A fűherceg bolygója

Marc Emery, a Cannabis Culture főszerkesztője a Cannabis Kultusznak

Az ötvenes kanadai Marc Scott Emery az aktivisták körében világszerte ismert Cannabis Culture főszerkesztője. Libertariánus, makacs és öntudatos, több mint egy évtizede harcol Amerika drogellenes háborúja ellen. Ha egyszer rossz lapot húz, a végén ő lesz a legalizációs mozgalom mártírja: az USA kormánya két társával évek óta próbálja kiadatni, hogy bíróság elé állítsa – névleg azért, mert növénymagokat árul az interneten. E-mailben kérdeztük.

CK: Hogyan lettél „Fűherceg”?

Marc Emery: 1979 nyarán olvastam Ayn Rand Atlasz vállat von című könyvét. Ez segített libertáriánus szemszögből újraértelmezni mindazt, ami a világban történik. (A magyarul egyelőre kiadatlan, ezeroldalas regény egy filozofikus thriller a szocializmus csődjéről és az egyéni érvényesülés keresésének erejéről – A szerk.) Aztán 1980. december 21-én, életemben először, elszívtam egy marihuánás cigit, és betéptem. 22 éves voltam akkor. Így kezdődött a csaknem 30 éve tartó civil ellenállásom története.Tiltakozásokat szerveztem az adórendszer ellen, tiltott, trágárnak minősített zenéket árultam, börtönbe kerültem, mert törvényellenesen nyitva tartottam vasárnap, és rendszerellenes újságokat jelentettem meg. 1980-ban indultam a választásokon, azóta még kilencszer, legutóbb három éve. Letöltöttem 67 napot egy három hónapos börtönbüntetésből, amiért 2004-ben továbbadtam egy jointot egy 22 évesnek. Eddig 22-szer vettek őrizetbe füvezésért, 17-szer kerültem rács mögé, 6-szor razziáztak nálam, és az amerikai kormány életfogytiglant szeretne kiméretni rám, csak mert marihuánamagokat adtam el amerikai felnőtteknek – ráadásul Kanadából, merthogy kanadai vagyok, és itt üzletelek.
A „Fűherceg” nevet 1996-ban aggatta rám a Seattle Post-Intelligencer napilap. Aztán így szólított meg a CNN is, amikor egy A CNN meglátogatja Kanada fűhercegét című műsort készített rólam, illetve a kanadai hírcsatorna, a CBC is, akik szintén forgattak egy filmet. Tökéletes titulus, az emberek imádják.


CK: Pontosan mivel vádolnak?

ME: Az amerikai igazságügy-minisztérium ki akar adatni minket (engem és két barátomat, Michelle Raineyt és Greg Williamst) az Egyesült Államoknak: marihuána termesztésére és terjesztésére, valamint pénzmosásra irányuló összeesküvéssel vádolnak minket. Ugyanakkor én sohasem árultam marihuánát, csak magokat. A DEA (az amerikai Kábítószerügyi Hatóság) emberei – álnéven – megpróbáltak tőlem tízfontnyi füvet venni, de kioktattam őket, hogy hülyeség marihuánát rendelni tőlem, mert sosem kereskedtem vele. Az ilyen eseteknél amúgy mindig az az első gyanúm, hogy a rendőrség keresett meg.
A legnagyobb igazságot – bár negatív konnotációban – Karen Tandy, a DEA vezetője mondta ki azon a napon, amikor letartóztattak. „Marc Scott Emery, a Cannabis Culture magazin kiadója és egy legalizációs mozgalom alapítójának mai letartóztatása nagy vesztesége nemcsak a Kanada és az USA közötti marihuánakereskedelemnek, de a legalizációs mozgalomnak is. Emery marihuá­naárusítása és propagandamagazinja évente csaknem 5 millió dolláros profitot termelt, ami elősegítette a terjesztést, de ez a terv most füstbe ment. Emeryt és szervezetét az amerikai tisztifőorvos az egyik legkeresettebb nemzetközi drogterjesztő hálózatként írta le – egyike a világ 46 ilyen szervezetének, és Kanadában az egyetlen. Emery törvénytelenül szerzett profitjából több százezer dollár csorgott vissza legalizációs szervezeteknek Kanadában és az Egyesült Államokban. Ezeknek a lobbistáknak most eggyel kevesebb forrásuk van, amire támaszkodhatnak.”
Azt gondolnánk, megemlítik szörnyű tevékenységeim tragikus áldozatait is, de ezt nem teszik, mivel nincsenek áldozatok. Sőt, mi vagyunk az áldozatok! De a hivatalos állásfoglalás ötször említi a politikai tevékenységemet, valamint Kanada „legkeresettebb drogterjesztő személyeként” aposztrofál – ami felháborítóan röhejes, mivel sohasem árultam drogokat. A dolog úgy áll, hogy volt egy ötletem, amivel dollármilliókat kerestem, hogy túltermesszem a kormányt, és a kis házikertészeti forradalmam keretein belül 1994 és 2005 között négymillió dollárt visszaforgassak különböző perekbe, népszavazási kezdeményezésekbe, pártokba és politikai gyűlésekbe. Nagyon, nagyon sikeresek voltunk, és a DEA ezt nyilván észrevette. Minél jobban támogatják a szabadon gondolkodók az embert, annál veszélyesebbnek tekintik őt a kormányok.
CK: Beleegyeztél, hogy egyedül letöltesz egy ötéves börtönbüntetést, ha elejtik a vádakat két társad ellen. Ennek mi volt a gyakorlati értelme?

