„A gandzsának köszönhetem az életem”

Közösségi kannabiszklub Szlovéniában

Mostanáig abban a hitben éltünk, hogy Cannabis Social Club (CSC) egyelőre csak Spanyolországban és Belgiumban működik, főleg rekreációs fogyasztók termesztőközösségeként. Néztünk is egy nagyot, amikor a Cultiván a Szlovén Szociális Kender Klub (SKSK) standjába botlottunk. A klub elnökével beszélgetve kiderült, hogy a belga és a spanyol modellel ellentétben ők csak gyógyászati pácienseket látnak el – teszik mindezt a kannabiszfogyasztás teljes tilalma mellett.

Cannabis Kultusz: Mikor indult a Szlovén Szociális Kender Klub (Slovenski Konopljin Socialni Klub – SKSK), és mi volt az alapítás motivációja?

Jaka Bitenc: A klub 2010-ben alakult Ljubljanában, egy alapvetően gazdasági célú tüntetés alkalmával, de hivatalosan csak 2011-ben kezdtük meg a működésünket. Az alapötlet az volt, hogy az orvosok által felírt gyógyszerek mellett alternatívát kínáljunk azoknak a betegeknek, akik a szokásostól eltérő gyógymódot szeretnének választani. Néhány szociális munkással, hallgatóval, aktivistával összefogva magunk köré gyűjtöttük a betegek egy csoportját, akik nyitottak voltak a kenderrel való gyógymódokra, és megalapítottuk az SKSK-t. A kormány 2012-ben figyelt fel a tevékenységünkre.

CK: Ezek szerint nem a klasszikus spanyol kannabiszklub az SKSK (ami elsősorban a rekreációs fogyasztásról szól), hanem kifejezetten a betegek igényeit próbáljátok kielégíteni. Áll e mögött valamilyen személyes motiváció?

JB: Én magam is gyógyászati célú használó vagyok, 1991-ben diagnosztizáltak cukorbetegséggel, és esetemben a kannabisz vált be a leginkább. Úgy éreztem, hogy terjesztenem kell ezt a tudást, és segítenem kell az embereknek a hatékonyabb gyógymódok megismerésében.

CK: Mit mond a hatályos törvény a kannabisz tartásáról és gyógyászati alkalmazásáról Szlovéniában?

JB: A többi balkáni ország törvényeihez hasonlóan minden, kannabisszal kapcsolatos tevékenységet tilt. A legnagyobb probléma, hogy még a betegek sem termeszthetnek kannabiszt saját használatra. Szakemberekkel összefogva aláírásgyűjtésbe kezdtünk, hogy megváltoztassuk ezt a törvényt. Már tavaly is próbálkoztunk, akkor 1800 aláírás jött össze, ám legalább 5000 névnek kell összegyűlnie ahhoz, hogy a kérdés a parlamentbe jusson. Ez talán nem hangzik soknak, de Szlovénia lakossága mindössze 2 millió fő. Minderre összesen két hónap áll rendelkezésünkre, december 2-ig le kell adnunk a listát. Remélem, ezúttal sikerrel járunk. (Az interjúnk óta lezárult az aláírásgyűtjés, amin a kitűzött 5000 helyett 10879 aláírást sikerült összegyűjteni! – a Szerk.)

CK: Hogyan kezdtetek bele a klub felépítésébe? Megvizsgáltátok a spanyol és belga modelleket, vagy inkább saját elképzelések formálták?

JB: Kétszer jártunk az ENCOD vezetőjénél, Joep Oomennel az antwerpeni Trek Uw Plant klubban (Cikkünk a klubról és a belga modellről a CK 2013. augusztusi számában vagy CK Magazin honlapján – A Szerk), majd körülnéztünk Spanyolországban és Hollandiában is. A mi klubunk annyiban más, hogy kizárólag gyógyászati páciensek számára működtetjük. Ez nagyrészt a szlovén törvényeknek köszönhető, amiket ha sikerül megváltoztatni, akkor a barcelonai CSC-khez hasonló klubokat szeretnénk, ahol a rekreációs fogyasztók által fizetett hozzájárulás úgy van kiszámolva, hogy a kizárólag betegek számára termesztett gyógyászati fajtákat a páciensek 80%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg.

CK: Hány tagja van jelenleg a klubnak?

JB: Több mint ötszáz. A szlovén állampolgárság nem feltétel, így vannak tagjaink a volt Jugoszláviából, Oroszországból és egész Európából.

CK: A spanyol modellhez hasonlóan itt is éves tagsághoz kötött a klub látogatása?

