Luxemburg legalizál

Ha arra kell tippelni, hogy ki lesz az első ország Európában, aki végrehajtja a teljes kannabisz-legalizációt, akkor a többség Spanyolországra, Hollandiára, netán Svájcra voksolna. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy Luxemburg a semmiből az élre tör és elsőként aratja le a legális fűszabályozással járó előnyöket.

A folyamat ráadásul már egészen előrehaladott: decemberben a kormány publikált egy 250 oldalas anyagot, amiben a legalizáció formájával és hatályba lépése nyomán várható hatásokkal foglalkozik. A luxemburgi kormány célja elsősorban az lenne, hogy a fogyasztókat leválassza a feketepiacról, csökkentse a pszichikai és fizikai ártalmakat, valamint meggyengítse a bűnszervezetek aktivitását és kínálatát.

Luxemburg tehát túlmenne a holland és a spanyol gyakorlaton: nem csupán megtűrt lenne a kannabisz, amihez coffeeshopokban vagy klubtagság révén lehetne hozzájutni, hanem amerikai mintára, kijelölt boltokban tenné hozzáférhetővé azt minden felnőtt számára. A dokumentum szerint az előállítást az országhatárokon belül szabályoznák, vagyis vélhetően az export és az import nem lesz engedélyezett. A tempó gyorsnak tűnik, hiszen Luxemburg csak 2018-ban engedélyezte a gyógyászati kannabiszt és az év végén írt elő egy kétéves értékelési periódust, aminek nyomán eldöntik, hogy német mintára, társadalombiztosítással legyen-e elérhető a kannabisz. A legalizáció hatályba lépése azonban csak a következő parlamenti ciklusban történhet meg, így akár öt évet is kell még várni rá.

Megosztom...