A legismertebb növények vaporizerben

Az elmúlt években egyre megszokottabbá vált a vaporizerek használata, de kevésbé közismert, hogy a gyógynövények széles tárháza is használható vaporizerben. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az élményből, erősen ajánlott az állítható hőmérsékletű vaporizer. Az aktív összetevőket különböző hőmérsékleten lehet kinyerni, ezért az állítható hőmérsékletű modellek sokoldalúbbá tehetik a használatot.

A kannabisz és aktív hatóanyagai

Vaporizálás hőmérséklete: 157–230 °C

Talán a legismertebb növény, amit párologtatásra használnak. Az állítható hőmérsékletű vaporizerek használói biztosan észrevették, hogy a különböző hőfokon történő használat mellett eltérő hatásokat tapasztalnak. Ennek az az oka, hogy a kannabisz számos aktív összetevőt tartalmaz (kannabinoidok, flavonoidok és terpének), melyek forráspontja és párolgatási hőmérséklete mind különbözik. A 175 °C és 190 °C közötti párologtatás inkább nyugtató és szedatív hatásokat eredményez – természetesen a használt fajtától függően. Ezzel szemben a magasabb, 190-220 °C-on történő párologtatás jobban kedvez a „high” hatásnak.

Ezek a kannabiszban található legfontosabb aktív összetevők és lebomlásuk hőmérséklete a párologtatás során:

THC: 157 °C

A legismertebb kannabinoid. A THC euforikus és fájdalomcsillapító hatást is gyakorol, beleértve a relaxálóérzetet.

CBD: 160–180 °C

A CBD az elmúlt években vívta ki ismertségét. Ez a gyógyászati felhasználók által leginkább keresett kannabinoid, ami széles körű, egészségügyileg jótékony hatásainak köszönhető. Részben ellensúlyozza a THC hatásait, többek között a szorongás érzését és a paranoiát.

Delta-8-THC:175–178 °C

Ez a kannabinoid nagyon hasonlít a THC-hez, de stabilabb és kevésbé pszichoaktív. Kiváló hányingercsökkentő.

CBN: 185 °C

A CBN rendszerint nagyon kis mennyiségben fordul elő, ám hatásai így is felismerhetőek. A THC lebomláskor CBN-né alakul, ami szedatív hatású.

CBC: 220 °C

Ennek a kannabinoidnak gyulladáscsökkentő és gombaölő hatása van.

THCV: 220 °C

A THCV mérsékli a THC pszichoaktív hatásait, de pontos feltérképezéséhez további kutatások szükségesek.

Eukaliptusz

Vaporizálás hőmérséklete: 130 °C

Az eukaliptusz (Eucalyptus globulus) természetes nyugtató hatással bír, valamint enyhíti a köhögést és a torokgyulladást. Emellett erőteljes fertőtlenítő tulajdonságai is vannak. Az Eucalyptol nevű hatóanyag, mely megtalálható az esszenciális olajban, az egyik legfőbb összetevője a kereskedelmi forgalomban megtalálható, meghűlés esetén mellkasra kenhető formuláknak. Fontos különbséget tenni az eukaliptuszlevél és az -olaj között, hiszen nem minden vaporizer alkalmas az olajak párologtatására. A levelek kevésbé koncentráltak, így megfelelőbbek a párologtatóban történő használatra.

Kamilla

Vaporizálás hőmérséklete: 130 °C

A kamilla (Chamomilla recutita) egy virágokkal rendelkező, margarétához hasonlító növény, aminek a szárított, fehér és sárga virágzatát számos betegség kezelésére használják a népi gyógyászatban, például szorongás, emésztési zavar és bőrirritáció esetében. Enyhe, levegős és igazán kellemes íze van, amit sokan alacsonyabb hőmérsékletű párologtatás mellett élveznek.

Levendula

Vaporizálás hőmérséklete: 130 °C

A levendula (Lavandula) a mediterrán régió őshonos növénye, melyet legnagyobb mennyiségben Franciaországban és Spanyolországban termesztenek. A rómaiak aromaként használták a fürdőkben és a mosáshoz használt vízhez. Úgy tartják, hogy stimulálja a vér áramlását, antidepresszáns, és ellazítja az izmokat. A virágok aromája párologtatva nagyon kellemes érzést nyújt a tüdőnek.

Borsmenta

Vaporizálás hőmérséklete: 150-166 °C

A borsmenta (Mentha x piperita) számos összetevőt tartalmaz, melyek széles körű használatot tesznek lehetővé. Friss és kellemes íze jó választássá teszi az étkezés utáni vaporizáláshoz. A borsmentát a meghűlés kezelésére, a gyulladás csökkentésére és az emésztési problémák javítására használják. A borsmenta emellett A- és C-vitamint, továbbá ásványi anyagokat is tartalmaz.

Megosztom...