Kampány a hamisított gyógyszerek ellen

Úgy tűnik, a kormány is felismerte, hogy a hamis tabletták piaca nem csak az ecstasy fogyasztóit, hanem a potencianövekedésre, az izomgyarapodásra vagy éppen a nyugodt alvásra vágyókat is veszélyezteti, ezért a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kampányt indított az ilyesfajta pirulák ellen.

Az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos, dr. Kondorosi Ferenc ugyan felhívja a figyelmet az illegális gyógyszerek veszélyeire, arról azonban nem szól, hogy a legális gyógyszerek évente közel tízszer annyi túladagolásért felelősek, mint az összes kábítószer együttvéve, jelentős részük kifejezetten addiktív, és visszaélésszerű használatuk (többnyire alkohollal együtt fogyasztva) már a legelterjedtebb tudatmódosítási forma a fiatalok körében.
Azonban adódik itt egy másik kérdés is: ha közegészségügyi célokat tartunk szem előtt, nem lenne érdemes a hamis kábítószerek ellen is fellépni? Aki egy kicsit is követi a kábítószerpiac változásait, az bizonyosan szembesült azzal, hogy az ecstasy néven árult tablettába évek óta az eredetinél (MDMA) sokkal veszélyesebb anyagokat tesznek, a füvet homokkal ütik fel, hogy a szennyezett heroinról ne is beszéljünk. Az IRM egy bűnügyi szakértője már benyújtott egy javaslatot „Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának monitorozása” néven, amely 5-6 millió éves ráfordítással sok életet menthetne meg, állami finanszírozást azonban természetesen nem kapott.
A dílerek leleményessége megkövetelné a hamis illegális szintetikus drogok, de még a felütött kannabisz elleni harcot is. A realitáshoz alkalmazkodó drogszabályozás híján ez azonban aligha kivitelezhető…

Megosztom...