Sajtómese a kannabisz áldozatairól

„A kannabisz hirtelen szívhalált okozhat” – írták a düsseldorfi és frankfurti Igazságügyi Orvostani Intézet kutatói február végén. A Forensic Science International című folyóiratban dr. Benno Hartung és kollégái két fiatal férfi (23 és 28 évesek) esetét írták le, akik hirtelen elhaláloztak. Mindkettőjük vérében kimutatható volt a THC jelenléte.

Egyik esetben sem találtak semmilyen speciális halálokot, keringési vagy szívbetegséget. A szerzők szerint „a halálos kannabiszmérgezés első eseteivel állunk szemben, melyeknél a halál beállta után átfogó vizsgálatokat végeztek”. Mindkét eset felkeltette a média érdeklődését, ugyanakkor az ok-okozati összefüggést a kannabiszfogyasztás és az elhalálozás között más szakértők igen hamar kétségbe vonták. „Az egyes vizsgálati eredmények nem támasztják alá a feltételezést” – jelentette ki a berlini Charité Igazságügyi Orvostani Intézetének vezetője, Michael Tsokos.

A düsseldorfi esettanulmányokat átolvasva ezt mondta: „Az világosan látszik, hogy a 23 éves férfi súlyos szívbetegségben szenvedett. Ha véletlenül nem a halála napján fogyasztott volna kannabiszt, akkor az összefüggés senkiben fel sem merült volna.” Az esettanulmányokból az is kiderül, hogy a 28 éves férfi korábban többféle szerfüggőséggel is küzdött (alkohol, amfetamin, kokain), melyek akár külön-külön is felelősek lehetnek a szívrendellenesség kialakulásáért. Ráadásul az áldozatokon végzett drogteszt csak az egyéb illegális drogok jelenlétét zárta ki, a koffeinét és a nikotinét pedig nem, holott mindkettőjük fogyasztása szívrendellenességekhez vezethet!

„Azokban az esetekben, melyekben a halál oka nem állapítható meg egyértelműen, előfordul, hogy a kannabiszt nevezik meg felelősnek. Én ezt hibás diagnózisnak tartom” – összegezte Tsokos. De az eljárást több igazságügyi orvos szakértő is elfogadhatatlannak tartja. „Mivel a vizsgálatok során semmilyen kézzelfogható eredményre nem jutottak, Hartung és kollégái nem találtak más bűnbakot, csak a kannabiszt” – mondja Frank Mußhoff a müncheni Igazságügyi Orvosszakértői Központból. „De ez nem bizonyíték, legfeljebb csak magyarázat.” A két fiatal férfi vérében nem volt kiemelkedően magas a tetrahydrocannabinol (THC) mennyisége, Mußhoff állítása szerint közúti ellenőrzéseknél nemritkán találni ekkora koncentrációt. „A vérben talált bomlástermékek mennyisége nem bizonyítja azt sem, hogy a két férfi rendszeres kannabiszfogyasztó lett volna.”

Azt sem feledhetjük, hogy jelenlegi ismereteink szerint a THC nem túladagolható. A pszichológus Mitch Earleywine kalkulációi szerint egy 73 kilós embernek 9125 mg THC-t kellene a szervezetébe juttatnia ahhoz, hogy 50% eséllyel elhalálozzon. Egy átlagos marihuánás cigarettára vetítve ez körülbelül 450 joint elszívását feltételezné, és akkor még nem is számoltunk az égés során a füstben elillanó THC-vel, ami egyesek szerint 80% is lehet. Fel kell tehát tennünk a kérdést, hogy a német orvosok miért ragaszkodnak az igencsak valószínűtlen „halálos fű” hipotézishez. A választ maga a kutatásvezető, dr. Benno Hartung adta meg, mikor az esettel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy felülvizsgálják a kannabisz fájdalomcsillapításra történő alkalmazását.
Nos, innen üzenjük dr. Hartungnak, hogy a vényköteles fájdalomcsillapítók használata évente nem kettő, hanem 16 000 halálos túladagoláshoz vezet csak az USA-ban, így orvosként meglehetősen felelőtlen, sőt etikátlan az alternatív terápiákkal kapcsolatos kísérletek útjába állni. A mindentudó bulvársajtó persze az első kannabisz okozta közvetlen halálesetként tálalja a történetet, és biztosak lehetünk benne, hogy az amerikai legalizációk elhibázottságának „bizonyítékaként” gyakran hallhatunk még ehhez hasonló esetekről.

Megosztom...