a gyógyászati felhasználása, és mindeddig halálesetről nem tudunk. Hárommillió gyógyászati fogyasztó közül, 20 amerikai tagállamból, lassan 20 éve nem jelentettek egyetlenegyszer sem komolyabb problémát, esetleg vészhelyzetet, mely a kannabisz terápiás célú fogyasztásával függött volna össze.

Mindeközben az utóbbi 20 évben számtalan tanulmány látott napvilágot, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a természetes kannabisz fájdalomcsillapító hatással bír. Azokban az esetekben még hatékonyabban alkalmazható, amikor a páciensnél nem szükséges a sokkal erősebb és jellemzően függőséget okozó morfin alapú készítmények használata. Éppen ezért az osztrák kenderintézet határozottan kiáll a gyógyászati kannabisz dekriminalizálása mellett.

Tekintettel mindazokra a betegbeszámolókra, melyek az ilyen jellegű kezelések sikeréről rendszeresen hírt adnak, az intézet első lépésben azt szeretné elérni, hogy az osztrák gyógyászati kannabisz páciensek engedélyt kaphassanak saját termesztésre, azaz természetes kannabiszvirágzat előállítására, kizárólag terápiás célra és szakorvosi ajánlással. A szervezet álláspontja szerint a gyógyászati kannabisz minőség-ellenőrzése is ily módon hatékonyabban kivitelezhető.

A kenderintézet és emberjogi szakértők álláspontja szerint a gyógyászati kannabisz páciensek kriminalizálása és üldözése teljes mértékben szembemegy a legfrissebb tudományos ismeretekkel, lényegében meghurcolja az érintetteket. „Semmi sem rosszabb egy beteg számára annál, hogy az amúgy hatékony gyógyszeréhez való hozzáférését egy idejétmúlt szemlélet miatt megtagadják tőle. Teljes mértékben ki kell állnunk mellettük, és amellett, hogy egy olyan gyógyszert, ami segít rajtuk, és aminek legjellemzőbb mellékhatása’ a jókedv és a nevetés, a lehető leghamarabb dekriminalizálják.”

Korunk gyógyszerei között amúgy is meglehetősen kevés készítmény van, amely olyan kedvező célzott hatás-mellékhatás aránnyal rendelkezne, mint a kender!

A mai napig több mint 250 egészségügyi állapotot, illetve tünetet azonosítottak hivatalosan, melyek kezeléséhez a természetes kannabisz az optimális alternatívák egyike. A felmérések szerint félmillió osztrák fogyaszt kannabiszt rendszeresen, és további félmillió alkalmanként. Egy részük öngyógyszerező, aki alternatív kezelésként alkalmazza a kannabiszt, jellemzően szakorvos jóváhagyásával vagy felügyeletével.

Megosztom...