Vízellátás kültéren

Hogyan gondozzuk a kiscsajokat

Növénygondozásra számos stratégia létezik kültéren is. A legegyszerűbb az „el a kezekkel” megközelítés. A dolog rém egyszerű. Ültesd el a kiscsajokat, nézz rájuk szépen egyszer-kétszer, majd takarítsd be a termést. Néhány trükköt azért megosztunk még veled.

Az öntözés nélküli, vagy kevés öntözéses termesztés azonban csak akkor működik, ha az időjárás nem túl meleg, és a nyári esők általánosak a térségben. A növények természetüknél fogva minden nedvességet felszívnak a talajból, mivel a gyökérben a víznyomás negatív a környezethez viszonyítva. A gyökerek olyan mélyre hatolnak, amennyire szükséges, hogy vizet találjanak. Nemcsak lefele nőnek, széltében is terjeszkednek. Egy kiterjedt gyökérrendszer, kevés konkurenciával a környezetében, hosszan tartó természetes vízellátást garantál.
Éppen ezért ültetés előtt távolítsd el a szűkebb környezetből a növényeket, majd ültetés után takard be a talajt. Ez biztosítja a termőközeg nyirkosságát, és akadályozza a kiszáradást, egyúttal puhán tartja a felszínt, így a nedvesség egyenletesen szívódhat fel. Használj természetes talajtakarást (mulcs) az ültetvény környékéről, hogy az beleolvadjon a környezetbe.
Az öntözött növények persze nagyobbra nőnek, és jobb minőségű virágzatot hoznak. Az öntözés rém egyszerű dolog, ha gerillaültetvényed kényelmes helyen van. A magasabb területekre pumpával juttathatsz vizet. Ezek általában hangosak, attól függően, hogy üzemanyaggal vagy víznyomással működnek, így ha pumpára van szükséged, keress inkább egy csendeset. Az én kedvencem a High Lifter. A gázolajjal működő pumpák elég hatékonyak, és magasra juttatják a vizet. Vásárlás előtt ellenőrizd az eszköz teljesítményét, 10 méternél nagyobb szintkülönbség áthidalása érdekében már nagy pumpára van szükség. A beömlőnyílásra tegyél szűrőt, hogy elkerüld a pumpa eltömődését. A súlyra is érdemes figyelni, hiszen mindent neked kell kicipelned az ültetvényedre. Az összecsukható műanyag víztárolókat és hordókat jobb letakarni a párolgás és a kártevők elkerülése érdekében.
Szifonos öntözésre is lehetőséged van, ha az ültetvényed például vízforrás alatt van. A szifonozás nem jár zajjal, és nem igényel berendezéseket. Lejtőre irányítani a vizet igen egyszerű, használj tömlőt, ha lehet, minél rövidebbet. A tömlő álcázása mindig jó ötlet.

Üvegház és fényperiódus

Egy gyors üvegházas ültetés és betakarítás könnyen megoldható anélkül, hogy bárki tudna róla. Az időzítés azonban kültéri és beltéri termesztésnél is kritikus fontosságú. Kis klónokat ültethetsz üvegházban is tavasszal vagy késő ősszel, kihasználva a rövidebb nappalokat. A kis növények mind¬össze 60-70 napot töltenek így, aztán jöhet a 12 órás megszakítatlan elsötétítés, ami megindítja a kannabisz virágzását. A júniusi melegben a kiscsajok adottságaikhoz képest a legnagyobbra nőnek. Ma már a hosszú éveken át tartó nemesítésnek köszönhetően vannak fajok, melyek kültéren hamarabb is kivirágoznak. Amikor megkezdődik a virágzás, a fényperió­dustól függetlenül folytatják azt. Ültess ilyen fajtákat, és már augusztus közepén, vagy még előbb betakaríthatod a termést.

