A guru megmondja

Jorge Cervantes Bécsben

A világhírű termesztőspecialista Jorge Cervantes nem először járt Bécsben, de első alkalommal vette tüzetesen szemügyre az osztrák growshopokat. Ausztriai látogatása jó alkalmat kínált arra, hogy exkluzív interjú keretében sok mindenről, így az osztrák grow-szakma helyzetéről, az őszi bécsi kenderszakvásárról és új könyvéről is szót ejtsünk.

Alexander Broukal: Üdvözlünk Ausztriában, Jorge, ezúttal mi vezetett ide?

Jorge Cervantes: Igazából három különböző oka is van annak, hogy most itt vagyok. Az új könyvsorozatomhoz gyűjtöttem anyagot, amikor feltűnt, hogy a még csak növekedési szakaszban lévő kendernövények kereskedelme a hatályos törvények szerint legális Ausztriában. Ez a tény kíváncsivá tett, és újabb kutakodásra ösztönöz.

AB: Akkor biztos egy-két klóngyárba is belefutottál.

JC: Valóban, rátaláltam a Flowery Field vállalkozásra, akikről egy rövid dokumentumfilmet is készítettem, melyet hamarosan közzéteszek a honlapomon.

AB: Milyen benyomást tettek rád a srácok?

JC: Hihetetlen volt az egész. Még sosem találkoztam ilyen méretű termesztéssel, ami kifejezetten a palánták nevelésére helyezte volna a hangsúlyt. Ez egy igazán profi vállalkozás, és az ott kínált növények minősége egyedülálló.

AB: Valóban igazak a hírek, miszerint idén visszatérsz még Bécsbe, és találkozhatunk veled az őszi Cultiva kiállításon is?

JC: Igen, ez volt a másik ok, amiért most Bécsbe jöttem. Nagyon örülök, hogy részt vehetek a világ egyik legszebb kendervásárán, ennek részleteit most tárgyaltuk meg a szervezőkkel.

AB: Ezek szerint nemcsak ellátogatsz a rendezvényre, hanem aktívan részt is veszel az eseményen?

JC: Igen, aktívan részt fogok venni a vásár programjaiban. Nemrég állapodtunk meg a részletekről Harry Schuberttel, aki a vásár fő szervezője és a Bushdoctor growshop tulajdonosa. Úgy tervezzük, hogy egy külön kis standot rendezek be, ahol a vásár nagyszámú közönsége személyesen találkozhat velem, és természetesen kérdezhet engem. Számomra kevés élvezetesebb dolog van, mint egy hosszú hétvégét eltölteni a csodálatos Bécsben, és beszélgetni hasonló érdeklődésű emberekkel.

AB: Ahol természetesen mi is ott leszünk. És mi a harmadik oka bécsi látogatásodnak?

JC: Korábbi adatgyűjtésem során úgy értesültem, hogy izgalmas dolgok történnek az ausztriai grow-piacon, és fel kívántam deríteni az osztrák growshop- helyzetet. Európa-szerte beszélik, hogy a Bécs melletti Brunn Am Gebirge ipari parkja lett a térség legnagyobb szakmai és kereskedelmi bázisa, ahol három hatalmas raktáráruház is található.

AB: (nevet) Tényleg? Mindenesetre jó hallani, hogy az osztrák growshopok életének alakulását Európa-szerte érdeklődéssel figyelik.

JC: Valóban meggyőző, amikor az ember olyan megashopokat lát, mint a Grow City. Másrészt nemcsak Bécsben találtam ilyen nagy volumenű üzletet. Tegnap jártam Linzben, ahol az újonnan nyílt 600 négyzetméternyi eladóterülettel büszkélkedő „Schall & Rauch” growshopot tekintettem meg. Ezeket a shopokat egyrészt nagyon profiszinten üzemeltetik, másrészt ha az ember körülnéz Európa többi részén, erre a sajátos vásárlási kultúrára máshol nem talál példát.

AB: Ezek szerint sokat utazol Európában? Apropó Jorge, most hol laksz éppen?

JC: Mostanában úgy néz ki a felállás, hogy április végéig Barcelonában élek, május és október között pedig a napfényes Kaliforniában.

AB: Kaliforniában egyébként rendelkezel engedéllyel, hogy marihuánát termessz?

JC: Persze, manapság már szinte minden lakos rendelkezik ilyen engedéllyel, akinek szüksége van a marihuánára. Nyilvánvalóan nem olyan giganövényekkel foglalkozom, mint a könyveimben, kizárólag saját használatra termesztek.

AB: Oka van annak, hogy a telet Európában töltöd?

JC: Ez az amerikai politikai helyzettel függ inkább össze. A 2001-es terrorcselekmények után a politikai helyzet nem jó irányban változott, és ezért Európában jobban érzem magam. Egyébként szintén politikai okokból fiatalkoromban már éltem Spanyolországban, még Franco idején költöztem át, és Valenciában folytattam a tanulmányaimat.

AB: Akkor időközben Spanyolország a második otthonod is lett?

JC: Igen, gyakorlatilag már több időt töltök Spanyolországban, mint Amerikában.

AB: Mik a jövőbeni terveid? Dolgozol már az új könyveden?

JC: Igen, éppen egy könyvsorozaton dolgozom, amelyekben, mint az új kötetemben is, a termesztés legfontosabb részterületeivel kívánok foglalkozni.

AB: Hány kötetből álló sorozatról beszélünk?

JC: Előreláthatólag hét. Lesz egy-egy rész például kifejezetten a hidroponikus rendszerekről és termesztésről éppúgy, mint a klónozásról. Egyelőre azonban nem szeretnék többet elárulni, hiszen lehet, hogy időközben még más is eszembe jut, és talán még változik az elképzelés.

AB: Egy új Jorge-DVD megjelenéséről is hallottunk.

JC: Két hónapja kapható a „The Green Giants of California (Kb. Kalifornia zöld monstrumai – A Szerk.) című lemez az Amazonon. Ezen bemutatok néhány kaliforniai óriásfarmot, és elmagyarázom a hasonló növények felneveléséhez szükséges technikákat.

AB: Azt vettük észre, hogy nemcsak megvenni lehet a lemezt, hanem kölcsönözni is az Amazon weboldalán.

JC: Jó megfigyelők vagytok, valóban, 1,99 dollárért egy egész hétre kikölcsönözhető, ezalatt annyiszor nézhető meg, ahányszor csak szükséges.

AB: Minket itt a szerkesztőségében lenyűgözött a jorgecervantes.tv weboldal.

JC: Köszönöm az elismerést, a sajtó véleménye fontos, de számomra a teljes siker az, hogy a termesztők szeretik a honlapomat. Meg tudják nézni a videókat, érdekes cikkeket olvashatnak, és saját fotókat is feltölthetnek. Idén felfrissítjük az oldal arculatát, és év közben néhány újabb meglepetéssel is szolgálunk majd.

AB: Jorge, köszönjük a beszélgetést, és előre örülünk a viszontlátásnak az idei Cultiván.

JC: Én is köszönöm nektek, élmény volt veletek társalogni. Találkozunk a Cultiván.

Alexander Broukal
forrás: Medijuana Magazin

Megosztom...