Kender, szívvel és ésszel

Újabb kannabiszklub Ausztriában

Ausztriában egyre több olyan, kannabisszal foglalkozó szervezet alakul, melyek elsődleges célja, hogy felvilágosító munkát végezzenek a lakosság körében – az osztrák jog egyelőre nem engedélyez ennél többet. Az egyesületként bejegyzett CSC-k (Cannabis Social Club) szabályzatában feladatként szerepel a rászoruló betegek ellátása, akik gyógyszerként fogyasztják a kannabiszt, de nemritkán a teljes legalizáció is célkitűzéseik között szerepel. Geri Wagnerrel, a Wiener Neustadt-i Cannabis Social Club elnökével beszélgettünk.

Cannabis Kultusz: Mikor és milyen körülmények között alapítottátok a CSC-t Wiener Neustadtban?

Geri Wagner: Az egész idén márciusban kezdődött, amikor a salzburgi CSC-ről szóló filmet láttam a tévében. A felvételt munka közben, csak úgy futólag, a mobilomon néztem meg, és amikor hazaértem, azt mondtam a feleségemnek: „Szivi, mi is egy ilyet fogunk csinálni.” Diplomás betegápolóként mindenfajta iparilag előállított gyógyszerkészítmény ellen vagyok, én minden esetben természetes alternatívát keresek. A napi munkám során a kórházban eleget láttam, hogyan pumpálják tele a betegeket gyógyszerekkel – és elkezdtem információkat gyűjteni a kannabiszról mint orvosságról. Kialakítottam egy csapatot magam körül, kapcsolatba léptem más CSC-szervezetekkel, akik szintén most kezdték el felépíteni magukat. Június elején aztán teljesen hivatalosan mi is megalakultunk, szervezetként. Havonta egyszer találkozunk, és megbeszéljük a következő akciót, tovább képezzük magunkat pl. az endokannabinoid rendszer működéséről és más témákról. Ezeken a találkozókon a hasonló érdeklődésű emberek megismerhetik egymást, és azt, hogy a másik mivel foglalkozik. Kezdetben öten voltunk, de a CSC tagjainak száma folyamatosan növekszik.

CK: A kannabiszt csak természetes formájában fogadod el az ipari gyógyszerek alternatívájaként, vagy kivonatolt készítményekként is, mint amilyen a Sativex vagy a Dronabinol?

GW: A jelenlegi törvényi helyzet és a biztosítók által vállalt költségtérítés miatt nem tartom olyan rossznak a preparátumokat, hiszen ma Ausztriában még nem lehetséges az, ami Németországban: nem lehet a gyógyszertárban természetes kannabiszt beszerezni. Ezért ezek a készítmények nyújtják a kannabinoidokhoz jutás egyedüli lehetőségét. De a jövőt nem így képzelem el, természetesen magának a növénynek kell a középpontban állnia, hiszen előállítása sokkal kevesebb pénzbe kerül, és sokkal nagyobb a hatóspektruma. Ezért is alapítottuk a CSC-nket: hogy minden rászorulónak segíteni tudjunk, akik a drága kivonatokat nem tudják megfizetni, illetve hogy a gyógyszeriparral szemben ellenállást támasszunk.

CK: A klubotokat olyan egyesületként alapítottátok, mely a kannabisz nevű orvossággal kapcsolatban végez felvilágosító tevékenységet – ezt konkrétan hogyan kell elképzelni?

