Tinik gyógyszere

A kanadai British Columbia Egyetem egyik kutatócsoportja legutóbb azt vizsgálta, hogy a fiatalok elsősorban milyen indíttatásból használják a marihuánát. Az elemzés meglepő eredményt hozott.

Hatvanhárom, kannabiszszármazékokat rendszeresen fogyasztó tinédzserrel készítettek mélyinterjút, s csaknem egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy nem csupán rekreációs célból, hanem gyógyszerek helyettesítőjeként szívják a kender virágát.
Depresszió, szorongás, alvászavarok, koncentrációs problémák és testi fájdalmak – válaszaikban leggyakrabban ezek a panaszok fordultak elő. Mint mondták, korábban legálisan hozzáférhető gyógyszereket szedtek tüneteik enyhítésére, ám kellemetlen mellékhatásaik miatt csalódtak bennük, sőt volt, hogy egyáltalán nem is értek semmit. Joan Bottorff, a kutatás vezetője szerint ezek a gyerekek nem a kábulat, a módosult tudatállapot hajszolása miatt szívnak marihuánát, hanem olyan súlyos betegségek tüneteinek enyhítésére, amelyek hagyományos módszerrel nem kezelhetők. „A hosszas kezelésekkel ellentétben a marihuána azonnali enyhülést ad egy sor betegségre” – állítja a kutatásról szóló tanulmányában Bottorff, hangsúlyozva, hogy természetesen a fű sem veszélytelen, de megfelelő alternatíva lehet a nyugtatókkal, altatókkal vagy antidepresszánsokkal szemben.

Megosztom...