Kampány Oroszországban

A korábban uralkodó, szigorú drogtörvények világszerte enyhülni látszanak. Vannak azonban megdönthetetlennek tűnő bástyák, ahol még a dekriminalizáció is elérhetetlen célnak látszik. Ide tartozik Oroszország is, ahol emiatt kifejezetten meglepő, hogy egy elnökjelölt a legalizációval kampányol. 

A valóságshow-szereplésével ismertté vált Ksenia Sobchak 2017 októberében jelentette be indulását az elnöki címért. Sobchak politikuscsaládból származik, apja, Anatolij Sobchak Szentpétervár első, demokratikus úton megválasztott polgármestere, aki korábban Putyin tanácsadójaként is működött. Ksenia Sobchak a „mindenki elleni jelölt” szerepében pozicionálta magát, amit azzal magyaráz, hogy 2004 óta azok a választók vannak a legnagyobb számban, akik egyik elnökjelöltre sem kívánnak szavazni. Sobchak sokrétű nézetei azonban megnehezíthetik a vele való szimpátiát. Nacionalista patriótának vallja magát, a szabadpiaci kapitalizmusban és a privatizációban hisz, miközben harcos feminista. És ha mindez nem lenne elég, januárban bejelentette, hogy legalizálná a kannabiszt.

Én magam nem használom, de vodkát sem iszom üvegszámra. Nem igazán értem, hogy az irdatlan mértékű vodkaivást miért tartják az országunkban normálisnak, miközben a marihuána fogyasztását nem. Pedig utóbbinak jóval kevesebb káros következménye van, még a bűnügyi statisztikák tekintetében is” – foglalta össze nézeteit az elnökjelölt.

Reakciójában a belügyminisztériumi drogügyi vezető leszögezte, hogy a kormány ellenzi a legalizációt, és a droghasználatnak sem előnyeit, sem gyógyászati hasznát nem látja, beleértve a kannabiszt. A kijózanító álláspont megfelelően tükrözi a kormányzat drogügyi felfogását, amely még az ártalomcsökkentő programokat sem hagyja működtetni, noha a felnőtt lakosság körülbelül 1%-a HIV-pozitív, és a legtöbben az injektáláshoz használt tű megosztásával fertőződnek meg. A legalizáció társadalmi elfogadtatása Oroszországban legalább olyan nehéz feladatnak tűnik jelenleg, mint Putyin legyőzése.

 

Megosztom...