Zengető 2018 – Mezítlábas hempergés a pagonyban

Idén másodszorra kerül megrendezésre a Zengető Fesztivál, amelyet magyar kenderünnepként emlegetnek azok, akik ismerik. A Zengető – Mezítlábas hempergés a pagonyban című esemény 2018. július 13-tól 15-ig lesz látogatható Tápiószentmártonon. Az esemény Facebook oldala a link alatt található.

A Zengető amellett, hogy zenei és kulturális programokat nyújtó fesztivál, egy alternatív életszemléletet bemutató mozgalom is. Alapítói olyan fiatal művészek, akiket a természet és annak ciklusaival együttműködő hagyományok inspirálnak. Céljuk a képzőművészet, különösképpen a nature-art, valamint a tánc és a zene közösségteremtő erejével kimozdítani kortársaikat a természetbe és együtt visszaemlékezni arra, hogy az élet forrása továbbra is odakint van. Visszakapcsolódni, visszatalálni a gyökereinkhez, megérezni a közösség teremtő erejét – ez a Zengető missziója.

 

Céljaik kibontásához az ipari kendert választották, mind szimbólumként, mind gyakorlati útmutatóként. Ez a sokoldalú kultúrnövény, a magyar mezőgazdaság egykori büszkesége nagy kulturális múlttal rendelkezik és a jövő számos problémájára nyújt megoldást, így hidat képez generációk és korok között. Gyakorlatilag mindenre felhasználható: papírt, házat, ruhát, ennivalót és gyógyszert is lehet belőle csinálni, továbbá megújuló energiaforrásnak sem utolsó és regenerálja a környezetet. A növény tanulmányozása fontos része a rendezvénynek, ezen keresztül tanulhatnak a résztvevők a természet működéséről és arról, hogyan használhatják azt, hogyan építhetik be saját életükbe.
Számos workshop és előadás szól majd a kenderről. Jelen lesz többek között a MOKE, a Nagylaki Kendergyár, a HempGarden, az Earth Country House Szociális Szövetkezet. Az erős szakmai felhozatal mellett a kézműves felhasználás is ezer alakban megjelenik a Zengetőn: lehet majd kenderkötelet fonni, kenderbetont keverni, kenderteát készíteni, kendersípot faragni, kenderkócból alkotni.
A családias programsorozat tavaly Lullán, egy kenderföldön került megrendezésre, ahol a csaknem 3 méter magas ipari kenderbe folyosókat vágva, egy mandala formájú kenderlabirintust alakítottak ki a szervezők. Így maga a helyszín is egy műalkotás volt. A fesztiválon szinte minden természetes alapanyagokból, főleg kenderből épül – ez természetesen idén sem lesz másképp, hiszen nincs Zengető kender nélkül!
Videó a tavalyi együttlétről
Az idei tápiószentmártoni tanya hasonlóan barátságos helyszínnek ígérkezik. A vendégek árnyékos, kellemes erdőben sátrazhatnak, a szervezők minőségi, tiszta és egészséges ételekkel készülnek, lesz kendersör, kendercider és kenderpálinka is a kínálatban. A helyszín közel található Budapesthez, egyetlen vonat és mindössze néhány perc séta és máris a kenderkapuban találhatják magukat a fesztiválra érkezők.
Fontos hangsúlyozni, hogy a Zengető nem a THC tartalmú kannabiszról szól. A családbarát fesztivál lényege a kreatív környezeti nevelés és a kulturális ismeretterjesztés, a generációk közelebb hozása a hagyományőrzés és a szórakozás összekapcsolásával. A szervezők a zenei felhozatallal idén főleg a világzenére koncentráltak. Fellép (a teljesség igénye nélkül) a Meszecsinka Duó, a Mitiszika zenekar, a TransNomad, Ficture, Earth Jam és Dorombal. Persze lesz elektronikus zene is, ellátogat a fesztiválra például a Chilly Team Dj csapata. A zenén kívül egyéb kulturális programban sem lesz hiány. Megnézhetjük Farkas Franciska monodrámáját, a nagy sikerű Makar Csudra című Gorkij feldolgozást, részt vehetünk színházi improvizációs tréningen Sebő Ferenccel, elvarázsol minket a Willany Leó Improvizációs Táncműhely és belehallgathatunk a jógafilozófiáról szóló előadásba is, amit jógaóra is követ majd. Együtt lélegezhetünk a pranamandala workshopon és gyógynövénytúrán is részt vehetünk a közeli erdőben. A fesztiválon masszőrök és gyógyítók is dolgoznak majd a jelen lévők legnagyobb örömére. Két teaház, egy nagy tábortűz, és három programot nyújtó helyszín várja a látogatókat.
Az elővételes jegy július 11-ig mindössze 8500 forint. Az alábbi linken ezen kívül támogatói jegyet is lehet vásárolni (12.000 forint), amihez egyszeri étkezés jár. A helyszínen 10.000 forint lesz a belépő a teljes hétvégére.
Megosztom...