A portugál baloldal legálisan szabályozná a marihuánát

Alighanem a bő tíz év dekriminalizáció pozitív tapasztalatai és az abból levont tanulságok sarkallták arra portugál politikusok Baloldali Blokkját (Bloco de Esquerda – BE), hogy törvénymódosítást nyújtsanak be a kannabisz legalizálásáról és szabályozásának mikéntjéről.

A tervezetet jegyző egyik politikus, João Semedo elmondta, hogy a BE támogatja a spanyolországihoz hasonló Cannabis Social Club (CSC) rendszer létrehozását, hogy a tagsággal rendelkező felnőttek hozzájuthassanak a növényhez. Ugyanakkor a törvénymódosítás engedélyezné a személyes használatra történő kannabisz termesztését is. Semedo az előterjesztést azzal indokolta, hogy a dekriminalizáció nem elégséges intézkedés ahhoz, hogy megoldja a kábítószer-kereskedelem problémáját. Az új törvény továbbra is közegészségügyi megfontolásokon alapulna, ám megóvná a marihuána használóit a számukra más kábítószereket is kínáló dílerektől.

Ha a törvényt elfogadják, a CSC-k tagjai – akiknek 18 év fölöttinek és a szellemi képességeik teljes birtokában kell lenniük – harmincnapnyi használatra elegendő marihuánát vásárolhatnának a klubjuktól. És hogy ez mennyit jelent? A jelenlegi dekriminalizált rendszerben egy felnőtt 2,5 gramm marihuánát tarthat magánál büntetlenül, amit a törvény bőkezűen az átlagos napi fogyasztás mennyiségeként határozott meg. A BE ezt a standardot venné alapul, vagyis egy klubtag egy hónapra maximum 75 gramm kannabiszt vásárolhatna. Ugyanez a tervezet 10 növény tartását engedélyezné saját felhasználásra.

A Baloldali Blokk egyelőre nem jelezte, hogy mikor fogja beterjeszteni a tervezetet a parlamentnek, azt viszont igen, hogy a fennmaradó időben igyekszik társadalmi szintű párbeszédet kialakítani a kérdésről.

Megosztom...