JB: Nem, nálunk ingyenes a belépés, bárki bejöhet, de „ellátásban” csak gyógyászati páciensek részesülhetnek. Minthogy a termesztés gyógyászati célra is illegális, a betegek marihuánát nem, csak Rick Simpson módszerével készült kannabiszolajat és -krémet kaphatnak (Rick Simpsonnal készült interjúnkat lásd a Cannabis Kultusz 2011. októberi számában vagy a medihuana.hu oldalon – A Szerk). Három évvel ezelőtt 1 ml kannabiszolajat 50 euróért tudtunk adni, ez mára sajnos 70 euróra nőtt.

CK: Hogy néz ki a klubhelyiségetek? Van egy közösségi tér, mint a spanyol CSC-k esetében?

JB: Nem, nincs semmilyen helyiségünk. A fővárosban, Ljubljanában egy nyilvános helyen zajlik a tevékenységünk, itt találkozunk rendszeresen, és adunk például információt a betegeknek. Mindeközben a rendőrök velem szemben ülnek, lehallgatják a telefonomat, de mit tehetnék? A gandzsa az életem, vagy pontosabban, a gandzsának köszönhetem, hogy még életben vagyok.

CK: Milyen betegek a leggyakoribbak a klubotokban?

JB: Sok a rákos és a szklerózis multiplexben szenvedő beteg, emellett glaukómások, cukorbetegek, és a depresszió és más mentális betegségek is gyakoriak. A kannabisz körülbelül 100-féle betegség kezelésében használható – ezt állítja a tudomány. Mi úgy gondoljuk, hogy akár 600-féle betegség esetén is jótékony hatású lehet, de ismerni kell a megfelelő alkalmazási módot: néha szájon át kell fogyasztani, máskor rektálisan célszerű alkalmazni, vagy krém formában a bőrön keresztül. Ezek mind lehetséges alkalmazási módok.

CK: Hogyan zajlik maga a kezelés?

JB: Először is a betegek bemutatják az orvosi diagnózisukat. Bár nem vagyok orvos, de tudnom kell, hogy mivel állok szemben. Ezután egy konzultáció keretében elmondjuk, hogy miként hat az olaj az egyes szervekre, a vérnyomásra, és milyen egyéb élettani hatások várhatóak a fogyasztáskor. Ezt követően ismertetjük a fogyasztási módszereket és a további szükséges életmódbeli változásokat, például diétát, ami biztosítja a kúra hatékonyságát. Az eleinte szokatlan, erős hatások miatt például azt szoktuk javasolni, hogy az olajat inkább este, lefekvés előtt fogyasszák.

CK: Milyen visszajelzéseket kaptok a páciensektől?

JB: Számos beteg állapotán sikerült javítanunk, köztük daganatos betegekén is. Van egy csoportunk, folyamatosan járják Szlovéniát, és felvilágosítást adnak a kannabisz gyógyászati alkalmazásáról. Azoknak a betegeknek, akiknek nincs pénzük az olajra, automatikusan virágzó magokat tudunk biztosítani, melyek segítségével és egy kis munka hozzáadásával két hónap alatt készen lehet a saját olajuk.

CK: A szlovén törvény elismer olyan betegségeket, amelyek esetében alkalmazható a kannabiszolaj?

JB: Nem, a szlovén törvények szerint a kannabisz a tiltott szerek legveszélyesebb csoportjába tartozik, a heroinnal együtt, és nincs a törvény által elismert gyógyászati tulajdonsága. Elvileg semmire nem használható. Meg kell változtatnunk ezt a törvényt, és ki kell vennünk a kannabiszt ebből a besorolásból.

CK: Nem volt még problémátok a rendőrséggel?

JB: Egyelőre nem, de talán csak szerencsés vagyok. Úgy teszek, mintha legális lenne, a rendőrök előtt tekerek jointot. Én folyamatosan beteg vagyok, a nap 24 órájában, nincs választásom. Nincs olyan, hogy most két óráig nem vagyok beteg, és utána megint. Cukorbeteg vagyok, és szükségem van erre a gyógyszerre. A rendőrség még nem mozdult rá az olajra, de mindennap lehet olvasni a hírekben a lefoglalásokról és a megkezdett eljárásokról. Ezen csak úgy tudunk változtatni, ha először a médiát oktatjuk és érzékenyítjük a témával kapcsolatban. Ők azok ugyanis, akiken keresztül az információk eljutnak az emberekhez.

CK: Milyen terveid vannak a jövőre nézve? szeretnél további klubokat indítani?

JB: Nem hiszem. Azt szeretném, ha egyáltalán nem lenne szükség hasonló klubokra, ha a törvények lehetővé tennék, hogy az emberek saját maguknak termesszenek, mindegy, hogy gyógyászati vagy rekreációs célból. Ennyi lenne az egész.

Megosztom...