Ültetvény előkészítése

Először mindig vizsgáld meg a talajt, ahol ültetni szeretnél, és döntsd el, hogy szükség van-e talajjavításra. Ha találsz jó minőségű fekete talajt, az nem igényel adalékszereket. Csak forgasd át, és ültess. Természetesen ettől még adagolhatsz polimer kristályokat, egyéb szubsztrátumot vagy szerves trágyát.
A száraz, sziklás, agyagos vagy nehezen megmunkálható talajt érdemes adalékokkal feljavítani. Sajnálatos módon ez a legtöbb talajra igaz. A nagy növény nevelésének kulcsa viszont a nagy lyukba történő ültetés. Egy jó hosszú nyelű ásóra biztos szükséged lesz a gödör ásásához és a gyökerek átvágásához. Készíts üregeket 30 centitől 120 centis átmérőig. A nagyobbak ugyan több munkával járnak, de a végén jobb eredményt produkálnak.
A kiásott földet egy vízhatlan ponyvára terítsd, így könnyebb lesz kiválogatni belőle a gyökeres részeket, és összekeverni a visszatöltendő földet az adalékokkal. Tehetsz hozzá komposztot, trágyát, guánót, tőzegmohát, kókusztőzeget, kőfoszfátot stb. A kompakt kókusztőzeg téglákat például könnyű szállítani, remek víztartó, és nedvesség hatására 9-szeresére dagad. Ezek a hozzávalók kiválóak, és elérhetők a legtöbb kertészeti boltban. Nem kell minden földet visszalapátolnod, elég csak beleborítani.

Adalékok és trágyázás

Kültéri termesztéshez a szerves trágya ideá­lis. A trágyák és hígtrágyák hatnak a leggyorsabban. A kültérre ültetett kannabisz 4–8 hónapig él, ez idő alatt kell minden szükségletét kielégíteni. Adhatsz egyféle trágyát az egész életciklus alatt, de a virágok így nem fejlődnek majd ki teljesen. A virágzási szakaszban érdemes változtatni a trágya összetételén – magasabb foszfor- és kálium-, illetve alacsonyabb nitrogéntartalom szükséges –, hogy a virágzat szépen kifejlődjön. Szeptember elején etesd szuper virágzó hígtrágyával. Ha a virágzásra utaló jelek – szélesedő szárnövekedés és fehér bibék – hamarabb megjelennek, el is kezdheted adagolni.
Egy trükk azoknak a termesztőknek, akik csapadékos helyen élnek, ezért állandó a fű és a gaz jelenléte. Ásóval vágj egy 90 centi átmérőjű 20 centis mély részt a fűbe, majd ezt a réteget forgasd át. A zöld fű és gyom elhal, és természetes komposztként szolgál majd. A megforgatott föld 2-4 növény ültetésére alkalmas. A gyomok ekként távol maradnak a növénytől, míg a gyökerek elérik a termőréteget.

