Csak diszkréten

Bár a statisztikák szerint a nagyvárosi tinédzserek úgy fele-harmada használ alkalmanként marihuánát, az egyetemeken és főiskolákon pedig a füstölési kedv a tetőfokra hág, a legtöbb oktatási intézmény még mindig a „Ne drogozz!” típusú üzeneteket tartja a leginkább célravezetőnek, az egyetemek pedig alig-alig foglalkoznak a kérdéssel. Nem így a Nemzeti Ír Egyetem Hallgatói Tanácsadói Szolgálata, amely a füvezőkre leselkedő jogi kockázatokra is felhívja a figyelmet.

Ha kannabiszt szívsz, tedd diszkréten, lehetőleg a saját otthonodban” – javasolja a tanácsadó szolgálat a weblapján a „kannabisz és a törvény” menüpont alatt, hiszen a rajtakapott hallgató jelentős bírsággal és büntetőeljárással számolhat, ami romba döntheti későbbi karrierjét.

A kannabisz használata Írországban bűncselekménynek minősül, és az előrelátható jövőben ez valószínűleg így is marad. Lehet érvelni a kannabisz legalizálása mellett, és sok ember osztja ezt a nézőpontot, de ettől még a marihuána illegális” – tisztázza az ír jogi környezetet a tanácsadó szolgálat az egyetem honlapján. A spanglizáson kapott ír delikvens akár 635 eurós, vagyis közel 200 ezer forintos bírságot is kaphat, második alkalommal nyilvántartásba veszik, és a harmadik alkalommal akár börtönbüntetéssel is sújthatják szívósságát.

Az egyetemi tanácsadók ezzel gyakorlatilag elismerik, hogy a füvezésből fakadó egyik legfőbb lehetséges ártalom nem egészségügyi, hanem jogi természetű, ami súlyosabban és tartósabban befolyásolja egy egyetemista jövőjét, mint egy röhögőgörcs vagy egy időleges koordinációs zavar. Ráadásul számos ország – többek között az Amerikai Egyesült Államok – nem engedi a határain átlépni azokat a személyeket, akik kábítószeres ügy miatt nyilvántartásba kerültek.

Mi ugyan már rég elhagytuk a hazai campusokat, de a magyar egyetemeken a legjobb esetben is csak drogpolitikai vitákkal találkoztunk, jogi természetű ártalomcsökkentéssel nem. Pedig nálunk is megérne egy misét, hogy sok tehetséges végzett diákot nem az elégtelen szaktudás, hanem az erkölcsi bizonyítvány választ el a legjobb munkahelyektől.

Megosztom...