A koronavírus a kannabiszipart sem kíméli

Világszerte egyre szigorúbb intézkedésekkel próbálják elejét venni a koronavírus további terjedésének. Jelenleg – március 10-én – már több mint 100.000 fertőzést és közel 4000 halálesetet regisztráltak. Kína után a vírus második legnagyobb gócpontja Olaszország, amit gyakorlatilag teljes egészében lezártak.

Betáraznak gyógyászati kannabiszból

A járvány kezelése lassan minden iparágat elér. Az Egyesült Államokban és Kanadában a növekvő kannabiszipar érezhető visszaesést könyvelt el februárban és márciusban, de a tapasztalatok különbözőek. Seattleben egyes gyógyászati kannabisz üzletek 10% fölötti növekedést könyveltek el a forgalomban, aminek egyszerűen az az oka, hogy a betegek bespájzolnak az orvosságukból, hiszen ki tudja, hogy meddig látogathatják a boltokat. Az üzletek pedig tudatosan készülnek erre a szokásosnál nagyobb készlettel. Más boltosok kedvezményes online árakat kínálnak a vásárlóknak, hogy akár otthonról is fel tudjanak készülni a következő hónapokra.

Mennyiségi limitek

A járványhelyzetben kirajzolódnak a legalizációs modellek közötti különbségek. Számos államban a felnőttek maximálisan 1 uncia (kb. 28 gramm) kannabiszt tarthatnak maguknál, így ez a bolti vásárlások felső határa is. De Maine államban például 2,5 uncia (kb. 71 gramm), Washington DC-ben, pedig 2 uncia (kb 57 gramm) a maximum, így az ott lakók könnyebben készülhetnek fel az esetleges boltbezárásokra. Szintén előnyösebb helyzetben vannak azok, akik számára engedélyezett az otthoni termesztés és akár online is beszerezhetik a termesztéshez szükséges eszközöket.

Lefújt és elhalasztott rendezvények

A legsúlyosabb veszteségeket természetesen a személyesen látogatható eseményeknek, kongresszusoknak és tömegrendezvényeknek kell elkönyvelniük. Hiába szárnyal a gyógyászati kannabisz mozgalom Olaszországban az utóbbi években, az első félévre időzített tematikus rendezvényeket most biztosan el kell napolni. A bolognai Indica Sativa Trade-et áprilistól szeptemberre tolták, a milánói 420 Hempfestet pedig a neve ellenére októberre szervezték át. A berlini International Cannabis Business Conference április helyett júliusban kerül megrendezésre. Az évente tízezreket megmozgató, barcelonai Spannabist ugyan megrendezik március 13-15 között, de aligha fogja elérni a korábbi évek látogatottságát. A szervezők mindenesetre biztosították a látogatókat, hogy követik a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, tájékoztató posztereket, valamint extra kézfertőtlenítőket helyeznek el a rendezvényen és nagyobb orvosi személyzettel készülnek. A Tel Avivban minden év márciusában megrendezett CannaTech kongresszust március végéről június közepére halasztották. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol szintén jelentős számban szervezik át vagy mondják le a kannabiszos rendezvényeket.

Késleltetett legalizáció

New York kormányzója, Andrew Cuomo tavaly jelentette be a kannabisz legalizáció igényét. Ehhez az idei évben látogatást tervezett tenni több olyan államba, ahol már megvalósult a legalizáció, hogy megismerje az egyes modellek előnyeit és felmerült nehézségeket. A járvány idején úgy tűnik, hogy a körúttal várnia kell, így New York lehet az első állam, ahol a koronavírusnak egy legalizáció késleltetését is sikerül elérnie.

Amit most látunk, az még csak a folyamat eleje. Az elkövetkezendő hónapokban vélhetően még bőven szembesülhetünk olyan következményeivel a járványnak, amire ma még nem is gondolnánk.

 

UPDATE 2020.03.11 – A járványra hivatkozva lemondták a barcelonai Spannabist. Az új időpont várhatóan ősszel lesz.

Megosztom...