Kártevők és betegségek

Nagy kártevők: szarvasok, nyulak, egerek, madarak és esetenként hódok nagy pusztítást végezhetnek a növényeken. Ellenük a kizárás a legjobb stratégia. Ez történhet alacsony, diszkrét drótkerítéssel, valamilyen merev drót alkalmazásával. A kerítést érdemes 30 centi mélyre lesüllyeszteni az ásó kártevőkkel szemben. Használhatsz kártevőriasztókat – prérifarkas, vagy hiúzvizeletet –, de ezeket sajnos elmossa az eső, ezért gyakran kell ismételni az alkalmazást.
A frissen ültetett palánták a környék legédesebb lombozata, a csigák és meztelen csigák által nem maradnak sokáig felfedezetlenül. A csigákat csalé­tekkel kell elfogni. A én kedvencem a Deadline. Rakd bele egy műanyag tartóba, például egy margarinosdobozba, vágj egy másfél centis nyílást a doboz aljától két és fél centire. Ásd el a dobozt a nyílás aljáig, tedd bele a Deadline-t, és tedd rá a fedelét. Tégy meg minden óvintézkedést, mert a Deadline-ban lévő aktív összetevők a madarakra is halálosak!
A penész és a gombák majd csak később jelennek meg. Ezek a betegségek általában a ciklus vége felé várhatók. Mindenesetre folyamatosan ellenőrizd a penésznyomokat a növényen. A férgek, hernyók ugyanis befúrják magukat a növénybe, ürüléket hagyva maguk után, ami a penész melegágya. Tartsd rajtuk a szemed, és irtsd őket természetes Thurengiensus bacilussal.
A tavasz kártevői a levéltetvek, amik kis csatornákat rágnak a levelekbe. Normális esetben a növény kibírja ezeket, és túlnő rajtuk, mert a tetvek a friss, kevesebb mint két hónapos palántákat kedvelik leginkább. Enyhe fertőzés esetén egyszerű megoldás, ha a kis tetveket agyonnyomod. Csak csípd össze a leveleket a hüvelyk- és mutatóujjaiddal.
Esetenként vágóféreg ütheti fel a fejét, de ez nagyon ritka. Ha mégis megjelenik, és elvágja a fűszárat, a növény eldől. Érdemes megvizsgálni a talaj felső kétcentis rétegét félméteres körben, mert a féreg ott lehet a közelben.
Meleg klíma esetén és üvegházban pók¬atka és fehérbolha támadhatja meg a kannabiszt. Ezeket a kártevőket könnyű semlegesíteni pyrethrum vagy neem permet segítségével. A levelek alját hideg vízsugárral permetezve távolíthatod el őket. A legtöbb rovar és féreg amúgy békén hagyja a kannabiszt.
Mindig ellenőrizd a növényeidet kártevők után kutatva. Néhány rovarharapás és hiányzó levél egy egészséges növény esetében még felejthető, de amikor a növekedési ütem vagy a növény általános jólléte kerül veszélybe, ideje megtenni a szükséges lépéseket!

Hideg időjárás és korai szüretelés

A következő fajok jól teremnek kültéren: Purpuea Ticinis és az Owl Production-féle Heaven. Ezek pedig bírják a hideg időjárásokat: Early Pearl és Manitoba Poison. A legtöbb afgán és hash plant faj jól viseli a kültéri termesztést, és egész korán virágzik. Akad, amelyik már augusztus közepén beérik. A kisebb hozamért kárpótol a korai virágzás. Hidegben az Indica-dominánsok teljesítenek jól, és hamarabb beérnek, mint a Sativa-domináns fajták.
A lowrider is említésre méltó. Olyan keresztezés, ami már hat hét után elkezd virágozni. Ezeket a növényeket 3 és fél hónapon belül arathatod, függetlenül a napsütéses órák számától. Általában kicsik, automatikusan virágoznak, kevés termést hoznak, de azt gyorsan.
A Jack Herer és annak keresztezései jól teljesítenek kültéren, különösen ha október végére tervezed a betakarítást. Ezek a növények minőségi hozamot biztosítanak. A rövid és szívós Mighty Mite és keresztezései szintén állják a sarat. Ezek szeptember közepe felé arathatók. A White Widow és keresztezései a White családon belül nagyon termékenyek, szeptember közepe, vége felé fejlődnek igazán. A Paradise Seeds-féle Nebula még a legdurvább bánásmód mellett is jól teljesít.

Kései szüretelés

A Haze, Thai és más Sativa-domináns fajok november közepe-vége felé érnek be. Az alacsony hőmérséklet – különösen éjjel – és a gyenge késő őszi napfény miatt a növekedés üteme lassabb, de még a decemberi lehűlés előtt érdemes betakarítani, hacsak nem a trópusokon élsz. A növényt a földben hagyva talán keletkezik még egy kis gyanta, ám a hideg időjárás és a fény hiánya már elfojthatja a növekedést. Kellemes ültetést!

Megosztom...