Küszöbön a görög gyógyászati program indulása

A magas THC-tartalmú fajták is termeszthetővé válnak

Bár a törvényt már 2018-ban elfogadták, az újabb és újabb módosító javaslatoknak köszönhetően még most sem kezdődhetett meg a kannabisz gyógyászati célú előállítása. Eközben a külföldi befektetők sorban állnak, hogy Görögországból szolgálják ki az európai piacot.

A folyamatban jelentős előrelépést jelenthet az a májusban benyújtott javaslat, amely lehetővé tenné a magas THC-tartalmú gyógyászati termékek termesztését, forgalmazását és exportját. Ez nagyon jó hír a betegek többségének, akiknek nem csupán a CBD-tartalom, de megfelelő mennyiségű THC is szükséges a tünetenyhítéshez. Ugyanakkor kedvező ez a fejlemény azoknak a befektetőknek is, a páciensek minél nagyobb rétegét látnák el orvosi kannabisszal.

A görög elnök várhatóan 2021 végén hagyja jóvá a javaslatot, így addig még biztosan várni kell a belföldi előállításra. Ahogyan azt más országok példájából már ismerhetjük, Görögországban is bürokratikus akadályok nehezítik az orvosi kannabisz rendszerének kiépítését. A kormány azonban ígéretet tett, hogy rövid időn belül minden fennmaradó problémát elhárít és megnyitja a lehetőséget a befektetők előtt, amitől a munkanélküliség csökkenését is reméli.

Beszédes, hogy miközben már 94 engedélyt adtak a növények előállítására, mindössze három vállalat jutott el a telephely építéséig. Ezek egyike, a Tikun Europe, amelynek anyavállalata Izrael legnagyobb gyógyászati kannabisz központja, a Tikun Olam. A cég 2018-ban, a görög gyógyászati törvény elfogadásának évében létesült és 40 millió eurót fektetett be egy 56.000m2-es telephely létesítésére Korinthoszon. A Tikun Europe öt évre szóló létesítési engedélyt kapott ipari és gyógyászati célú kannabisz termesztésére, forgalmazására és feldolgozására, és jelenleg az egyedüli olyan vállalat Görögországban, amely a beruházásai nagy részét már befejezte. A módosító javaslatok egyik célja, hogy a Fejlesztési Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium egyszerűsítse a kannabisz előállításra vonatkozó előírásokat, hogy minél több vállalat kaphassa meg a görög Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal jóváhagyását. Ezeknek jelenleg a görög törvények, valamint az infrastruktúrára, biztonságra és a környezetvédelemre vonatkozó előírások miatt kifejezetten nehéz eleget tenni.

A keretrendszer egyszerűsítésére azért is szükség van, mert a görög kormány már a koronavírus megjelenése előtt a magas minőségű orvosi kannabisz termesztését jelölte meg a pénzügyi válságból való kilábalás egyik lehetséges elemeként. Ráadásul időközben Észak-Macedónia is lehetővé tette az orvosi kannabisz előállítását export célra, ezzel pedig komoly versenytársa lehet Görögországnak a befektetők szemében.

A profit és az exportcélok mellett a kormányoknak arra is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, hogy az orvosi kannabisz és az abból előállított termékek a hazai betegek számára is elérhetők legyenek.
A másik kritérium, hogy az előállított kannabisz valóban olyan magas minőségű legyen, mint ahogyan azt a kormány kilátásba helyezte. Utóbbinak biztosítéka épp az a módosító javaslat lehet, amelynek hatályba állásával a magas THC-tartalmú fajták termesztése előtt is megnyílik az út. Így a kormánynak már csak arról kell gondoskodnia, hogy a belföldön előállított gyógyszerből kellő mennyiség maradhasson a határokon belül a görög páciensek igényeinek kielégítésére.

Megosztom...