ME: Ezt a kanadai kormány visszautasította, és utólag örülök, hogy így történt. Már nem érdekelnek a megállapodások: ez a végzetem, de egy nagy, végső csata még előttem áll. Ha most börtönbe kerülnék, az már nem csak öt év lenne, ráadásul amerikai börtönben. Mindegyik vád legalább tíz évet jelent, szóval a három vád legalább harmincat, vagy akár életfogytiglant. Mondjuk 50 évesen igazából minden halálbüntetésnek számít, ami több, mint 15 év.

CK: Hogyan működik az általad grundolt Kanadai Marihuána Párt (KMP)?
ME: A KMP-t csak segítettem elindítani, de már nem nagyon dolgozom velük. Ugyanakkor én vagyok az alapítója a Brit- Kolumbiai Marihuána Pártnak (BKMP) is, amelyet 2001-ben indítottunk el. (Brit- Kolumbia Kanada egyik tagállama – A szerk.) Laza szervezet, kivéve választásokkor, amikor jobban megszervezzük magunkat. 2001-ben egy 79 jelöltes, teljes listánk volt, amivel a szavazatok 3,4 százalékát szereztük meg. 2005-ben 45 jelöltet tudtunk állítani, és csak 1,5 százalékot kaptunk. Az a cél, hogy választások alkalmával felhozzuk a legalizáció ügyét, gyűléseket szervezzünk, így folyamatosan megjelenítjük a témát a médiában.

CK: Kik támogatnak téged vagy a pártodat?

ME: A világ minden részén vannak támogatóim – átlagemberek. Sok politikus, celeb és médiasztár is van köztük, de a munkájukat kockáztatnák, ha kiállnának ezzel a nyilvánosság elé. A BKMP a forradalmi kapitalizmus híve – azaz a pénzt azzal teremtjük elő, hogy termékeket, szolgáltatásokat nyújtunk a kannabiszközösségnek, majd a pénzt visszaforgatjuk a politikai kampányokba. 1994 és 2005 között dollármilliókat kerestünk kendermag-árusítással, most ugyanezt tesszük bolthálózatokon keresztül, de ott a magazinunk, a Cannabis Culture vagy a POT.TV is. A kormány örült, és még mindig örül a pénznek, amit adók formájában ezek után befizetünk.
CK: Korábban azt nyilatkoztad, hogy a legalizációs küzdelem napjaink legfontosabb ügye. Miért gondolod ezt? Azért akad még probléma a világban.