GW: Mi a kannabiszra nemcsak mint orvosságra tekintünk, hanem arról is informálni szeretnénk az embereket, hogy a kender milyen nagyszerű és sokoldalú nyersanyag. Konkrétan ez azt jelenti, hogy minden vásáron igyekszünk jelen lenni, szórólapokat készítünk, és mi magunk is szervezünk rendezvényeket. Ezenkívül termőhelyeket is meglátogatunk, érdekes látni, hogy a kender alacsony THC-tartalmú változatát hogyan termesztik. Természetesen ezeken a helyeken mindenki képben van a kendert illetően, a cél pedig az lenne, hogy olyanokat is el tudjunk érni, akik kevésbé felvilágosultak. Ezért az interneten is nagyon aktívak vagyunk, használjuk a Facebookot és a Twittert is. Minden lehetőséget megragadunk, hogy a médiában is megjelenhessen az üzenetünk. A szabályzatunkban is szerepel, hogy az orvosi kannabisz minden aspektusával foglalkozunk – a termesztéstől a nemesítésen át az alternatív feldolgozási módokig –, amennyiben erre törvény adta lehetőségünk nyílik. Ahhoz, hogy ez ténylegesen megvalósuljon, még nagyon sok felvilágosító munkát kell végeznünk. Mi nem egy egyesület vagyunk, aminek tagjai legálisan akarnak füvet szívni, ahogy ezt sokan gondolják rólunk. Fontos cél a legalizáció, a legfontosabb mégis az, hogy a rászorulók legálisan juthassanak orvosságukhoz. Ez a mottónk is: Kender, szívvel és ésszel.

CK: Létezik már legalább az elvi lehetősége a legális orvosi kannabisz termesztésének Ausztriában?

GW: Sajnos a legális termesztés engedélyeztetése ma Ausztriában igen nehézkes, hosszadalmas minisztériumi utánajárás szükséges, a bíróságok nem dönthetnek ebben a kérdésben. Ami lehetséges, az például egy tanulmány keretein belül vizsgálni a természetes kannabisz és a Dronabinol hatásfokát. Nyílt titok, hogy majdnem mindenki, aki Ausztriában receptre kapja a Dronabinolt, az otthonában is tart pár növényt, ez is oka annak, hogy miért kerüli olyan sok páciens a nyilvánosságot. Sokáig fog tartani, míg az orvosi célú kannabisz legálisan termeszthető és árusítható lesz, de napról napra több támogatónk van azok körében, akiket információval látunk el.

CK: Grazban is alakult egy CSC. Kapcsolatban álltok velük, illetve más osztrák kannabiszklubokkal?

GW: Igen, Salzburg és Graz mellett vannak még CSC-k Bécsben, Linzben, Karintiában és Tirolban is. Mi mindannyian összeköttetésben állunk egymással, és együtt dolgozunk. Most egy aktivistatalálkozót szervezünk, a Legal Europe ernyőszervezete alatt. Így olyan nemzetközi akciókban is részt veszünk, mint például a GMM. Ezenkívül a Legalize! Europe-on keresztül szakrészlegeket alakítunk ki, sajtómegjelenés, internetes megjelenés, szórólapok és más infóanyagok készítése a különböző osztályok feladata. Ezek a szakrészlegek a CSC-k rendelkezésére állnak, így nem fordul elő, hogy egy feladatot többször is el kelljen végezni.

CK: A CSC-aktivisták társadalmi munkában ingyen dolgoznak?

GW: Igen, nálunk mindenki fizetség nélkül dolgozik, a felmerülő költségeket teljes egészében a saját zsebünkből álljuk. Ha átírjuk a szabályzatot, akkor tagsági díjat is kérhetünk majd, amivel gazdálkodhatunk.

CK: Mekkora költséggel jár a CSC-tagság?

GW: Évente 50 euro, mely összegnek egy része az ernyőszervezetünkhöz kerül, szórólapokat és más dolgokat kaptunk tőlük már ezért előre.

CK: Hiszel abban, hogy a közeljövőben annyi minden változni fog Ausztriában, hogy nem is lesz szükség a felvilágosító tevékenységetekre?

GW: Igen, ma Ausztriában sok izgalmas dolog történik a legalizációval kapcsolatban, a szocialista fiatalok és az SPÖ egyes részei sokat tesznek az ügy érdekében, ezért optimista vagyok. Idén jönnek a választások, meglátjuk, hogy a választási ígéretek közül melyeket tartják be ténylegesen. Mindenesetre mi arra készülünk, hogy mi fogjuk ellátni a rászorulókat orvosi kannabisszal.

Megosztom...