Pornó fűfejeknek

Ed Rosenthal: The Big Book of Buds

A Quick American Archives kiadó gondozásában jelent meg Ed Rosenthal most már három könyvet magába foglaló sorozata, mely az elmúlt évtizedek „marihuánaforradalmát” dolgozza fel, szinte minden lehetséges megközelítésben.

A szerző hatalmas információmennyiséget halmozott fel, mely személyes és a világ elismert nemesítőinek tapasztalatain alapul. Több eltérő szemszögből vizsgálja a témát, ami elég sokszínű ahhoz, hogy izgalmas, érdekfeszítő útra induljunk benne. A nevek garanciát nyújtanak az információk hitelességét illetően, jelzik, hogy ezek nem a polcon porosodó kategóriába kerülnek, miután egyszer átfutottuk őket.

Az első rész izgalmas utazásra invitál, betekintést nyújt a holland és kanadai kannabisztörténelembe a kezdetektől napjainkig, több kitérővel érinti a többi kontinens kenderkultúráját, lenyűgöző képekkel illusztrálva mindezt. DJ Short tolmácsolásában képet kapunk e csodálatos növény íz- és illatvilágáról, szinte érezni a számtalan illat kavalkádját. Röviden érinti a növénynemesítés témakörét is, de nem szakmai részletességgel, így könynyebben érthetővé válik ez a tudomány. A szerző természetesen nem mulasztotta el leírni a kender általános botanikai és kertészeti jellemzőit sem, így nyújtva teljesebb áttekintést. Az első kötet kereken 100 nemesített fajtát mutat be, kertészeti szempontok szerint elemezve. 214 oldalnyi tudás gyönyörű képekkel, beszámolókkal a világ különböző tájairól.

A második 100 újabb fajtát vonultat fel, melyek közül egy sem szerepel az előző részben. Megismerkedhetünk a sikeres aratás alapvető feltételeivel, ismert nevek árulnak el hasznos titkokat, praktikákat, hogy ne tévedjünk el a számtalan termesztési technika útvesztőjében. Röviden szól a kannabisz pszichoaktív hatóanyaga, a THC kémiájáról, részletes leírást ad az egyes vegyületeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. A különböző marihuánavonalak mellett megismerhetjük a legnagyobb kenderfesztiválok és rendezvények helyszínét is. Megtudjuk, hogy egy növény hogyan képes emberek millióit összefogásra, „harcra” buzdítani a világ különböző pontjain, mindenféle érdek nélkül. E tekintetben igazi útikönyv. Legszívesebben azonnal indulnánk a következő helyszínre, hogy mi is részesei lehessünk valamelyik megmozdulásnak. Hobbikertészeknek 192 oldal kötelező olvasmány.

A trilógia harmadik darabja méltó első két társához, mind a minőség, mind az információtartalom tekintetében. A kötet 83 újabb fajtát dolgoz fel, az elmúlt években kialakított vonalakból, nagy részletességgel, egyszerű nyelvezettel. A szerző bemutatja a különböző, kannabiszban megtalálható terpenoidokat és lehetséges szerepüket a növény pszichoaktív hatásában. Megtudhatjuk, hogy nem csupán a THC felelős a tudatállapotért, amit a kannabisz okoz. Emellett részletesen beszámol a nemesítés különböző folyamatairól, a magkészítés biológiai és technikai feltételeiről. A kötet mélyebben, de még mindig érthető nyelvezettel szól a nemesítés szelekciós vonatkozásairól. Végül Ed lerántja a leplet napjaink „feminised” forradalmáról, ismerteti a lehetséges kémiai és egyéb módszereket a maggyártás területéről. Termesztőknek nélkülözhetetlen, 235 oldalas kislexikon.

Mindhárom könyv olvasóbarát, az egyes növényeket olyan részletességgel mutatja be, hogy nem marad megválaszolatlan kérdés egyetlen fajtát illetően sem. A szerző érzi, mikor elég a száraz lexikonszerű magyarázatokból, és általában 8-10 vonal ismertetése után olyan téma felé tereli az olvasót, ami megtöri az egyhangú listázást, új, érdekes információkat tár fel. Jelképrendszere még egyszerűbbé teszi az amúgy is könnyen értelmezhető szöveget. Egy pillanat alatt összehasonlítható bármely két fajta bármelyik könyvből. Az ismertebb legendás fajtákról megtudjuk nemesítésük történetét, így mélyebben érthetjük meg genetikai tulajdonságaikat, lehetséges fenotípusaikat. A könyvek 383 modern hibridet és tiszta vonalat mutatnak be, hatalmas mennyiségű szaktanáccsal, szemet gyönyörködtető kivitelben.
„Porn for potheads”, mondaná az angol, azaz igazi pornó fűfejeknek. Mindent összevetve fogyasztót, kertészt, ínyencet vagy csak érdeklődőt rengeteg hasznos tudással lát el erről a különleges és mosolygós világról. Bátran ajánlom szerényebb nyelvtudással rendelkezőknek is, mivel a szükséges többszöri olvasás az ismeretek mellett a nyelvtudást is fejleszti.

Megosztom...