A kender mint élelmiszer

Tejjel-mézzel folyó Kánaán

A kendermag és a belőle sajtolt olaj egyedülálló összetételének köszönhetően a legkedvezőbb élettani hatású élelmiszerek közé tartozik, ezért minden háztartásban helyet érdemelne – állapítottuk meg sorozatunk első részében. Egy lépéssel tovább haladva most azt vizsgáljuk, milyen jótékony tulajdonságokkal bír a kenderméz, és milyen ital is a kendertej.

Megítélés kérdése, hogy örvendetesnek vagy épp szerencsétlen egybeesésnek tartjuk-e, hogy az élelmiszerként fogyasztható, nem pszichoaktív kender újrafelfedezése és számos fogyasztható formában történő elkészítése egybeesik a gyógyászati marihuána programok és a coloradói legalizáció rendszerében kínált pszichoaktív ételcsodákkal. Akárhogy is vélekedjünk, az egybeesés következtében sokan tartanak mindennemű kenderkészítmény megvásárlásától, hogy véletlenül se kóstoljanak THC-tartalmú ételbe. Pedig a túlzott óvatosság eredményeként nemcsak páratlanul egészséges, de kifejezetten finom ételektől foszthatjuk meg magunkat. Bár a kender íze megosztó, aki egyszer ráérez az ízvilágára, az minél több élelmiszernek szeretné kipróbálni a kenderrel készített változatát. Ezúttal a kendergasztronómia két alaptermékét ismertetjük.

Kenderméz

Ahogyan sejthető, a kenderméz nem a méhek munkájának gyümölcse, hiszen a kender virágzata nem tartalmazza a nektárt, melyből a méhek a mézet előállítják. Mindebből az következik, hogy a kenderméz néven forgalmazott termékek növényi, állati és emberi koprodukciók. Az előállítás egyszerű és otthon is elvégezhető: alapanyagként leginkább krémmézet szoktak választani. Krém állagú mézet ma már bármilyen élelmiszerboltban találhatunk, de magunk is előállíthatjuk folyékony mézből, kevés krémméz hozzáadásával és elkeverésével. Egy bevált receptúra szerint érdemes az ízlés szerint kiválasztott méz minden 100 grammjához 10 gramm hántolt, pirított és apróra zúzott kendermagot adni, melyet a méz megmelegítésével jól el tudunk vegyíteni. Ennél sokkal nagyobb arányban nem érdemes kendermagot adagolni, mert így még érvényesülnek a méz ízjegyei és édessége, amit a kender mogyorós, enyhén kesernyés ízvilága izgalmasan egészít ki.

Az így előállított kenderméz igazi univerzális csodaszer, hiszen egyesíti a méz és a kender kedvező egészségügyi hatásait, melyekben mindkettő bővelkedik. Már napi pár kávéskanál kendermézzel is sokat tehetünk az optimális anyagcseréért, a vérképződésért, a gyulladások csökkentéséért és a belső elválasztású mirigyeink megfelelő működéséért, miközben olyan nyomelem- és vitaminbombát juttatunk a szervezetünkbe, ami ráadásul jelentős mennyiségű fehérjét és esszenciális aminosavat tartalmaz. A kendermézet rendszerint önmagában vagy kenyérre kenve fogyasztják, a bátrabbak kísérletezhetnek vele édesítőszerként is, bár érdemes észben tartani, hogy a kenderméz intenzív íze elnyomhatja az eredeti aromákat. A kendermézet tartsuk hűvös helyen, hogy megőrizze állagát. Megfelelő tárolás mellett akár évekig is eláll – már ha képesek vagyunk annyi ideig megtartóztatni magunkat.

Kendertej

A kendertej egy elképesztően tápláló és ízletes ital, ennélfogva pedig rendkívül megnyerő alternatívája a tehéntejnek. Képes ugyanis ellátni az emberi szervezetet esszenciális tápanyagokkal anélkül, hogy mindazokat a negatív hatásokat gyakorolná rá, melyek amúgy a tejtermékek fogyasztásakor rendszerint fennállnak. Vannak, akik számára etikai döntés, hogy nem isznak állati eredetű tejet. Akadnak olyanok, akik intoleranciában szenvednek, így arra kényszerülnek, hogy mellőzzék a hagyományos tejtermékek fogyasztását. Megint mások egy egészségesebb életmódra törekedve döntenek úgy, hogy laktózmentesítik étrendjüket – mindemellett a legnépesebb azon emberek tábora, akik (pozitívnak vélt élettani hatásaira hivatkozva, vagy nemes egyszerűséggel csak kellemesnek talált íze miatt) rendszeres tejfogyasztók. Akárhogy van, azok, akik bármilyen oknál fogva is, de szeretnék kiküszöbölni étrendjükből az állati eredetű tej fogyasztását, a kendertej egy figyelemre méltó alternatíva lehet!

A kendertej a növény magjából készül, ezért kendermagtejnek is szokás nevezni. Mint ahogy a magban, úgy a kendertejben sincs THC, ellenben jelentős mennyiségű omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavakat, ezenfelül számos értékes tápanyagot, úgymint magnéziumot, fitoszterolt, aszkorbinsavat, béta-karotint, kálciumot, rostokat, vasat, káliumot, foszfort, riboflavint, tiamint és niacint is tartalmaz. A kendertejben 10-féle esszenciális aminosav is található, ennélfogva igazán jó fehérjeforrásként szolgálhat a vegán étrendet követők számára. A kenderprotein rendkívüli pozitívuma, hogy a szójában lévő fehérjével szemben nem tartalmaz fitátokat, melyek amúgy gátolják a szervezet számára alapvető ásványi anyagok felszívódását az emésztés során. A kenderprotein a szójaproteinnál könnyebben emészthető, ugyanis nincsenek benne oligoszacharidok sem, melyek a nehéz emészthetőségük miatt hajlamosak puffadást okozni a bélrendszerben.

Megosztom...