Svájci liberalizmus – magyar közöny

Hollandia után újabb európai országban válhat legálissá a kannabiszszármazékok birtoklása, termesztése és árusítása. Svájcban november végén tartanak legalizációs népszavazást, mivel a politikusok belátták: az eddigi drogpolitika csődöt mondott. Véleményük szerint az ésszerű kannabiszpolitika az egyetlen út, hogy megvédjék a fiatalokat a drogoktól.
Ha sikerrel zárul a referendum, a 18. életévüket betöltött svájci állampolgárok saját felelősségükre fogyaszthatnak marihuánát. A használatra hasonló szabályozások vonatkoznának, mint az alkoholra, illetve a dohánytermékekre: egy joint elszívása után például nem lehetne autót vezetni, kis- és fiatalkorúak számára pedig tilos lenne az árusítás.
Magyarországon ezzel szemben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) nemrégiben újabb tanúbizonyságát adta, hogy nem érdekli a drogpolitika. Noha az állami intézmény korábban már ígéretet tett arra, hogy megváltoztatja, de legalábbis enyhíti a büntető törvénykönyv marihuánafogyasztásra vonatkozó passzu¬sait, a jelenlegi álláspont szerint egész egyszerűen nem foglalkozik a témával. Mindez azért érdekes, mert az erre vonatkozó normaszöveg elkészítését éppen az IRM rendelte meg.
A normaszöveg – dr. Frech Ágnes bírónő munkája – már elkészült, ám ennek részletes megvitatása az erre illetékes fórumon, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB – a kormány drogügyi tanácsadó szerve) ülésein folyamatosan tolódik. Az IRM jelenlegi álláspontja szerint a törvénymódosítás – amely enyhítené a fogyasztással kapcsolatos büntetést – egyrészt nem időszerű, másrészt valójában nincs is szükség a változtatásra. (A minisztérium közönyéről bővebben a Civil rovatunkban)
Megosztom...