Éledező szlovák remények

Miután Csehországban 2010. január elsejével a dekriminalizációs törvény életbe lépett, a szlovák remények is felcsillantak. Elsősorban azért, mert bár szuverén államokról beszélünk, az egykori kényszerházasságnak köszönhetően a két ország ezer szálon kötődik egymáshoz ma is.

Csehországban azóta már az állami gyógyászati marihuána program kidolgozása zajlik, és a vita jobbára arról folyik, hogy az ellátást importból oldják meg, vagy a helyi termelőket, a cseh gazdaság szereplőit hozzák helyzetbe. Szlovákiában 2011. január elsejétől, hála a parlamentbe első ízben bekerült liberális pártnak (SaS – Szabadság és Szolidaritás), még a keresztény-konzervatív kormány engedélyezte a marihuána alapú gyógykészítmények forgalmazását, de a liberálisok már akkor világossá tették, ez számukra csak első lépésnek fogadható el, mivel céljuk a dekriminalizáció. Az üldöztetés a fogyasztók számának emelkedéséhez, míg a megelőzés annak csökkenéséhez vezet – hangsúlyozta Martin Poliacik, a párt képviselője. A nagy iram aztán a Radicova-kormány két éve alatt kissé alábbhagyott, de az előre hozott választások új lendületet adtak a témának. A SaS 2012-ben is azzal kampányolt, hogy eléri a törvénymódosítást, és kivívja a dekriminalizációt, így a választók ismét bejuttatták őket a szlovák parlamentbe. Ezúttal nem vártak sokat a liberálisok, és minden egyeztetés nélkül bejelentették, beterjesztik a törvénymódosító javaslatot, és kérik annak elfogadását. Okosan azzal is érvelnek, hogy mára a cseh szabályozás tanulságai jól láthatók, így beépíthetők az új szlovák törvénybe olyan intézkedések, melyekkel lehetőség van a hibák kiküszöbölésére.

A párt értelemszerűen erre a lapra tett fel mindent, mivel a liberális gazdaságfilozófia és a munkavállalókkal szemben egyértelműen a munkaadók és tőkések érdekeit képviselő álláspont nem aratott osztatlan sikert már az előző ciklusban sem. Meglepetés azonban akkor érte őket, amikor a legutóbbi választáson győztes Smer vezetője, a jelenlegi miniszterelnök, Robert Fico blogbejegyzését elolvasták a témában. A baloldali politikus már korábban is abszurdnak nevezte, hogy egy füves cigi miatt bárkit börtönbe zárjanak, majd ezt ellenzékben gyorsan elfelejtette, amikor a marihuána gyógyászati engedélyezéséről kellett szavazni. Mint „jó ellenzéki” a Smer csak azért is nemmel voksolt, pedig a párt és vezetője valószínűleg már akkor is tudta, amit most. Szlovákia népessége meglehetősen fiatal, a kérdés pedig – nevezetesen hogy a hatalom a marihuána miatt üldözi és fenyegeti őket – túl sokakat érint. Hogy a 30 év alattiak ne vegyék az irányt Prága felé, Fico kormányra kerülve ismét megtalálta lényeglátó szemüvegét, és internetes blogján a következőket írta: „A marihuánaszívókat, a bong és füves süti kedvelőit túl szigorú büntetések fenyegetik jelenleg, így legitim kérdésként merül fel, hogy hatékony-e ilyen szankciókkal fenyegetni, miközben a marihuána használatának elterjedtsége széles körű.” Robert Kalinák a belügyminiszteri szék várományosa volt ekkor, aki – nyilván nem minden egyeztetés nélkül – úgy nyilatkozott, hogy kis mennyiségű fű birtoklásáért nem helyes börtönnel fenyegetni senkit, de a konkrét megoldást szakemberekkel egyeztetve kell megtalálni. Poliacik, a liberális SaS képviselője mindehhez csak annyit fűzött hozzá: ugyan Fico „ügyesen játszik a szavakkal, és nem mondja ki a dekriminalizáció szót, de amit mondott, tartalmilag azt jelenti, úgyhogy én lájkolom”. Ahogy mi is.

Megosztom...