Végképp eltörölni

Az FBI éves Egységes Bűnügyi Jelentése szerint 2011-ben az USA államaiban összesen 757 969 marihuánával kapcsolatos letartóztatás történt, ezek több mint 87%-a pusztán birtoklás miatt. Ez enyhe növekedést jelent 2010-hez képest, és minden igyekezet ellenére a marihuánafogyasztás aránya is tovább növekedett.

Az USA Egészségügyi és Szociális Minisztériumának felmérése szerint 2010 és 2011 között enyhén növekedett a marihuánát használók száma, így tavaly hozzávetőleg 29,7 millió amerikai élvezte legalább egyszer a növény áldásos hatásait.

„Egyértelmű, hogy az évtizedek óta alkalmazott rendészeti beavatkozások kudarcot vallottak a marihuána használatának visszaszorításában” – értelmezte az adatokat Rob Kampia, a Marijuana Policy Project igazgatója. Mint hangsúlyozta: „42 másodpercenként letartóztatni egy amerikait marihuána birtoklásáért értelmetlen, főleg ha számításba vesszük, hogy a marihuána kisebb kockázatú, mint az alkohol. Ez az elhibázott politikát folytató rendszer bukásra van ítélve, ráadásul arra kényszeríti az adófizetőket, hogy kezeskedjenek a pénzügyileg felelőtlen és morálisan csődöt vallott marihuánatilalom intézményéért. Az amerikaiak többsége már belefáradt ebbe a rémálomba. Itt az ideje, hogy a politikusok úgy szabályozzák a marihuánát, mint az alkoholt.” A Rasmussen cég által májusban végzett felmérés szerint a szavazók 56%-a eltörölné a bűnügyi szankciókat a felnőttkorú marihuánahasználókkal szemben, és az alkoholhoz hasonlóan adóztatná és szabályozná annak forgalmazását – Colorado és Washington novemberben már eleget is tett a népakaratnak.

Megosztom...