Kockázati tőke

Billegő kannabiszrészvények

A brókervilág számára a marihuánarészvények szárnyalása mutatta meg az USA első legalizációit. Januárban a kaliforniai legális piac megteremtésével ismét hatalmas löketet kaptak a részvények, ám a Trump-kormány keménykedése miatt hamar zuhanni kezdett az árfolyam. Vajon 2018-ban érdemes még marihuánarészvénybe fektetni?

Öt évvel ezelőtt a kannabiszipar részvényei valósággal berobbantak az amerikai tőzsdékre. Már pár nap elteltével láthattunk példát több ezer százalékos erősödésre, ami egy olyan új iparág megjelenését vetítette előre, ami biztos alapokra épül, és jelentős hozzájárulást készül tenni a gazdaságban. Persze ez nem is volt titok: a coloradói és a washingtoni legalizációs program előre jelezte egy több száz millió dolláros piac megjelenését, és rendelkezett az adóbevételek egy jelentős részének a sorsáról is. Tovább segítette a piacot, hogy 2014 februárjában lehetővé vált az USA-ban, hogy a bankok finanszírozhassák a kannabiszkereskedelemre épülő tevékenységet, így nem kellett tovább ragaszkodni a készpénzhez. A kannabiszrészvények piacán kisvártatva olyan kaliberű üzletemberek bukkantak fel, mint Warren Buffett, és olyan hírességek jelentkeztek be termékeikkel, mint Whoopie Goldberg, Snoop Dogg, Kevin Smith vagy éppen Tommy Chong. Az újabb gyógyászati engedélyezések és legalizációk terjedésével végleg megszilárdulni látszott a marihuánarészvények piaca, és a dörzsölt brókerek már a kaliforniai legalizációra fenték a fogukat, amitől újabb felívelést vártak. Igazuk is lett, bár a csoda csak egy napig tartott.

Pánik a tőzsdén

Január elsején tehát nemcsak Kalifornia frissen megnyílt gandzsaboltjai előtt álltak kígyózó sorok, de a New York-i tőzsde is élénkebb volt, mint valaha. A THC BioMed International Ltd. 55 százalékkal emelkedett napközben, míg délutánra a CannaRoyalty Corp. ugrott meg 27 százalékkal. Az értéknövekedés a torontói tőzsdén is látványos volt, ami nem csoda annak ismeretében, hogy számos kanadai kannabiszcég tevékenykedik az USA-ban. „Január elsejével a legnagyobb és legfejlettebb kannabiszpiac globális átmenetét láthattuk a felnőttkori, rekreációs piacra, és a CannaRoyalty erősen elkötelezett abban, hogy a piac a következő öt év során növekedjen” – nyilatkozta még január 2-án a kanadai CannaRoyalty vezérigazgatója. A várakozásokat magyarázza, hogy a világ hatodik legnagyobb gazdaságával – és legnagyobb fűpiacával – rendelkező Kaliforniában év elején a BDS Analyitcs 3,7 milliárd dolláros kannabiszpiacot vizionált, ami 2019-re meghaladhatja az 5 milliárdot is. És ez még messze nem a csúcs. A Bloomberg Intelligence elemzője még decemberben úgy kalkulált, hogy a kannabiszipar forgalma a következő 10 évben megnégyszereződik!

Ezek után kijózanító hidegzuhanyként érte az optimista piacot Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter bejelentése, miszerint a kormány minden államban be fogja tartatni a szövetségi törvényt, amely tiltja a kannabisz használatát és kereskedelmét. Egyelőre kevesen gondolják, hogy ez az amerikai legalizációk végét jelentené, arra azonban bőven elegendő volt, hogy megbolygassa a tőzsdét, és megfékezze a részvények addigi szárnyalását. A US. Marijuana Index tizenöt, nyilvános tőzsdén kereskedő, legális kannabiszipari cég adatai alapján átlagosan 25%-os visszaesést figyelt meg a bejelentés napjának zárásától az azt követő második nap nyitásáig, azaz lényegében egy nap leforgása alatt. Az ok egyértelműen az általános aggodalom volt, hiszen a homályos bejelentés akár a teljes legális piac kiherélését is jelentheti, bármilyen valószínűtlen is legyen ez a forgatókönyv. A zuhanást követően körülbelül 10%-os javulás következett, vagyis a korábbi értékek még messze nem álltak vissza.  Az aggályok tehát továbbra sem szűntek meg, aminek hatása a részvényekre jelenleg is érzékelhető.

Vannak azonban, akik ebben inkább lehetőséget látnak, semmint problémát. Mark Tepper, a Strategic Wealth Partners elnöke valószínűtlennek tartja, hogy a legalizáló államok a bejelentés nyomán haptákba vágnák magukat, és szó nélkül lemondanának a kannabiszból származó jókora adóbevételükről. A kannabiszrészvényekről úgy véli, hogy bár magas kockázatúak, cserébe viszont kiemelt hozammal kecsegtetnek, így a befektetők egy csoportjának kiváló lehetőséget biztosítanak. A Fox Business Network újságírója szintén derűsen látja az amerikai részvények jövőjét. Charlie Gasparino szerint még mindig csak a kezdeti felívelését láthatjuk a kannabiszrészvény ágazatának, és a valódi felvirágzás a következő években várható. A mai helyzetet a három évvel ezelőtti Bitcoin-állapothoz hasonlítja, amikor a Wall Street épp csak elkezdett felfigyelni a kriptovalutára. Az amerikai tőzsdével kapcsolatos eltérő vélemények mellett a legtöbb elemző abban megegyezik, hogy a biztos emelkedést az északi szomszédtól kell várnunk.

Irány Kanada

A kanadai marihuánarészvények egy 2014-es döntés nyomán kezdtek megszaporodni, amikor törvényi úton megengedték, hogy az engedéllyel rendelkező termesztők piaci alapon állítsanak elő gyógyászati kannabiszt a betegek számára. Ezzel egy csapásra megjelentek a piaci szereplők az akkor negyvenezer főre tehető gyógyászati fogyasztó életében. A következő lépcsőfok pedig az idén júliusra meghirdetett legalizáció lesz, amely az USA-val ellentétben a szövetségi kormány teljes támogatását élvezi. Így ha nagyobb gikszer nem történik, és Justin Trudeau miniszterelnök kitölti a mandátumát 2019-ig, akkor 2018 még mindig a kannabiszrészvények éveként vonulhat be a történelembe. De ezeket a részvényeket lehet, hogy érdemesebb lesz kanadai cégektől vásárolni.

Megosztom...