ME: Semmilyen békés, őszinte életmód miatt nem ülnek annyian börtönben, mint a drogok és a marihuána miatt. Az USA több mint 2 millió börtönlakója közül 55 ezer marihuána, 450 ezer pedig egyéb drogok miatt van bent. Kanadában a marihuánáért ülők száma kevesebb, mint 2 ezer, míg a teljes börtönlakosság 36 ezres nagyságú. Az Egyesült Államokban kilencszer annyian élnek, mint Kanadában, mégis, a világ börtönlakóinak negyede (!) náluk található. Szenvedés, tönkrement családok, a latin-amerikai drogkartellek megerősödése, a börtönpopuláció robbanásszerű megnövekedése – ez mind a tiltáson alapuló drogpolitika eredménye.

CK: Szerinted milyen társadalmi következményekkel járna a marihuána leglizációja?
ME: Először is gyorsan csökkenne a drogot áruló fiatalok száma. Aztán, ahogy a drogprofitok megszűnnek, eltűnnének a bandák, ugyanúgy, ahogy az alkoholtilalom feloldásakor történt Amerikában. A prostitúció is nagyrészt megszűnne, ha az addiktív drogokat legálisan meg lehetne kapni beszerzési áron, ami nagyon alacsony. A marihuána ára lecsökkenne a mindennapi fogyasztási cikkek szintjére, és a kannabisz nem a pénzcsinálás, hanem a tudomány, a gyógyszeripar és a növénytermesztés miatt lenne fontos. Egy évvel a tiltások feloldása után már nem is fogjuk érteni, miért nem volt mindig legális. A börtönök kiürülnének, csak az igazán veszélyes bűnözők maradnának bent. Kevesebb rendőr kellene. Afganisztán helyzete stabilizálódna. A világ egy boldogabb hely lenne, ahol mindenki olcsóbban és törvényesen juthatna tudatmódosító szerekhez.

CK: És hogyan fog véget érni a fűellenes háború?

ME: Amikor egy ország az amerikai fenyegetések ellenére teljesen legalizálja a marihuánát, beindul a dominóelv, és a többiek is követni fogják a példát tíz éven belül. Ez a legnagyobb valószínűséggel egy legfelsőbb bírósági döntés lesz valahol Dél-Amerikában vagy Európában. Az ENSZ-megállapodásokat pedig ki kell dobni, mert elveszi az országok döntési szabadságát. Kanadának például azt mondták, hogy nem legalizálhatja a kannabiszt, mert része egy bonyolult egyezménynek, és ha felbontjuk, az sok negatív következménnyel jár majd az országunkra nézve. A drogellenes háború egy globális probléma, néhány érdekcsoport és kormány azt szeretné, ha sohasem lenne vége. De egy ember jósága több ezer másik ember gonoszságát semlegesítheti, úgyhogy senkinek sem szabad alábecsülnie a saját erejét.
Ha egy kormány azt mondja egy veszélyeztetett növény termesztésére, hogy felforgató tevékenység, akkor az a kormány nemcsak az emberek, de a természet ellensége is. Az embereknek biztosan tudniuk kell, hogy az ellenkezésük teljesen jogos. Így a küzdelem nem küszködés, hanem egy felhívás. Szenvedély. Élvezd a küzdelmet, mert sosincs vége. Én vagyok a vidám harcos. És csak egy vidám harcos tud egyre több aktivistát maga mellé állítani, hogy az eredmény egy nemzetközi hadsereg legyen, amely a növény szeretete és az igazság zászlói alatt egyesül.
Marc Emery és a bíróságok küzdelméről a www.NoExtradition.net oldalon több információ is elérhető, a CNN-interjút pedig a youtube.com/princeofpot címen lehet megnézni.

EMERY ÉS A VILÁG

„A kedvenc fűhöz kötődő élményeimet 1980 és 1997 között szereztem, azóta nem voltam Kanadán kívül. Imádtam a jamaikai Negrilt a 80-as években, király volt az indiai Keralában 1993-ban, aztán a holland hasis 1994 és 1996 között a legjobb volt a világon, és két kiló nagyon ütős füvet vettem 500 dollárért Indonézia Nyugat-Szumátra részén 1994-ben. Ezért most tíz év börtönt is kaphatnék, de akkoriban még senkit sem érdekelt. 1997 óta nem hagytam el Kanadát, mert az USA letartóztathat, amikor külföldön vagyok, azóta viszont szűrőn keresztül látom a külvilágot, mert itthon egész nap olyanokkal vagyok, akik mindenben egyetértenek velem.”

Megosztom...