Szirénáktól zengő Zengető

Egy formálódó, lelkes fiatalokból álló társaság sokak örömére arra fordítja idejét és energiáját, hogy bemutassa a kender sokoldalúságát. Miközben a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is arra törekszik, hogy Magyarország újra kendernagyhatalom legyen, a hatalom könnyű célpontként azonosította be a rendezvényt, hogy lejárassa a helyszínt – szerencsére kevés sikerrel.

A Zengető csapata fiatal képzőművészeket és mezőgazdasági szakembereket tömörít, akik elkötelezettek a magyar vidék és a művészet iránt. Céljuk a kender egykori hírnevének és társadalmi megítélésének visszaállítása, amihez a tájékoztató előadásokat, az érdeklődőket bevonó workshopokat és a művészet eszközeit hívták segítségül. Megfogalmazásuk szerint a Zengető egy mezőgazdasági kultúrmisszó és egy természetművészeti alkotótábor összefonódása, ami július 21-23. között egy összművészeti projektben valósul meg a lullai kenderföldek közepén, a Balaton partján, Zamárditól 10 km-re. A Zengető Pre Party a közelgő esemény beharangozása lett volna, némi ízelítő – továbbá a megvalósításhoz szükséges anyagi háttér megteremtésének érdekében rendezték meg június 10-én a budapesti Aurórában.

Sokszínű kender

Békésebb szigetet aligha lehetett volna találni azon a júniusi szombat estén a VIII. kerületben. Érdeklődő fiatalok és a kender különböző felhasználási formáinak szakértői töltötték meg a klubot, hogy a délutánt a bolygó egyik legizgalmasabb növényének, a kendernek szenteljék. A színvonalas programokon keresztül hallhattunk többek között azokról a kormányzati tervekről, melyek a kendert újra az őt megillető helyére emelnék. Az ipari kender kiterjedt termesztése jó szolgálatot tenne a fenntartható fejlődésnek – amiben sajnos mi magyarok nem állunk túl jól –, illetve alternatívát nyújthatna a textilgyártásnak is.

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület egy rövid videóval hangolta rá a hallgatóságot a gyógyászati használatra, hogy ezután beszélgessen a vendégekkel, akik közül többen is rászorultak – vagyis inkább rászorulnának – a kannabisz orvosi célú használatára. Saját előadásomon a Társaság a Szabadságjogokért filmjeit vetítettem a gyógyászati szabályozás külföldi gyakorlatáról, illetve tolmácsoltam a terület szakértőinek üzeneteit a magyar törvényhozók és a lakosság számára, melyet szintén egy beszélgetés követett érdeklődőkkel és érintettekkel. Az udvaron eközben workshopok zajlottak, például biciklibelsőből reciklált ékszerkészítés, kendervászonfestés, hennázás és a mind közül legnépszerűbb kenderbeton-készítés gyakorlatáról, amiket a közönség is kipróbálhatott.

 

Kék színű hatalom

A szervezők az esti időtöltésre live actekkel és DJ-kel készültek. Tervük az volt, hogy a szolgáltatásért minimális belépőt kérnek, és a befolyt összeget teljes egészében a júliusi alkotótábor finanszírozására szánják. Alig kezdődött el azonban a hivatalos jegyértékesítés, amikor este fél 11 körül rendőrök és katasztrófavédelmisek lepték el a helyszínt, és mindenkit igazoltattak. Állításuk szerint lakossági bejelentésre érkeztek, aminek némiképp ellentmondott a tekintélyes, harmincfős létszámuk, amit a rendezvény résztvevőit fotózó civil ruhás rendőrök egészítettek ki. Volt, aki összehangolt akcióról beszélt, és arról próbálta biztosítani a bekerített látogatókat, hogy ők azt sem tudják, milyen buli zajlik épp, pusztán a fokozott ellenőrzés miatt vannak jelen. Vagyis mondtak mindent, ami az eszükbe jutott, és annak az ellenkezőjét is. A rendőrségi beszámoló szerint 15 főt állítottak elő a kb. 120 ott tartózkodó résztvevőből, ám több esetben nem tudták megindokolni a gyanúsítást. Akinél nem találtak semmit, de be akarták vinni az őrszobára, annak azt a magyarázatot adták, hogy civil ruhás kollégáik kiszagolták és fényképeket készítettek arról, hogy kábítószert fogyasztottak. Ezt azonban meg sem próbálták bizonyítani például egy fénykép megmutatásával – amiről nyilván tudták, hogy nem sok bizonyítóereje lenne –, egyszerűen vitték magukkal őket is az őrszobára pisiltetni és várakoztatni. Az előállításokat házkutatások kísérték, de az akció meglehetősen sikertelen lehetett, hiszen a legnagyobb fogás, amit a rendőrségi videón felmutattak, egy kétgrammos csomag volt.

 

Tudván, hogy minden ötödik fiatal fogyasztott már füvet – a fővárosban még többen is –, bátran kijelenthetjük, hogy a kender felhasználási lehetőségei iránt érdeklődők körében semmivel sem magasabb a marihuánafogyasztás aránya, mint a társadalom más rétegeiben. Keserű tapasztalat ez a hatóságoknak, akik minden bizonnyal a kormány számára kellemetlen civil szervezeteknek helyet adó Aurórára próbáltak megrendítő erejű csapást mérni. Ők azonban a semmit is eredményként tálalták. A kormányzati kommunikációért felelős TV2 Tények című műsora „Drogpartira csaptak le a rendőrök” címmel számolt be a kétgrammos fogásról. Egy hétre rá egy józsefvárosi – nyilvánvalóan messzemenőkig független – egyesület pedig arra kérte a nyolcadik kerületi önkormányzatot, hogy zárassa be a helyet, mert a drog rossz! Értem? A megkeresésre az önkormányzat azzal reagált, hogy „nem működhet a kerületben olyan szórakozó- és vendéglátóhely, ahol nyilvánosan kábítószert fogyasztanak vagy árulnak”. Nyilvánvalóan ők is pontosan tudják, hogy ezt következetesen betartva a kerületi szórakozóhelyek fele lehúzhatná a rolót, ami már jelentős bevételkiesés lenne a városrésznek. A cél persze nem is ez, és ha az Aurórát – ahol micsoda véletlen, az utóbbi idők több civil megmozdulását is szervezték – sikerül ezzel a kamu dumával bezáratni, majd előveszik a másik „nem állíthatunk minden szórakozóhely elé rendőrt” kezdetű kamu szöveget, és az ügy le is van zárva. Mindesetre az Auróra nem tervezi becsukni a kapuit, még ezekben a zavaros, pártállami időkben sem, a Zengető pedig tovább készül a júliusi, háromnapos alkotótáborra. Egy ipari kenderföldet már csak nem rohannak le a rendőrök!

Megosztom...