2700 éves füvet találtak

Egy Góbi sivatagban végzett ásatás során közel két font (~56 gramm) zöld növényi anyagot találtak egy nemrég feltárt, 2700 éves sírban. A laboratóriumi vizsgálatok alapján kiderült: a régészek feltehetően a világ legrégebben elrejtett marihuánájára bukkantak – adta hírül egy neves botanikai szaklap, a Journal of Experimental Botany.

A növényi származék alapos tanulmányozása során bebizonyosodott, hogy hajdan erős pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkezett – ez a felfedezés kétségbe vonja az elméletet, miszerint az ókorban csak ipari nyersanyagként használták a kendert.

A kutatás vezetője, Ethan Russo a Discovery News-nak elmonta, hogy a megtalált „ősmarihuána” kannabinoid profilja nagyon is hasonlít a mostaniakéhoz.

„Kémiai és genetikai elemzések alapján is bizton állíthatjuk, hogy a sírhelyen talált növény tartalmazott THC-t” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ma már persze nem lenne értelme elszívni, hiszen a hatóanyag lebomlott az évezredek során.

Russo vendégprofesszorként vett részt a Kínai Akadémia Botanikai Intézetének ásatásán. Ő, és nemzetközi tudósokból álló csoportja végezte a kannabisz vizsgálatát, amelyet a Turpan melletti Yanghai sírok egyikében találtak meg. A morzsalékot egy kis fatálkában helyezték a negyvenes éveiben elhunyt kaukázusi férfi holtteste mellé. A tudatmódosító anyagon kívül még szokatlanul sok nagy értékű és ritka tárgyat is találtak a feltárt sírhelyen: kengyelt, fazekakat, íjászati felszereléseket és egy kongou hárfát. Mindebből a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi feltehetőleg spirituális vezető lehetett.

A növényi származékról a kutatók eleinte azt gondolták, hogy koriander, ám a vizsgálatok során nem csak az derült ki, hogy az valójában marihuána, hanem az is, hogy vélhetően egy nemesített fajta. A temetés előtt ráadásul gondosan eltávolították belőle a hím növényi részeket, amelyek kevésbé pszichoaktívak – Russo és csoportja szerint ez a legfőbb bizonyítéka annak, hogy a kannabiszt nem csupán ipari célokra termesztették.

Ami még kérdéses, hogy miként fogyasztották, mivel sem pipát, sem más hasonló eszközt nem találtak a sírban.

„Elképzelhető, hogy ételbe keverték, de az sem kizárt, hogy szimplán meggyújtották és elfüstölték” – mondta Russo.

Az ősi marihuána leletet a kínai Turpan Múzeumban állították ki.

Megosztom...